Προς

Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Σταϊκούρα Χρήστο

Τον Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο

Τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2020

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 071  

 Θέμα: Αναγκαία πρόβλεψη για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν λόγω του κορωνοϊού (COVID-19) στα λογιστικά γραφεία.

 

Αξιότιμοι κύριοι, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και στη χώρα μας καθώς και της έκτασης και της ταχύτητας που φαίνεται τις τελευταίες μέρες να παίρνει το φαινόμενο αυτό, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο να νοσήσουν και κάποιοι λογιστές στο επόμενο χρονικό διάστημα ή να θεωρηθούν ως ύποπτα κρούσματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους (καταχωρήσεις παραστατικών, υποβολές δηλώσεων φορολογικών και ασφαλιστικών κλπ), όσον αφορά τις υποχρεώσεις σε πελάτες τους, επαγγελματίες ή ιδιώτες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ, σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κλείσει και να απολυμανθεί το λογιστικό γραφείο, και όλοι οι συστεγαζόμενοι (εργοδότες και εργαζόμενοι) να τεθούν σε καραντίνα για διάστημα 14 ημερών.

Καταλαβαίνετε ότι σε ένα τέτοιο διάστημα, πέραν του ότι θα χαθούν υποχρεωτικά ένας μεγάλος αριθμός ωρών εργασίας, λήγουν και αρκετές υποχρεώσεις που έχουν τα γραφεία έναντι των πελατών τους και για τον λόγο αυτό προτείνουμε μία διαδικασία, η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις, να εξασφαλίζει στο λογιστή - φοροτεχνικό ότι δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπονται υπό κανονικές συνθήκες.

Αυτό μπορεί να γίνει στην συγκεκριμένη συγκυρία, με την προσκόμιση σχετικού εγγράφου που να αποδεικνύει το κώλυμα εργασίας του συγκεκριμένου λογιστή - φοροτεχνικού από τον ΕΟΔΥ οπότε θα παρατείνεται σε όλο το πελατολόγιο του αυτόματα για τρίμηνο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η υποβολή όλων των αντικειμένων, φορολογικών, ασφαλιστικών κλπ, που αφορούν το συγκεκριμένο γραφείο χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Αυτονόητη προϋπόθεση βέβαια για την διασταύρωση της σχέσης του λογιστή με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, είναι να έχει γίνει η εξουσιοδότηση μέσω του συστήματος TAXISnet προ του κωλύματος.

Η από ετών πάγια θέση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είναι η πρόβλεψη μίας καθολικής αντιμετώπισης ιατρικών θεμάτων (ασθένειας, εγκυμοσύνης, κλπ.) των λογιστών – φοροτεχνικών και να μην χρειάζεται να φτάσουμε σε επίπεδο πανδημίας για να ζητούμε τα αυτονόητα.

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.


   
   
   

ο Πρόεδρος

η Γενική Γραμματέας

Καμπάνης Βασίλειος

Τσιώρα Ανδρομάχη

   

ο Α’ Αντιπρόεδρος

ο Β’ Αντιπρόεδρος

Tσαμόπουλος Δημήτριος

Σταυρουλάκης Κων/νος

   

ο Ταμίας

ο Αν. Γεν. Γραμματέας

Γρηγορίου Θωμάς

Πάτσιας Χρήστος

   
 ο Εφ. Δημ. Σχέσεων

τα Μέλη

 Χριστόπουλος Γεώργιος

Νάκας Αστέριος

 

Σαββάκης Θεόδωρος

 

Μουσελλής Εμμανουήλ

 

Λαμπρόπουλος Κων/νος

 

 

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr