Δελτίο Τύπου

Αθήνα: 6/7/09

Θέμα: Οι θέσεις και οι αποφάσεις της Γ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στις 04/07/09 ως προς την ηλεκτρονική συμπλήρωση και επεξεργασία του Ε9.

 

Τα παρόντα Μέλη της  Γ.Σ. της Ομοσπονδίας που έγινε στην Αθήνα στις 04/07/09 λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο την αναλυτική και ειλικρινή ενημέρωση που είχαν από τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ, πριν την έναρξη της διαδικασίας , όσο και την ενημέρωση του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Αβραάμ Πανίδη που μετέφερε τα όσα συζητήθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΠΕΖΑ παρουσία των Γ.Γ. κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΡΔΑ - Γ. Γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ - Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, μετά από συζήτηση αποφάσισαν ομόφωνα τα εξής:

-          Δηλώνουν δημοσίως ότι οι Συνάδελφοι που ασκούν νόμιμα το Επάγγελμα δεν ευθύνονται για υποτιθέμενα «λάθη ή παραλήψεις» καθώς απέδειξαν έμπρακτα - συμπληρώνοντας και καταθέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ε.Τ.ΑΚ. για δύο χρήσεις - ότι έχουν τις αναγκαίες γνώσεις για το απλούστερο Ε9.

-          Δεν δέχονται να αναλάβουν το κόστος αποκατάστασης των λαθών και παραλείψεων των πάρεργα απασχολούμενων, της μη ύπαρξης ελέγχου, κατά την παραλαβή των Ε9, που άφησε ακάλυπτη  την  δικαιολογημένη άγνοια του απλού φορολογούμενου αλλά κυρίως των παραλείψεων στον σχεδιασμό της προσπάθειας και της μη προμήθειας ενημερωμένων - νεότερων -  χαρτών καθώς το Ε9 όπως συμπληρώνεται - βάσει εγκυκλίων - εδώ και χρόνια δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν βάση υπολογισμού αντικειμενικών αξιών και του Ε.Τ.ΑΚ.

-          Δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να ανταπεξέλθουν στα αιτήματα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών μέσα στο περιορισμένο χρονοδιάγραμμα των 15 ημερών καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην προσφέρουν την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορούν και επιθυμούν.

 

Εύλογα λοιπόν ζητούμε από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο.:

1.- Προθεσμία μέχρι την 31/12/2009 για την ηλεκτρονική αποκατάσταση των λαθών στον Πίνακα (Ι) ΟΛΩΝ των Ε9 είτε έχουν σταλεί έως σήμερα εκκαθαριστικά Ε.Τ.ΑΚ. είτε όχι καθώς σε πολλές περιπτώσεις μας έχουν προσκομίσει μηδενικά Ε.Τ.ΑΚ. που στηρίχθηκαν σε λανθασμένα Ε9 . Για τον σκοπό αυτό ζητούμε να σταλεί κωδικός πρόσβασης σε όλους όσους έχουν υποβάλλει Ε9 στο οποίο αναγράφεται έστω και ένα ακίνητο.

2.- Παράλληλα να είναι δυνατή η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων (ανεξαρτήτως λόγου ή αιτίας) του Ε9 - χωρίς πρόστιμα - μέχρι την 30/06/2010 για τα ακίνητα των πινάκων 1 και 2, ώστε να είμαστε σε θέση να μιλάμε με πιο σιγουριά για την δημιουργία του αναγκαίου «περιουσιολογίου» . Μέχρι το ίδιο χρονικό σημείο να υποβληθούν ΜΟΝΟΝ ηλεκτρονικά και οι μεταβολές ή η απόκτηση νέων δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο έτος 2009.

3.- Να συνδεθεί ο κωδικός μητρώου που λαμβάνει το κάθε δικαίωμα σε ακίνητο με αυτόν που έχουν όσα ακίνητα έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο.

4.- Σε περίπτωση παραλαβής του Ε.Τ.ΑΚ. να αυξηθεί το χρονικό διάστημα υποβολής διορθωτικής δήλωσης Ε9 σε 3 (τρεις) μήνες (και όχι 60 εργάσιμες) χωρίς πρόστιμο ενώ το πρόστιμο, ΜΟΝΟΝ για την συγκεκριμένη περίπτωση, να περιορισθεί στα 20,00 € εάν υποβληθεί μετά τους 3 μήνες.

5.- Απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει με τις διορθώσεις που θα απαιτηθούν στην περίπτωση αλλοίωσης των πραγματικών δεδομένων (ονομασία οδών και αριθμό Ο.Τ.) μόνον και μόνον χάριν της συμφωνίας με τους ελλιπείς χάρτες που μέχρι σήμερα είναι ανεβασμένοι     στην εφαρμογή στο www.e-9.gr .

6.- Να προσδιορίσει, έστω για πρώτη και τελευταία φορά, και το δικό μας κόστος για την πρόσβαση και χρήση των ηλεκτρονικών παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως υπολόγισε τις «κερδισμένες» ώρες των φορολογούμενων αλλά και των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. από τις επιτυχείς εφαρμογές καθώς ο Κλάδος επένδυσε πολλαπλάσια ποσά από αυτά που γλύτωσε σε μισθούς το Δημόσιο για την ανταπόκριση των πελατών μας στις υποχρεώσεις που επιβάλλει η μηχανογράφηση της Γ.Γ.Π.Σ.

7.- Να συνδράμει τους φορολογούμενους με την δημιουργία ειδικού τμήματος που θα λειτουργεί καθ' όλο το ωράριο λειτουργίας και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας κατ΄ αντιστοιχία παλαιότερων περιόδων παραλαβής δηλώσεων .

 

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. βεβαιώνει τους φορολογούμενους ότι οι Συνάδελφοι που ασκούν νόμιμα το Επάγγελμα μπορούν να ανταποκριθούν υπεύθυνα και στην νέα τους υποχρέωση για την οποία όμως δεν είναι οι ίδιοι υπόλογοι.

Ως εκ τούτου ανταποκρινόμενοι στο Λειτούργημα που ασκούν, θα εξυπηρετήσουν με επαγγελματική ευσυνειδησία, όσους φορολογούμενους δεν επιλέξουν να απευθυνθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., και θα είναι δίκαιοι στις αμοιβές που εύλογα θα ζητήσουν για την αποκατάσταση του Ε9 όπως επιθυμεί η Γ.Γ.Π.Σ. για τον σωστό υπολογισμό του Ε.Τ.ΑΚ., αμοιβή η οποία θα είναι ανάλογη με την διάρκεια των υπηρεσιών τους.

Σε κάθε περίπτωση είναι δικαίωμά σας ως καταναλωτές - και σύμφωνα με τον υπό έγκριση Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. - να ενημερωθείτε προκαταβολικά για το κόστος των υπηρεσιών που θα λάβετε ώστε να είστε σε θέση να αποφασίσετε για την επόμενη ενέργειά σας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι Συνάδελφοι θα φορολογηθούν για τις αμοιβές που θα εισπράξουν ενώ θα αποδώσουν και Φ.Π.Α. 19%, όμως οι φόροι και το Φ.Π.Α. θα γίνουν σχολεία, νοσοκομεία, παιδικές χαρές ή Κ.Α.Π.Η., ενώ τα ποσά που θα πληρώσετε στον «γνωστό - άγνωστο» χωρίς να λάβετε Α.Π.Υ. θα γεμίσουν απλά το πορτοφόλι του και, δυστυχώς για εσάς, δεν θα έχει καμία ευθύνη απέναντί σας.

 

Ο Κλάδος μας θα συνδράμει (όπως άλλωστε το έχει πράξει με επιτυχία σε ανάλογες περιπτώσεις και στο παρελθόν) στην προσπάθεια του Δημοσίου για την δημιουργία «περιουσιολογίου»  και για τον ορθό και νόμιμο υπολογισμό του Ε.Τ.ΑΚ. (ενός φόρου που υποκαθιστώντας τον Φ.Μ.Α.Π. άγγιξε σχεδόν τους πάντες) αλλά πιστεύουμε ότι στο μέλλον το Ε9 - όποια και αν είναι η χρήση του από το Ελληνικό Δημόσιο - πρέπει να υποβάλλετε μόνον ηλεκτρονικά και μόνον από πιστοποιημένα Λογιστικά - Φοροτεχνικά Γραφεία.

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γενικός Γραμματέας

Πανίδης Ι. Αβραάμ                                                     Πατέλης Γ. Νικόλαος

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr