pofee epist

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιτακτική ανάγκη η στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές της Αττικής

 

Την οδύνη της, την αλληλεγγύη της και τα συλλυπητήρια της νιώθει την ανάγκη να εκφράσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών προς τις οικογένειες των θυμάτων των πυρκαγιών, που έπληξαν την Αττική.

Αυτές τις δύσκολες ώρες για πολλούς συνανθρώπους μας στην Αττική, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. ζητά να υποστηριχθούν ενεργά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες των περιοχών, που επλήγησαν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν όσο γίνεται πιο ανώδυνα την τεράστια αυτή δοκιμασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συντάσσεται με την επιστολή που έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ι. Δραγασάκη, την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Ε. Αχτσιόγλου, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο και την Περιφερειάρχη Αττικής, κα. Ρ. Δούρου, με την οποία καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών.


Στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει:

“... Με οδηγό τις προτάσεις μας, αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε άλλες περιπτώσεις καταστροφών στο παρελθόν, είναι αναγκαίο να προωθηθούν οι παρακάτω παρεμβάσεις μερικές από τις οποίες θα πρέπει να έχουν μόνιμη θεσμική και νομική ισχύ:

 

Ι. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

[1] Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις {one stop emergency shop} για την καταγραφή των επιχειρήσεων που επηρεάζονται και την συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Αυτή η υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.

[2] Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.

[3] Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.

 

ΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

[1] Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

[2] Απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

[3] Απομείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2018 και 2019.

[4] Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

 

ΙΙΙ. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

[1] Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ)

[2] Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.

[3] Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές

[4] Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

 

IV. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

[1] Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους

[2] Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

[3] Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).”

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr