ΠΡΟΣ

Τoν Υπουργό Εσωτερικών
κ. Θεοδωρικάκο Παναγιώτη

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2020

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 115

 

 

Θέμα: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων τετραγωνικών στους Δήμους


Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα, χρειάζεται επειγόντως να σας ενημερώσουμε με τα ακόλουθα και να ζητήσουμε σχετικά να εξυπηρετήσετε ένα σημαντικό μέρος των πολιτών ιδιοκτητών, οι οποίοι εν όψει της προθεσμίας που λήγει στις 31 Αυγούστου, λόγω δυσκολιών που αντιμετωπίζουν να συμπληρώσουν σωστά τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων αλλά και τους κενούς και μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (https://tetragonika.govapp.gr/), απευθύνονται σε εμάς.

Κυρίως μεταξύ του μεγάλου πλήθους των ιδιοκτητών που δεν υπέβαλλαν ακόμη, είναι κάτοικοι εξωτερικού και Έλληνες της Ομογένειας με ακίνητα στην Ελλάδα.

Θέλουμε προκαταβολικά, για άρση παρερμηνειών να υπενθυμίσουμε, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί προδήλως δηλωτική υποχρέωση του Λογιστή – Φοροτεχνικού, που είναι εξουσιοδοτημένος στην ΑΑΔΕ, αλλά εντάσσεται (παρείσακτα) στη σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα δεοντολογίας της επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης του ελεύθερου επαγγελματία προς τον πελάτη του. Επιπρόσθετα σημειώστε ότι ο Λογιστής επιλαμβάνεται μόνο εφόσον του το ζητήσει σχετικά ο πολίτης – ιδιοκτήτης και του δώσει εντολή.

Επί του θέματος:

Κύριε υπουργέ,

Βεβαίως ως θεσμικός εταίρος και φορέας της αγοράς και της κοινωνίας η Ομοσπονδία μας, αντιπροσωπεύοντας 49 Ενώσεις σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας, δεν παραγνωρίζει την πρωτοβουλία που πήρατε ως κυβέρνηση και προσωπικά ως Υπουργείο Εσωτερικών να καθιερώσετε το πολύ σωστό μέτρο με το οποίο δώσατε τη δυνατότητα να γίνουν αιτήσεις ηλεκτρονικά από τους πολίτες, για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων, όπου διαφέρει το Ε9 από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αναδρομική αποφυγή προστίμων καθώς οι επιβαρύνσεις στις αλλαγές θα αρχίζουν από 01.01.2020.

Ασφαλώς η νομοθετική σας αυτή παρέμβαση αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια σημαντική τομή που δίνει τέλος σε λάθη δεκαετιών και γενικότερα δημιουργεί οφέλη για τους Δήμους της χώρας και τους πολίτες, γεγονός που προκύπτει και από την απήχηση που έχει, καθώς όπως ήδη ενημερώνετε, έχουν συμπληρώσει τις σχετικές αιτήσεις 1.100.000 πολίτες, στη διάρκεια από την αρχή Μαρτίου με δύο παρατάσεις και καταληκτική ημερομηνία την 31 Αυγούστου 2020.

Ως κλάδος λοιπόν κε Υπουργέ και ως κοινωνικός εταίρος που αφουγκράζεται περισσότερο την συγκυρία των γεγονότων καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, καταθέτουμε την καλόπιστη και τεκμηριωμένη άποψή μας (σημειώσατε ότι το 97% των πάσης φύσεως φορολογικών, εργατικών και κοινωνικών δηλωτικών υποχρεώσεων, επιχειρήσεων, νοικοκυριών, συνταξιούχων και γενικά πολιτών, υλοποιείται μέσω των Λογιστικών – Φοροτεχνικών Γραφείων με εγνωσμένη την ομολογία της κοινωνίας, σε πολλές περιπτώσεις αμισθί).

Το χρονικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για να υλοποιηθεί, συνέπεσε με τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που έφερε στα όρια της αντοχής πολίτες και κοινωνία, η πανδημία του κορωνοϊού, έτσι που ορθά αναγνωρίζεται το 2020 ως έτος «ανωτέρας βίας», για τις υποχρεώσεις των πολιτών, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Επομένως ως αυτόθροη συνέπεια προκύπτει και το γεγονός, το χρονικό πλαίσιο να μην είναι αρκετό για να ολοκληρωθεί με ορθότητα ένα τέτοιο σημαντικό και επωφελές έργο.

Σε ενδεχόμενη μη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας θα υποδαυλιστεί το καινοτόμο αυτό «εργαλείο», αφού τα υπέρογκα πρόστιμα θα οδηγήσουν τους πολίτες σε απόγνωση, ενώ παράλληλα θα κλονιστεί συθέμελα η εμπιστοσύνη τους προς το κυβερνητικό έργο. Αναλογιστείτε πως, οι όποιες μελλοντικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για μειώσεις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. κ.λπ., ουσιαστικά θα εξανεμιστούν, αφού οι πολίτες θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα πρόστιμα που θα προκύψουν στους Δήμους.

Κύριε Υπουργέ, η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας μόνο οφέλη θα επιφέρει σε όλους, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Θα είναι λυπηρό να μην ευοδωθεί η όλη προσπάθεια και να πληγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το έργο σας.

Ενόψει λοιπόν των παραπάνω και της πίεσης (ανωτέρα βία λόγω κορωνοϊού, μεγάλη πίεση και φόρτος των Λογιστών με όλες τις – πληθώρα - δηλωτικές υποχρεώσεις στις πολυάριθμες πλατφόρμες για υλοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης) αλλά και εξαντλώντας τον κανόνα της χρηστής Διοίκησης, θεωρούμε αναγκαίο να δώσετε μία αναγκαία και εύλογη παράταση, στη διάρκεια της οποίας προτιθέμεθα να συνεχίσουμε την βοήθεια στους πολίτες που επιθυμούν να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, την αίτηση για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου το μέτρο να ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία.

Ευελπιστούμε για το αίτημα αυτό.

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.


   
   
   

ο Πρόεδρος

η Γενική Γραμματέας

Καμπάνης Βασίλειος

Τσιώρα Ανδρομάχη

   

ο Α’ Αντιπρόεδρος

ο Β’ Αντιπρόεδρος

Tσαμόπουλος Δημήτριος

Σταυρουλάκης Κων/νος

   

ο Ταμίας

ο Αν. Γεν. Γραμματέας

Γρηγορίου Θωμάς

Πάτσιας Χρήστος

   
 ο Εφ. Δημ. Σχέσεων

τα Μέλη

 Χριστόπουλος Γεώργιος

Νάκας Αστέριος

 

Σαββάκης Θεόδωρος

 

Μουσελλής Εμμανουήλ

 

Λαμπρόπουλος Κων/νος

 

 

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr