pofee epist

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2020

Διαμαρτυρία σε προσβλητική αναφορά Υφυπουργού

 

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και ο κλάδος των Λογιστών-Φοροτεχνικών με την σημερινή παρουσία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρίου Ζαριφόπουλου σε κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να εκφράσει τουλάχιστον διαμαρτυρία για την ατυχή αλλά ωστόσο προσβλητική αναφορά με "ενοχοποίηση" του Λογιστή, στην προσπάθειά του προφανώς να αναλύσει τη διασφάλιση μη υποκλοπής των προσωπικών στοιχείων των φορολογούμενων κατά την ηλεκτρονική διαδικασία παροχής εξουσιοδότησής τους. 

Συγκεκριμένα όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος για ποιόν λόγο ζητούνται τα στοιχεία e-banking για την έκδοση ΥΔ ή εξουσιοδότησης, ο κος Υφυπουργός απάντησε:

"Πολλοί λογιστές έχουν τα στοιχεία του taxis των πελατών τους. Θα μπορούσαν λοιπόν αν μόνο αυτά αρκούσαν για να κάνουν μια Υ.Δ. ή εξουσιοδότηση, θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε λογιστής να κάνει μια Υ.Δ. ή εξουσιοδότηση και να εμφανίζεται σαν ο πελάτης του αλλά να μην είναι"!!

Δηλαδή ο κος Υφυπουργός με τη γενική φράση "ο οποιαδήποτε λογιστής", κατέστησε ένοχο συλήβδην όλο τον κλάδο!!

Και θα λέγαμε μη σκόπιμα αν δεν το επαναλάμβανε αμέσως λίγα λεπτά μετά!!…..

Και τώρα κύριε Υφυπουργέ για να καταλάβετε όχι μόνο την ευθιξία μας αλλά και δικαιολογημένη αγανάκτηση, θα σας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι κωδικούς του taxis κάθε πολίτη δυνητικά μπορούν να έχουν και διάφορες άλλες επαγγελματικές ομάδες στα πλαίσια παροχής ειδικών υπηρεσιών σε πολίτες και πελάτες τους, όπως ενδεικτικά οι πολιτικοί μηχανικοί, για να κάνουν το εξοικονομώ ή την γνωστοποίηση για την άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι συμβολαιογράφοι για να «κατεβάζουν» αποδεικτικό καταβολής φόρου μεταβίβασης, οι Μελετητές για προγράμματα ΕΣΠΑ, οι εργατολόγοι για να το ασφαλιστικό ιστορικό του πελάτη τους, και γενικά πάρα πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Αλλά κωδικούς taxis είναι πολύ σύνηθες ότι έχουν και οι σύζυγοι μεταξύ τους και τα παιδιά των ηλικιωμένων για τους γονείς τους. 

Επειδή κατά συνέπεια κύριε Υφυπουργέ θεωρούμε την διπλή αναφορά ΜΟΝΟ στον κλάδο τον Λογιστών, τουλάχιστον ατυχή, πλην όμως προσβλητική για την τιμή και υπόληψη ενός κλάδου πιστοποιημένων από το νόμο επαγγελματιών (είδατε Ν. 3842/2010 "για λόγους δημοσίου συμφέροντος"), πάνω στην ευθύνη του οποίου χτίστηκε και λειτουργεί εγνωσμένα και αποτελεσματικά, η εφαρμογή που χτυπάει η καρδιά της οικονομίας και των δημοσιονομικών της Χώρας (το taxis NET),

Επειδή με την αναφορά σας αυτή προσβάλατε έναν κλάδο επιστημόνων, πάνω στον οποίο στηρίχθηκαν και εξακολουθούν να στηρίζονται ακόμα όλα σχεδόν τα οικονομικά μέτρα κατά της πανδημίας covid-19, 

Επειδή μάλιστα έχει αναγνωριστεί δημόσια από πολλούς Υπουργούς σε όλο το διάστημα της πανδημίας με εύσημα, ότι οι λογιστές παρά τις δυσκολίες των εφαρμογών και τον πρωτοφανή κατακλυσμό διατάξεων και νόμων, στάθηκαν υπεύθυνα και αλληλέγγυοι στην πληττόμενη κοινωνία και επιχειρήσεις με τον αναπόφευκτο κίνδυνο από τον κορονοϊό λόγω συνωστισμού από τις ουρές των φορολογουμένων στα λογιστικά - φοροτεχνικά γραφεία, 

Επειδή τέλος "βάλατε" (θεωρούμε άθελά σας) ενοχή και κατηγορία σε έναν κλάδο που διαχρονικά έχει αποδείξει (και για αυτό χαίρει της εμπιστοσύνης της κοινωνίας των πολιτών και φορολογούμενων) την συνέπεια, και την επαγγελματική υπευθυνότητα, με αξιοπιστία, αλλά και κοινωνική αλληλεγγύη, 

Για τους λόγους αυτούς,

με την παρούσα επιστολή κε Υφυπουργέ σας προσκαλούμε και απαιτούμε να αποκαταστήσετε την βλαπτική εν λόγω λεκτική αναφορά σας στον λογιστή με την αυτονόητη παραδοχή, ότι πρόκειται ως μια ατυχής έκφραση εν τη ρύμη του λόγου σας. 


 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr