pofee epist

Αθήνα, 10/09/2018


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

Η εξέλιξη κρίσιμων θεμάτων για τον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών, όπως ο Κώδικας Δεοντολογίας, η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και οι σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις, αλλά και η πραγματοποίηση της επόμενης εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., που συνήλθε στην πόλη των Τρικάλων την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου.

Οι αποκεντρωμένες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είναι μία πρακτική, που εφαρμόζεται με συνέπεια, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσοτέρων Ενώσεων από όλη την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Τρικάλων, και Ταμίας της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ. Θωμάς Γρηγορίου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τρικάλων οργάνωσαν από κάθε άποψη με επιτυχία τις εργασίες της συνεδρίασης, στις οποίες συμμετείχαν και πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. των Ενώσεων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα των Νομών: Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας καθώς και Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των θεμάτων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ. Βασίλης Καμπάνης, ζήτησε από όλους τους παριστάμενους να συμμετάσχουν και να προτείνουν θέματα προς συζήτηση που αφορούν τόσο τις Ενώσεις τους, όσο και γενικότερα θέματα του Κλάδου.

Στην έναρξη της συνεδρίασης η οποία διεξήχθη στο δημαρχείο της πόλης των Τρικάλων προς τιμήν της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., ο κ. Καμπάνης κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημασία της συνέργειας θεσμών και φορέων και ανέδειξε με απτά παραδείγματα τα πολλαπλά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέσω της συλλογικής δράσης στον Δήμο του.

Η ημερήσια διάταξη περιελάβανε μεταξύ άλλων θεμάτων: την ανασκόπηση πεπραγμένων από την προηγούμενη συνεδρίαση, την επίσημη είσοδο στην δύναμη της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Χίου, την ταμειακή ενημέρωση της τρέχουσας περιόδου από τον κ. Γρηγορίου, στην οποία υπογραμμίστηκε η επιτυχία του στόχου – από την ανάληψη των καθηκόντων του Δ.Σ. – της πρόωρης εξόφλησης του δάνειου για την αγορά του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η Ομοσπονδία, επιτρέποντας έτσι την εκπλήρωση μείωσης των συνδρομών των Ενώσεων-Μελών.

Επίσης το Δ.Σ. συζήτησε το ζήτημα της λήξης της θητείας των οργάνων της Ομοσπονδίας μέσα στο 2018 και τον προγραμματισμό για την διεξαγωγή εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης αφού προηγηθούν οι αρχαιρεσίες για την η εκλογή οργάνων και αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων της Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο χρόνος διεξαγωγής για το τριήμερο από Παρασκευή 7 μέχρι Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με σχετική ενημέρωση και πρόσκληση των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια, στην πολύωρη συνεδρίαση το Δ.Σ. με ανταλλαγή απόψεων συζήτησε σοβαρά και κρίσιμα για τον Κλάδο ζητήματα όπως:

  • Την εξέλιξη του θέματος ύστερα από τις γνωστές δηλώσεις του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κ. Γιώργου Πιτσιλή, που αφορούσαν την εμπλοκή λογιστών σε έκνομες ενέργειες επιστροφής φόρων με τροποποιητικές δηλώσεις. Θέμα για το οποίο η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με το από 20/08/2018 Δελτίο Τύπου αφενός καταδικάζει τις ενέργειες αυτές ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση για την προστασία του κύρους του επαγγέλματος.

  • Την στενή παρακολούθηση στα πλαίσια των γραπτών αιτημάτων προς την Α.Α.Δ.Ε. για την κατάργηση των προστίμων και για τις δηλώσεις (πέραν αυτών που προβλέπουν οι διατάξεις του Αρ.54 του ΚΦΔ) στις περιπτώσεις εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι αναλυτική ενημέρωση έκανε η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. επί του θέματος αυτού με το από 04/06/2018 Δελτίο Τύπου, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «…να καταργηθεί το πρόστιμο όλων των ειδών των τροποποιητικών δηλώσεων όταν υπάρχει εμπρόθεσμη αρχική δήλωση (εισοδήματος, πληροφοριακών, φόρου διαμονής και ότι άλλο καινούργιο έρχεται) που χρόνια ζητάει η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., αλλά και όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς.»

  • Την ανάγκη αποσαφήνισης της εφαρμογής της νέας διάταξης που αφορά την υποβολή γνωστοποίησης για υπερεργασία και υπερωριακή απασχόληση και σε συνεργασία με τους αρμόδιους εργοδοτικούς φορείς. Η εν λόγω διάταξη δεν είναι σαφής για το αν απαιτείται και ξεχωριστή γνωστοποίηση (SMS, κλπ.) όταν έχει υποβληθεί το πρόγραμμα απασχόλησης που ορίζει με σαφήνεια τον χρόνο έναρξης και λήξης, εκτός από την κανονική απασχόληση, την υπερωριακή απασχόληση καθώς και την απασχόληση με υπεργασία.

  • Το γνωστό, διαχρονικό και πολυσυζητημένο θέμα της τροποποίησης του Κώδικα Δεοντολογίας των Λογιστών - Φοροτεχνικών. Επί του θέματος αυτού, το Δ.Σ. αφού άκουσε και την ενημέρωση από τον παριστάμενο κ. Κώστα Κωνσταντινίδη, Α’ Αντιπρόεδρο του Ο.Ε.Ε. για τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που έχουν διαβιβαστεί στην αρμόδια επιτροπή του Ο.Ε.Ε., συζήτησε την ανάγκη να αναδειχθούν και να συμπεριληφθούν κομβικά σημεία, που απουσιάζουν από τον υφιστάμενο, με γνώμονα την θωράκιση της ανεξαρτησίας του επαγγέλματος, στο πλαίσιο αρχών, κανόνων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Σχετικά αποφάσισε αφού επικαιροποιήσει και πάλι το προτεινόμενο σχέδιο τροποποίησης, με βάση τις παραπάνω αρχές, που είχε υποβάλλει στο Ο.Ε.Ε., να ζητήσει να ληφθεί υπόψη στη τελική διαμόρφωση του κώδικα με αίτημα να παραστεί το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και σε συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε. στα πλαίσια της θεμελιώδους διάταξης του Ν.2515/1997, αρ.1 παρ.3 που ορίζει: «Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, προ της έκφρασης γνώμης, θα ζητά τις απόψεις και θα διαβουλεύεται με τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου των Λογιστών Φοροτεχνικών

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

 

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2018 Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

NEWSLETTER

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email(1): info@pofee.gr

Email(2): pofee@otenet.gr

 

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στην λίστα παραληπτών των ενημερωτικών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.