Προς

τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Τρύφωνα Αλεξιάδη

Κοινοποίηση:
Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κο Ιωάννη Μπάκα

Αθήνα,  13 Νοεμβρίου 2015

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 154

Θέμα:  Αίτημα για τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 χωρίς επιβολή προστίμου τουλάχιστον μέχρι 31/01/2016

 

Αξιότιμε Κε Υπουργέ,

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θεωρεί ότι το Ε9 έχει αντικαταστήσει το εθνικό κτηματολόγιο και θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό κομμάτι της αρχής του νέου περιουσιολογίου που ετοιμάζεται.

Όλο αυτό το βάρος της καταχώρησης των στοιχείων τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στον Κλάδο των Λογιστών - Φοροτεχνικών που ξόδεψαν χρόνο και χρήμα για να ανταποκριθούν μέσα στα πλαίσια του εφικτού και των συνεχών αλλαγών και συμπληρωματικών στοιχείων που ζητούσε η Διοίκηση.

Πάγια θέση μας - που έχει εκφραστεί κατ' επανάληψη με κάθε τρόπο και μέσο - είναι ότι το Ε9 πρέπει να παραμένει ΜΟΝΙΜΑ «ανοιχτό» ώστε να διορθώνονται τα στοιχεία των ακινήτων και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να μην υπάρχουν τα πρόστιμα της εκπρόθεσμης τροποποιητικής του άρθρου 54 του Ν.4174/2013 που συχνά αποτελούν τροχοπέδη για την συμπλήρωση ή διόρθωση στοιχείων από την πλευρά των φορολογούμενων.

Είναι ανάγκη επομένως, αν δεν μπορεί να παραμένει "μόνιμα ανοιχτό" να δοθεί η δυνατότητα για τροποποιήσεις τουλάχιστον μέχρι 31/1/2016 χωρίς την επιβολή προστίμων είτε οι νέες εκκαθαρίσεις ΕΤΑΚ ή ΕΝΦΙΑ είναι χρεωστικές είτε μηδενικές.

Θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο οι διορθώσεις στην περιουσιακή κατάσταση, μέσω του Ε9, πρέπει να καταχωρούνται μόνον μία φορά - στην 1η χρήση - και να υπολογίζονται αυτόματα οι αλλαγές για τις επόμενες χρήσεις από την ΓΓΠΣ.

Ευελπιστούμε ότι η σημερινή Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου θα δώσει σύντομα την αρμόζουσα λύση η οποία θα απαλλάξει χιλιάδες απλούς φορολογούμενους από άδικα πρόστιμα.

 

Μετά τιμής,

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Πανίδης Ι. Αβραάμ

Καμπάνης Βασίλειος

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr