Αθήνα, Τρίτη   27 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: α) Κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό.

β) Περικοπές 13ου & 14ου μισθού στον Ιδιωτικό τομέα.


Στις 24 Απριλίου 2010 συνήλθε το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με κύριο θέμα συζήτησης την οικονομική συγκυρία και τα παραγόμενα αποτελέσματα στη βιωσιμότητα των ΜΜΕ και ιδιαίτερα στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης των Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Το Προεδρείο αποφάσισε ανάλογα και με τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον Υπουργό Εργασίας, να συνεργαστεί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τη ΓΣΕΕ για την συγκρότηση πλαισίου κινητοποιήσεων με κύριο θέμα, εκτός όλων των άλλων, και το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας.

 

Στον Ιδιωτικό Τομέα, οι εργαζόμενοι σ΄ αυτόν, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι Μικρομεσαίοι, εργάζονται σκληρά περισσότερες ώρες απ΄ όλους τους άλλους Ευρωπαίους (Eurostat) και κάτω από ιδιαίτερα ανασφαλείς συνθήκες.

Το δε δίχτυ ασφαλείας, ιδιαίτερα για τους αυτοαπασχολούμενους, είναι ανύπαρκτο όταν αναγκάζονται να χάσουν την δουλειά τους.

Το Σ.Κ.Α των αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα είναι από τα χειρότερα στην Ε.Ε., λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και τις απομειώσεις των συντάξεων λόγω Διαδοχικής Ασφάλισης, αλλά και τις δημόσιες συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που παραπέμπουν τελικά στην ιδιωτική περίθαλψη. Κατέχουμε την 1η θέση στις χώρες του ΟΟΣΑ στις ιδιωτικές δαπάνες των πολιτών για ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, παρά την ύπαρξη ενός "δήθεν" Δημόσιου συστήματος Περίθαλψης.

Ο ΟΑΕΕ είναι ο χειρότερα χρηματοδοτούμενος, μακράν όλων των άλλων, Ασφαλιστικός Οργανισμός στην Ελλάδα (150% έως και 2000% λιγότερο από τους άλλους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς).

Το 60% των Ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ λαμβάνει σύνταξη κάτω των 600 €, ενώ λιγότεροι του 10% υπερβαίνουν τα 1000 €. Ο Μ.Ο. ηλικίας συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ είναι τα 66 χρόνια, όταν ο Μ.Ο. για όλο το ασφαλιστικό σύστημα είναι τα 60 χρόνια.

Ο ΟΑΕΕ, ο δεύτερος σε μέγεθος Ασφαλιστικός Οργανισμός στην Ελλάδα, είναι ο απόλυτα και μακράν όλων των άλλων "ριγμένος" Ασφαλιστικός Οργανισμός του ΣΚΑ.

 

Σε ότι αφορά το μισθολογικό θέμα και την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον Ιδιωτικό τομέα, από την συζήτηση που έγινε στο Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ προέκυψε :

 

Όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξουν περικοπές μισθών, αλλά τουναντίον έστω και ενδεικτικές αυξήσεις στα κατώτερα ημερομίσθια, που θα δώσουν την σημειολογία και το κουράγιο για μια νέα προσπάθεια εξόδου από το τούνελ της ύφεσης και  της μιζέριας.

 

Είναι αποκλειστική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων η οποιαδήποτε ρύθμιση για τα μισθολογικά.

 

Το κράτος συμμετέχει κατά 50% στη διαμόρφωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Και μόνο οι αλλαγές στη γραφειοκρατία, τη σπατάλη και αδιαφανή διαδικασία στη λειτουργία του, αλλά και στην εγκατάλειψη της πελατειακής συμπεριφοράς του, θα δώσουν ανάσες και πνοή στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Δεν εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα από το μισθολογικό κόστος. Άλλες είναι οι αιτίες του κακού.

 

Τουναντίον οι οποιεσδήποτε περικοπές θα μας οδηγήσουν εν μέσω ύφεσης σε ένα καθοδικό καταστροφικό φαύλο κύκλο : ακόμα λιγότερη κατανάλωση, λιγότερα έσοδα στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μικρότεροι τζίροι και κέρδη, περισσότερες απολύσεις και λουκέτα στις επιχειρήσεις.

 

Αλλού πρέπει ν΄ αναζητήσουμε την λύση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας και των Επιχειρήσεων. Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα ενός νέου πρότυπου ανάπτυξης που θα παράγει οικονομική σταθερότητα, πλούτο και προοπτική για όλους και θα αναδιανέμει δίκαια βάρη και οφέλη. Ένα Σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο φυσικά οι ΜΜΕ θα έχουν ουσιαστικό ρόλο.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                        ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΡΙΝΗΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ

 

 

Αθήνα, 29 Απριλίου 2010

 

Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις  την Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010, με κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων από τις 12:30 μ.μ.

 

Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ ζει με συντάξεις πείνας και ο Οργανισμός τους κινδυνεύει με κατάρρευση, τη στιγμή που η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών δίνει μάχη, μάλλον άνιση, να διατηρήσει τις επιχειρήσεις της και τις θέσεις εργασίας σε αυτές, τη στιγμή που αυξάνει διαρκώς ο αριθμός εκείνων που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, μόνο αγανάκτηση προκαλούν οι «συστάσεις και επιταγές» των παρατηρητών για περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

 

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 5 Μαΐου μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) και την Γ.Σ.Ε.Ε.

Όλες οι επιχειρήσεις κλειστές από τις 12:30μ.μ.

 

Τώρα πρέπει οι λαοί της Ευρώπης και οι παραγωγικές δυνάμεις να ορθώσουν το ανάστημα τους για Δομικές αλλαγές του Κοινωνικού και Οικονομικού οικοδομήματος στην Ε.Ε.

ü      Ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους και του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

ü      Όχι στην υποβάθμιση του.

ü      Οι μικρομεσαίοι όταν χάνουν την δουλειά τους δεν έχουν κανένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας

ü      Ο δε Ασφαλιστικός τους οργανισμός ο ΟΑΕΕ είναι ο πλέον "ριγμένος" στην χώρα.

ü      Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα ενός νέου πρότυπου ανάπτυξης που θα παράγει οικονομική σταθερότητα, πλούτο και προοπτική για όλους και θα αναδιανέμει δίκαια βάρη και οφέλη.

ü      Ένα Σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο οι ΜΜΕ θα έχουν ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο.

 

 

 

 

Αθήνα, Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΝ - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ


 


Με αφορμή και τις νεότερες εξελίξεις:

 

 

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 5 Μαΐου μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) και την Γ.Σ.Ε.Ε.

Όλες οι επιχειρήσεις κλειστές από το πρωί ως το μεσημέρι (9:00π.μ. -15:00 μ.μ.).

 

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                     ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΡΙΝΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr