ΠΡΟΣ:

τoν Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου Αικατερίνη

 

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2017

Αρ. Πρωτ. Εξερχ. 114

 

Θέμα: Είναι ανάγκη το δεύτερο e-mail επικοινωνίας, μετά τα προβλήματα που προκύπτουν από την περίπτωση των ανασφάλιστων οχημάτων αλλά και η απόφαση για ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας των Φορ. Δηλώσεων στις 26/7/2017

Για άλλη μία φορά τα Λογιστικά-Φοροτεχνικά Γραφεία όλης της χώρας καλούνται να διεκπεραιώσουν - εν μέσω μάλιστα της περιόδου υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων - έναν τεράστιο επιπρόσθετο όγκο εργασίας που προέκυψε εξαιτίας της επιβολής προστίμων στα ανασφάλιστα οχήματα.

Από σχετική διασταύρωση εντοπίστηκαν 1,151 εκ. ως πιθανά ανασφάλιστα οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων ενημερώθηκαν με μήνυμα στη θυρίδα TAXISnet, ενώ πραγματοποιήθηκε και αποστολή μηνυμάτων στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των κατόχων ενώ οι σχετικές ειδοποιήσεις έπρεπε να σταλούν ταχυδρομικά.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι στην συντριπτική πλειοψηφία ο «υποχρεωτικός» λογαριασμός e-mail που έχει καταχωρηθεί (από την αρχή ακόμη της λειτουργίας του TAXISnet) από τον Λογιστή του κάθε φορολογούμενου είναι αυτός του Λογιστή - Φοροτεχνικού, ο οποίος και διαχειρίζεται ηλεκτρονικά σχεδόν όλες τις φορολογικές συναλλαγές του πελάτη του καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογούμενων  δεν διαθέτει κάποιο λογαριασμό email όπως πρέπει να είναι αντιληπτό.

 Το αποτέλεσμα είναι να κατακλύζονται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ τα e-mail των γραφείων μας με πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα, που αφορούν ειδοποιήσεις της Α.Α.Δ.Ε. όχι μόνον για οφειλές των φορολογούμενων (για τις οποίες ΠΡΕΠΕΙ να ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ οι ίδιοι και όχι εμείς) αλλά και ειδοποιήσεις για ανασφάλιστα οχήματα για τα οποία εμείς μεν είμαστε ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ενώ οι φορολογούμενοι (όσοι έτυχε να ενημερωθούν από Συναδέλφους καθ’ υπέρβαση των ευθυνών τους) βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν προφανή λάθη, τα οποία καλούνται να διορθώσουν μέσα από ένα πλέγμα γραφειοκρατικών διαδικασιών, που σε μεγάλο βαθμό θα χρειαστεί να επωμιστούν τα Λογιστικά-Φοροτεχνικά γραφεία που το διάστημα αυτό παλεύουν με πληθώρα προβλημάτων στην υποβολή δηλώσεων (έντυπο Ν, κωδ. Ε1 037, 021 και άλλα πολλά).

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θεωρεί ότι χρειάζεται άλλου είδους διαδικασία, επιπλέον πίστωση χρόνου στην όλη διαδικασία πέραν του διμήνου που προβλέπεται, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διεκπεραίωση της, χωρίς περαιτέρω προβλήματα και κυρίως χωρίς να πληγεί η άλλη παράλληλη διαδικασία που τρέχει αυτή την περίοδο, αυτή της υποβολής φορολογικών δηλώσεων και δηλώνει παρούσα σε αντίστοιχες περιπτώσεις να παράσχει την συσσωρευμένη εμπειρία της ώστε να μην δημιουργούνται αδικαιολόγητες εντάσεις.

Επίσης είναι απαραίτητη η υλοποίηση της παλαιάς πρότασης της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. να υπάρχει δεύτερο e-mail επικοινωνίας στα στοιχεία του TAXISnet, υποχρεωτικής συμπλήρωσης και των δύο, ένα για τον φορολογούμενο και ένα για τον Λογιστή-Φοροτεχνικό ώστε να ενημερώνεται ΚΑΙ ο φορολογούμενος για ΚΑΘΕ  θέμα καθώς είναι υποχρέωση της Διοίκησης να ενημερώνει απ’ ευθείας τους φορολογούμενους και δεν μπορεί και αυτό να καταλήξει  να είναι ευθύνη των Λογιστών-Φοροτεχνικών, οι οποίοι  ούτως ή άλλως έχουν επωμισθεί την πολύ μεγάλη ευθύνη της εκτέλεσης της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. Αν αυτό έγινε με τα ανασφάλιστα οχήματα αύριο φαντασθείτε τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις.

Τέλος με προηγούμενο έγγραφο μας, και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είχε προτείνει εγκαίρως, λόγω όλων των λοιπών προβλημάτων στην υποβολή των δηλώσεων [καθυστέρηση εντύπου Ν., προβλήματα με κωδ. στο Ε1 (π.χ. 037,021) κ.α.], στα οποία  προστέθηκε - από χθες το βράδυ - και η διακοπτόμενη λειτουργία του TAXISnet, να καθοριστεί  σαν ρεαλιστική καταληκτική ημερομηνία στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων τόσο των φυσικών όσο και των νομικών οντοτήτων την 26/7/2017, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος εφόσον η 1η δόση λήγει την 31/7/2017. Αναμένουμε την έγκαιρη ανακοίνωση της σχετικής απόφασης της κας Υφυπουργού με την σύμφωνη γνώμη την δική σας άλλα και την άμεση θεσμοθέτηση των δυο e-mail επικοινωνίας.

 

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.


   
   
   

ο Πρόεδρος

ο Γενικός Γραμματέας

Καμπάνης Βασίλειος

Σταυρουλάκης Κων/νος

   

ο Α’ Αντιπρόεδρος

ο Β’ Αντιπρόεδρος

Μουζάκης Αντώνιος

Πάτσιας Χρήστος

   

ο Ταμίας

η Αν. Γεν. Γραμματέας

Γρηγορίου Θωμάς

Τσιώρα Ανδρομάχη

   
 ο Εφ. Δημ. Σχέσεων

τα Μέλη

 Χριστόπουλος Γεώργιος

Πανίδης Αβραάμ

 

Πατέλης Νικόλαος

 

Σιδερίδης Αστέριος

 

Δόβελος Ιωάννης

 

 

 

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr