pofee epist

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2020

Οι εξηγήσεις από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κο Γρηγόρη Ζαριφόπουλο   για την διαμαρτυρία της ΠΟΦΕΕ

Με το Δελτίο Τύπου στις 25 Οκτωβρίου, το Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ, αντέδρασε ως όφειλε άμεσα με εμπεριστατωμένο περιεχόμενο, που εξέφραζε όχι μόνο την ευθιξία των Ενώσεών μας και όλων των συναδέλφων Λογιστών - Φοροτεχνικών,  αλλά και δικαιολογημένη αγανάκτηση,  για ατυχή αλλά ωστόσο προσβλητική αναφορά με «ενοχοποίηση» του Λογιστή, από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κο Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, ο οποίος (όπως ακολουθεί) δεν καθυστέρησε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις, τόσο κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27/10/2020 παρουσία και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργου Γεωργαντά, όσο και με προσωπική του επιστολή.


Υπενθυμίζουμε σχετικά, ότι ο Υφυπουργός ήταν καλεσμένος την Κυριακή 25.10.2020, στην εκπομπή του Δημοσιογράφου Ντίνου Σιωμόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όπου στην προσπάθειά του προφανώς και χωρίς να θέλει να θίξει την τιμή και υπόληψη του κλάδου μας (όπως δηλώνει πιο κάτω στην επιστολή του), στην ερώτηση «για ποιόν λόγο ζητούνται τα στοιχεία e-banking για την έκδοση ΥΔ ή εξουσιοδότησης», απάντησε: «Πολλοί λογιστές έχουν τα στοιχεία του taxis των πελατών τους. Θα μπορούσαν λοιπόν αν μόνο αυτά αρκούσαν για να κάνουν μια Υ.Δ. ή εξουσιοδότηση, θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε λογιστής να κάνει μια Υ.Δ. ή εξουσιοδότηση και να εμφανίζεται σαν ο πελάτης του αλλά να μην είναι».

Σημειώνουμε ότι το Δ.Σ., καταλήγοντας στο Δ.Τ, είχε προσκαλέσει τον κο Υφυπουργό, ως εξής: «με την παρούσα επιστολή κε Υφυπουργέ σας προσκαλούμε και απαιτούμε να αποκαταστήσετε την βλαπτική εν λόγω λεκτική αναφορά σας στον λογιστή με την αυτονόητη παραδοχή, ότι πρόκειται ως μια ατυχής έκφραση εν τη ρύμη του λόγου σας».

Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσουμε στους συναδέλφους που αναμένουν για λόγους ηθικής και ουσιαστικής ικανοποίησης, αλλά και το Δ.Σ., την αποκατάσταση του όλου ζητήματος, προς τιμή του κου Υφυπουργού. Με την δίκαιη από την πλευρά μας επισήμανση, ότι με τη στάση του αυτή αφενός, δεν αγνόησε το δίκιο μας και αφετέρου, υπηρέτησε την (όχι συνήθη) πολιτική αρετή «του νόμιμου, αλλά και ηθικού».

Προς τούτο υιοθετώντας (και την νόμω  προβλεπόμενη  ενέργεια) από τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως σεβόμενοι την δεοντολογία, κάνουμε το ίδιο. Δηλαδή, όπως ακριβώς το Δ.Σ. κοινοποίησε στο Δ.Τ.,  όλο το κείμενο της επιστολής προς τον κο Ζαριφόπουλο, πράττει το ίδιο. Για το λόγο αυτό παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του κου Υφυπουργού:

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ                            Α.Π. 30266 ΕΞ 2020

ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. Γρηγορίου Ζαριφόπουλου

Προς την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.                                                                      Αθήνα 29 Οκτωβρίου 

Θέμα: Επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών - Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμα μέλη,

Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27/10/2020 παρουσία και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιου Γεωργαντά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και την κατάθεση προτάσεων που αφορούν στον κλάδο σας.

Άκουσα με προσοχή και κατέγραψα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δεσμεύτηκα να σας απαντήσω, ιδιαίτερα για τα σχετικά θέματα με την ψηφιακή υπογραφή.

Σε μία εποχή έντονης αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, οι φοροτεχνικοί στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και η συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας παραμένει καθοριστική. Ταυτόχρονα, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας για τη διευκόλυνση του δύσκολου έργου που οι φοροτεχνικοί καλούνται να επιτελέσουν παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα νέα ψηφιακά εργαλεία που έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία κι αυτά που πρόκειται να ανακοινωθούν θα διευκολύνουν σημαντικά το έργο των φοροτεχνικών, καθώς δεν θα απαιτείται πλέον σε μια σειρά από υπηρεσίες να προσκομίζονται δικαιολογητικά με φυσική παρουσία του πολίτη ή του φορολογικού του εκπροσώπου.

Στηρίζω και τιμώ το επάγγελμά σας. Όπως σας επισήμανα και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, λυπάμαι που μία διατύπωση στο πλαίσιο του προφορικού λόγου που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής εξελήφθη ως προσβολή καθώς ουδεμία τέτοια πρόθεση είχα. Βλέπω όμως το περιστατικό ως αφορμή για να χτίσουμε μια εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία στην προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου που θα τον καταστήσει ακόμα πιο αποδοτικό με σκοπό να εξυπηρετείται ο πολίτης πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος

Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email(1): info@pofee.gr

Email(2): pofee@otenet.gr