pofee epist

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Π.Ο.Φ.Ε.Ε.: Τα κρίσιμα σημεία για τον Λογιστή – Φοροτεχνικό,
με έντονη διαμαρτυρία στη Βουλή

 

Με τη λίστα των καυτών θεμάτων του κλάδου και του «Γολγοθά» του Λογιστή – Φοροτεχνικού που φαίνεται να «μην καταλαβαίνει» η πολιτική ηγεσία, απέσπασε θετικές εντυπώσεις με την παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. Βασίλη Καμπάνη η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., καθώς ήταν προσκεκλημένη στη συζήτηση του Ν/Σ, στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών η Υποθέσεων της Βουλής στις 22/07/2020.

Με μία καλά προετοιμασμένη εισήγηση που κάλυψε βεβαίως τις βασικές διατάξεις του Ν/Σ με όσα θετικά σημεία περιλαμβάνει αλλά και με προτάσεις νομοτεχνικών βελτιώσεων, ο Πρόεδρος επανάφερε τα θέματα που είχε καταθέσει πρόσφατα πάλι στη Βουλή η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., κατά τη συζήτηση προηγούμενου του Ν/Σ και διερωτήθηκε γιατί στο παρόν Ν/Σ, ενώ είχε διατηρηθεί αποδοχή, αγνοήθηκαν και δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα θέματα αυτά.

Με κατηγορηματικό τρόπο παρουσίασε την διαμαρτυρία για λογαριασμό και όλων των Ενώσεων στο επίμαχο ζήτημα της προκλητικής αδιαφορίας και έλλειψης πολιτικής βούλησης (στα έξω από κάθε συντεχνιακή επίκληση) θεσμικά και υγειονομικά δικαιώματα που αποστερούνται χωρίς να έχουν το παραμικρό μερίδιο ευθύνης τα Λογιστικά – Φοροτεχνικά Γραφεία.

 

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., άνοιξε την εισήγησή του με τα ακόλουθα δύο καυτά ερωτήματα που έκαναν αίσθηση:

«Αν όπως θέλει ο νομοθέτης το ρόλο και το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού που το εντάσσει νομοθετικά με τον νόμο 3842/2010 στα εμπιστευτικά επαγγέλματα ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, γιατί παρανόμως μας αποστερούνται οι αυτονόητες και συνταγματικά επιβεβλημένες κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να υπηρετήσουμε με την επαγγελματική μας υπευθυνότητα το πιστοποιημένο έργο που μας έχει ανατεθεί;

Δηλαδή εξακολουθούμε να ρωτάμε γιατί μας αποστερούνται οι κανόνες εργασιακής ασφάλειας δικαίου, με μέσα και εργαλεία ασφαλή που δεν καταπιέζουν, δεν καταδυναστεύουν και κυρίως δεν διακινδυνεύουν την ψυχική και σωματική υγεία μας;»

 

Ως προς το ζήτημα των προθεσμιών των φορολογικών δηλώσεων με αμείλικτα ερωτήματα:

Ξεκαθάρισε ότι «δεν ζητήσαμε παράταση μέχρι 30 Σεπτέμβριου, αλλά ζητήσαμε για όσο διάστημα χρειαστεί, γιατί το απαιτούν οι συνθήκες και οι περιστάσεις που βιώνουμε όλοι μας. Ακόμα και η 30η Σεπτεμβρίου ίσως φανεί ως λίγος χρόνος αν έχουμε νέους γύρους μέτρων με νέες πλατφόρμες, επιστρεπτέες και νέες δηλωτικές υποχρεώσεις.

Απαιτούμε αμοιβαίο σεβασμό και ζητάμε τα αυτονόητα για την αξιοπρέπεια ενός κλάδου που προσπαθεί να κρατήσει στην ζωή την οικονομική συνέχεια της χώρας ενώ αγκομαχεί να ανασάνει με όσα τραβάει καθημερινά.

Γνωρίζετε κάποιον λογιστή που να μην δουλεύει μέχρι το βράδυ και τα σαββατοκύριακα για να προλάβει την κάθε προθεσμία;

Έναν λογιστή που όλο αυτό το διάστημα τα βρήκε όλα σωστά στις πλατφόρμες και δεν έκανε ούτε ένα λάθος; Γιατί να μην είναι μόνιμα ανοιχτές όλες οι πλατφόρμες;

Γιατί να πρέπει να πληρώσει τέτοια πρόστιμα ή αποζημιώσεις από την τσέπη του για κάτι το οποίο μπορεί να διορθωθεί; Γιατί πρέπει να ζουν οι λογιστές με ένα τέτοιο άγχος; και με τέτοια πίεση;


Στη συνέχεια ο Βασίλης Καμπάνης σχολίασε τις διατάξεις του Ν/Σ με συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις και υπενθύμισε τα θέματα που έχει ζητήσει η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. να περιληφθούν σε διατάξεις.

 

Με εντολή του Δ.Σ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

 

Δείτε παρακάτω το πλήρες υπόμνημα που κατατέθηκε και επίσης το σχετικό video από την ομιλία:  

download pdf 80

 

Υπόμνημα (PDF)

 





 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr