ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ιουλιανού 42 – 46 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ.104 34

Τηλ.: 210-8253445 – FAX: 210-8253446

Email: pofee@otenet.gr Ιστοσελίδα: www.pofee.gr

ΑΠ. ΑΝΑΓ. ΠΟΛ. ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ. ΚΑΤ. 545/4787/94

Προς τον:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

κο ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

Κοινοποίηση:

  • ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κο ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
  • ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ κο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΚΚΟΡΗ
  • ΔΙΟΙΚΗΤΗ του Ι.Κ.Α. – Τ.Ε.Α.Μ. κο ΡΟΒΕΡΤΟ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ
  • ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
  • ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
  • Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟ
  • Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε.Ε. κο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΟΡΚΙΔΗ
  • Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

Αρ. Πρωτοκ. Εξερχόμενου: 081

Αθήνα: 12 Οκτωβρίου 2012

Θέμα :Τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί στον Κλάδο μας η μη νομοθετική κατοχύρωση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών Σεπτεμβρίου κατά 1,10%.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η απόφασή σας (εύλογη κατά πολύ μεγάλο ποσοστό) για την έγκαιρη (με δελτίο τύπου του ΙΚΑ στις 20/9/12) δημοσιοποίηση μελλοντικής νομοθετικής μείωσης αναδρομικά από 1/9/12 των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1% ,λόγω κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των καταργούμενων Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) δημιούργησε τα εξής προβλήματα (μετά την μη ψήφιση της σχετικής διάταξης) που απαιτούν ΑΜΕΣΗ λήψη αποφάσεων από την πλευρά σας και δημοσιοποίηση λύσεων στα εξής:

1.- Οι εταιρίες πληροφορικής αναπροσάρμοσαν τα προγράμματά τους με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές

2.- Οι Συνάδελφοι ήδη έχουν τελειώσει με τις μισθοδοσίες του Σεπτεμβρίου

3.- Έχουν ήδη σταλεί ΑΠΔ τριμήνου 1/7-30/9/12 με τις μειωμένες εισφορές

4.- Ο Κλάδος μας εντός του Σεπτεμβρίου έχει πλήθος άλλων εργασιών και καταληκτικών ημερομηνιών (ΦΠΑ μηνιαίο και τριμήνου) που είναι αδύνατον να εξευρεθεί χρόνος για διορθώσεις

5.- Οι εταιρίες πληροφορικές μάλλον δεν προλαβαίνουν να στείλουν έγκαιρα τις νέες τροποποιημένες εκδόσεις

Εύλογα λοιπόν ζητούμε:

 

  • Την παράταση της υποβολής της ΑΠΔ (Γ΄τριμήνου και μηνός Σεπτεμβρίου) μέχρι και τις 19/11/2012.

 

  • Την πληρωμή των εισφορών του μηνός Σεπτεμβρίου-12 μέχρι και 09/11/2012

 

  • Την τροποποίηση ως ανταπόδοση και αναγνώριση της συμβολής του Κλάδου μας των άρ. 15Α και 16 του Κανονισμού Ι.Κ.Α. περί των καταληκτικών ημερομηνιών για υποβολή της Α.Π.Δ. όπως ισχύουν από 1/1/2010 βάσει της απόφασης Φ11321/12352/1071/ΦΕΚ τ.Β’ 1277/29-06-2009 με ανάλογη διαμόρφωση του άρθρου 35 του υπό κατάθεση νομοσχεδίου του Υπουργείου σας.

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Σε ότι και να αποφασίσετε πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι δεν πρέπει να «τιμωρηθούν» οι Συνάδελφοι που εφάρμοσαν ΕΓΚΑΙΡΑ τις οδηγίες της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. αναλαμβάνοντας το κόστος διορθώσεων. Δεν αντέχουμε άλλο κόστος χωρίς ανταμοιβή.

Ο Κλάδος μας θέλει να του αναγνωρίσετε το δικαίωμα να πραγματικός «ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ» σας καθώς η υλοποίηση των αποφάσεων όλων των Οργανισμών του Υπουργείου σας «περνάει» από εμάς και πλέον οι επιχειρήσεις ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΚΟΣΤΟΣ.

Εδώ και τρία χρόνια αιτούμεθα, και ανά τρίμηνο, σταθερά την τροποποίηση των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής της Α.Π.Δ. που ορίσθηκαν με την ως άνω Υ.Α. και τον καθορισμό ως καταληκτικής ημερομηνίας για την Α.Π.Δ. την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Και αυτό γιατί με τον ισχύοντα κανονισμό ορίζονται καταληκτικές ημερομηνίες ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ για ημέρες συνήθους αργίας (ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ) ή επισήμων ΑΡΓΙΩΝ.

Αυτό το «πρωτοφανές» συμβαίνει μόνον με τις καταληκτικές ημερομηνίες ηλεκτρονικής υποβολής της Α.Π.Δ. καθώς ακόμη και το Υπουργείο Οικονομικών έχει προσαρμόσει τις καταληκτικές ημερομηνίες της υποβολής στο Taxis σε αυτές των εργασίμων ημερών.

Και επιπλέον η προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία προχώρησε όχι απλά στην τροποποίηση του χρονικού διαστήματος (τριμηνιαία υποβολής ΑΠΔ) όχι μόνον σε μηνιαία υποβολή της Α.Π.Δ. αλλά και η διατήρηση της ίδιας μεθόδου καθορισμού των καταληκτικών ημερομηνιών .

Όλοι εμείς λοιπόν που αποτελούμε τους «χειριστές» του ΙΚΑΝΕΤ δηλώνουμε προκαταβολικά την αδυναμία μας αλλά και την άρνησή μας να υπηρετήσουμε την λογική της εξόντωσης της ανθρώπινης φύσης μας και της μετατροπής μας σε απρόσωπες επεκτάσεις υπολογιστικών μηχανών.

 

  • Λέμε ΝΑΙ στην έγκαιρη διασταύρωση των πληροφοριών ως προς την συνέπεια καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, αν και ο μήνας είναι υπερβολικός , καθώς οι επιχειρηματίες, εν μέσω της κρίσης, «παραβλέπουν» την υποχρεώσή τους να μας δώσουν έγκαιρα τα ασφαλιστικά ημερομίσθια των εργαζομένων τους καθώς ούτως ή άλλως δεν καταβάλλουν το σύνολο των αμοιβών ή αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές .

 

  • Όμως λέμε ΟΧΙ στην φυσική εξόντωσή μας λόγω της, πρόδηλης, αδυναμίας του μηχανογραφικού συστήματος του IKANET να υποστηρίξει την ταυτόχρονη υποβολή όλων των Α.Π.Δ. τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

 

Προτείνουμε την διατήρηση της τρίμηνης υποβολής και στην χειρότερη περίπτωση την θέσπιση της δίμηνης ενώ σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε τον καθορισμό σαν καταληκτική ημερομηνία την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την λήξη του τριμήνου ή το λιγότερο του διμήνου.

Τον τρόπο της διεκδίκησης του αιτήματός μας για αλλαγή των καταληκτικών ημερομηνιών είναι ανάγκη να μην τον αναλογισθούμε σήμερα και να επικρατήσει η κοινή λογική και να συνεχισθεί η καλή, όπως έως σήμερα, συνεργασία του Υπουργείου και της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. με τον Κλάδο μας καθώς μόνον έτσι το Ι.Κ.Α. μπορεί να υλοποιήσει αυτά που σχεδιάζονται.

Είτε το παραδέχονται οι συντάκτες του νόμου είτε όχι η υλοποίηση όλων των διατάξεων που αφορούν σύντμιση περιόδων υποβολής Α.Π.Δ. μπορεί να γίνει μόνον με την συνεργασία του I.K.A. με τον Κλάδο μας, που με τεράστιο οικονομικό κόστος έχει στηρίξει την μηχανογράφηση του Ο.Π.Σ. Ι.Κ.Α. την προηγούμενη 10ετία αλλά πλέον οι οικονομικές συνθήκες μας έκαναν «αδύναμους» στο να ακολουθούμε κάθε εφάνταστο διοικητικό σχεδιασμό.

Όχι απλά χωρίς κανένα οικονομικό κίνητρο αλλά και με αντικίνητρα που μας οδηγούν να διανυκτερεύουμε στα γραφεία μας και να είμαστε, ελέγξτε τα στατιστικά δεδομένα, οι «καλύτεροι πελάτες» των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας που «δεν» παρέχει πλέον ο Ο.Α.Ε.Ε. , καθώς οι καρδιολόγοι, σε όλη την Ελλάδα, εισπράττουν 10€ κάθε μήνα για την έκδοση συνταγής για τα χαπάκια πίεσης που σχεδόν όλοι - με προϋπηρεσία πάνω από 10 έτη - λαμβάνουμε καθημερινά.


Εκ μέρους όλων ευχαριστούμε για τον εξορθολογισμό των προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της Α.Π.Δ. αν και πρέπει να είναι μια τυπική διαδικασία η «εμπρόθεσμη» υποβολή της και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα διαβάσουμε την σχετική τροποποίηση των άρ. 15Α και 16 του Κανονισμού Ι.Κ.Α. περί των καταληκτικών ημερομηνιών για υποβολή της Α.Π.Δ.

Διατελούμε με εκτίμηση

για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Πανίδης Αβραάμ Πατέλης Γ. Νικόλαος


Σας υπενθυμίζουμε το κείμενο προηγούμενων επιστολών μας για το ίδιο θέμα:


Παρακαλούμε να τροποποιήσετε εκ νέου τα άρθρα 15α και 16 του Κανονισμού ασφάλισης για την εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης επαναφέροντας τις καταληκτικές ημερομηνίες στα παλαιά χρονικά περιθώρια της τελευταίας ημέρας κάθε μήνα (ανεξάρτητα από αν συμπίπτει ή όχι με Κυριακή ή Αργία)

Το αίτημά μας για την επαναφορά της παλαιάς καταληκτικής ημερομηνίας στηρίζεται στα ακόλουθα:

Το μέτρο αυτό που είχε θεσπιστεί και ισχύει από 1-7-2004, παρείχε μεγάλη διευκόλυνση στους εργοδότες αλλά κυρίως στους Λογιστές και στους υπευθύνους προσωπικού, οι οποίοι ασχολούνται με τη μισθοδοσία  και τις υποχρεώσεις απέναντι στο Ι.Κ.Α. Στο σημείο αυτό θα παραθέσουμε από το δικτυακό τόπο του ΙΚΑ (www.ika.gr ) την ενότητα που αναφέρεται στην ηλεκτρονική υποβολή της Α.Π.Δ.


«Καθιερώνεται από 1-7-2004 η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή (μέσω Internet) της Α.Π.Δ. για τις κατηγορίες εργοδοτών που κρίνεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο σύστημα αυτό. Σκοπός της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής είναι η απλοποίηση και τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής Α.Π.Δ., ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η μείωση του λειτουργικού κόστους συναλλαγής των εργοδοτών με το ΙΚΑ, η άμεση ενημέρωση του μηχανογραφικού συστήματος η ταχύτερη επεξεργασία των ασφαλιστικών στοιχείων που περιέχονται στις Α.Π.Δ. και η ταχύτερη ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων.»

Αυτό που συμπεραίνουμε από την παραπάνω ενότητα είναι ότι στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. και της βελτίωσης του μηχανογραφικού του συστήματος, το Ίδρυμα προχώρησε ένα βήμα μπροστά και καθιέρωσε την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή της Α.Π.Δ.  Αυτό μας βρίσκει σύμφωνους ως Λογιστές γιατί υπάρχει πραγματικά μείωση της γραφειοκρατίας και εξοικονόμηση  μεγάλου αριθμού εργατοωρών. Επίσης το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου είχε οριστεί η τελευταία ημέρα του μήνα που έπεται της μισθολογικής περιόδου στην οποία αναφέρεται, έδινε μια ανάσα στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς, οι οποίοι ακροβατούν πραγματικά ανάμεσα σε πολλές καταληκτικές ημερομηνίες, απόρροια του δαιδαλώδους φορολογικού και εργατοασφαλιστικού συστήματος.

Στις εξαγγελίες του Ι.Κ.Α. παλαιότερα, είχε ανακοινωθεί ότι οι υπηρεσίες του Ιδρύματος θα έχουν ως γνώμονα τη βελτίωση του συστήματος Α.Π.Δ., κάτι το οποίο προκύπτει εναργώς στην παρακάτω ενότητα του δικτυακού τόπου του ΙΚΑ (www.ika.gr).

«Βελτίωση συστήματος Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης

Με δεδομένο ότι η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) είναι ένας πρόσφατος θεσμός (καθιερώθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 2972/2001 και άρχισε να ισχύει από 1/1/2002), που στηρίζεται στην εφαρμογή ενός μηχανογραφικού συστήματος το οποίο διαρκώς εξελίσσεται, για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν, δόθηκε εξουσιοδότηση ώστε με τον Κανονισμό Διαδικασιών Ασφάλισης να ρυθμίζονται όλα τα ουσιώδη θέματα για την εφαρμογή της.

Προς αποφυγή συνεχών νομοθετικών τροποποιήσεων, με τον Κανονισμό θεσμοθετούνται οι αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές που θα έχουν ως αποτέλεσμα την απλοποίηση και τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής ΑΠΔ, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη επεξεργασία των ασφαλιστικών στοιχείων που περιέχονται στις Α.Π.Δ.»


Ας προσγειωθούμε όμως στην πραγματικότητα και ας δούμε με προσοχή την καινούργια και συνάμα  αναχρονιστική – όπως αναφέραμε ανωτέρω -  απόφαση του Υπουργείου  Απασχόλησης, η οποία καθιερώνει νέες καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου για τις κοινές επιχειρήσεις.


Δημιουργείται εύλογα μια απορία μετά την ανάγνωση της απόφασης. Για ποιο λόγο προχώρησε το Υπουργείο Απασχόλησης σε μια τέτοια απόφαση; Τι άλλαξε στο μεσοδιάστημα από 1/7/2004 έως την ημέρα της απόφασης ( 16-6-2009)  και οδήγησε στην λήψη αυτής της απόφασης, να υποβάλλουν δηλαδή σε άλλες καταληκτικές ημερομηνίες τις  Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις τους οι κοινές επιχειρήσεις;

(Α) Αν υποθέσουμε ότι αιτία για την αλλαγή αυτή είναι οι αδυναμίες που παρουσιάζει το μηχανογραφικό σύστημα του Ι.Κ.Α., τότε αποδεικνύεται περίτρανα για μία ακόμη φορά,  ότι οι εξαγγελίες για συνεχή βελτίωση του μηχανογραφικού συστήματος κάπου «σκόνταψαν», ή μάλλον έμειναν μόνο εξαγγελίες. Εδώ να τονίσουμε ότι οι υπάλληλοι στο τμήμα μηχανοργάνωσης του Ι.Κ.Α. είναι πάντα εξυπηρετικοί, απαντούν άμεσα σε τυχόν ερωτήματα που δέχονται και γενικώς δείχνουν ότι είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν αν τους χρειαστεί ο συναλλασσόμενος. Το πρόβλημα ως συνήθως δημιουργείται από την ηγεσία και όχι από τους υπαλλήλους οι  οποίοι αποτελούν απλά εκτελεστικά όργανα.

(Β) Αν εικάσουμε πως αφορμή για την λήψη αυτής της απόφασης για την αλλαγή των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής των Α.Π.Δ. είναι τα προβλήματα κατά την επεξεργασία των Α.Π.Δ., ή τα λάθη που παρατηρούνται κατά την υποβολή αυτών, ή η αδυναμία των servers που διαθέτει το Ι.Κ.Α., τότε που θα βοηθήσει η μεταφορά  των  καταληκτικών  ημερομηνιών  υποβολής από το τέλος του μήνα που ήταν, στις καινούργιες  που αποφασίστηκαν;

Αυτό που έπρεπε να έχει ως  κύριο μέλημα το Ι.Κ.Α. θα ήταν η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών  προς τους πολίτες και τους εργοδότες, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των τεχνικών υποδομών του που θα συνάδει με τις νέες απαιτήσεις της τεχνολογίας  και της εξέλιξης της πληροφορικής. 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρονται στον πολίτη αδυναμίες του συστήματος μηχανογράφησης οποιουδήποτε δημόσιου φορέα. Επίσης πιστεύουμε ότι η εξέλιξη δε θα έρθει κάνοντας ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Ουσιαστικά αυτή η απόφαση του Υπουργείου Απασχόλησης αποτελεί οπισθοδρόμηση  για την εξέλιξη του συστήματος μηχανογράφησης του Ι.Κ.Α. Αν υπάρχουν προβλήματα υποδομής και επεξεργασίας των Α.Π.Δ., τότε αυτά δε λύνονται με τέτοιες αποφάσεις.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Πανίδης Αβραάμ Πατέλης Γ. Νικόλαος

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr