pofee epist

Αθήνα, 2 Απριλίου 2021



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση ΠΟΦΕΕ - e-ΕΦΚΑ: «Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες
του e-ΕΦΚΑ - O Λογιστής – Φοροτεχνικός και η επιχείρηση»



Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με τον e-ΕΦΚΑ την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, όπου παρουσιάστηκαν οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, και το οποίο παρακολούθησαν ζωντανά περισσότερα από 700 άτομα, Λογιστές – Φοροτεχνικοί αλλά και επιχειρήσεις, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης και γνώσης των νέων εφαρμογών.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κ. Γιώργος Καββαθάς, και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Καρανίκας.

Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο και την αρωγή των Λογιστών – Φοροτεχνικών στην υλοποίηση των μέτρων του Υπουργείου Εργασίας μέσα από τις δεκάδες πλατφόρμες για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των εργοδοτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας και την καταπολέμηση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί και να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η συνεργασία του Κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών με το Υπουργείο και τον e-ΕΦΚΑ. Εστιάζοντας σε αυτό ο κος Χατζηδάκης είπε ότι «χωρίς καμιά αμφιβολία οι Λογιστές όπως αποδεικνύεται στη σημερινή εκδήλωση είναι σύμμαχοι του e-ΕΦΚΑ, αλλά και του ασφαλισμένου στην προσπάθεια τα πράγματα σε σχέση με όλες τις διαδικασίες και πέρα από τις συντάξεις του ΕΦΚΑ να εξελιχθούν με μεγαλύτερες ταχύτητες και να γίνει ο Οργανισμός πιο φιλικός στους πολίτες και τους ασφαλισμένους. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του σημερινού ηλεκτρονικού συνεδρίου».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σχέδιο του Υπουργείου και του e-ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση πιστοποιημένων επαγγελματιών (Λογιστές – Δικηγόροι), προκειμένου να συνδράμουν το έργο των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων, με την έκδοση σχετικών βεβαιώσεων, ανέφερε «ότι αυτό το κάνουμε σε συνέχεια αντίστοιχων ρυθμίσεων που υπάρχουν.  Για τους Λογιστές, ας πούμε στις εφορίες, τους Δικηγόρους στο κτηματολόγιο, τους Μηχανικούς στις πολεοδομίες» και πρόσθεσε ότι «είναι μια ρύθμιση κοινής λογικής που εντάσσεται στη συνολική απόφαση της Κυβέρνησης να επιταχυνθεί η έκδοση των συντάξεων. Επομένως θεωρούμε και τους Λογιστές και τους Δικηγόρους συμμάχους στη μεγάλη κοινωνική προσπάθεια που κάνουμε να δοθούν οι συντάξεις μια ώρα αρχύτερα».  

Κλείνοντας, εξήρε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Για το έργο του e-ΕΦΚΑ στην εν δυνάμει εξέλιξη του ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού, είπε ότι η πράξη μιλά σήμερα με αυτή την εκδήλωση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, όπου παρουσιάζεται από τον κο Χάλαρη και τα στελέχη, ένα μέρος από την όλη η παραγωγή του έργου: «Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ - O Λογιστής – Φοροτεχνικός και η επιχείρηση».

Σχετικά με το παραπάνω σχέδιο του Υπουργείου (για την αξιοποίηση πιστοποιημένων επαγγελματιών, που περιλαμβάνονται και οι Λογιστές), κατά την συζήτηση, έγινε μνεία της πάγιας θέσης της ΠΟΦΕΕ, ότι πιστοποιημένος Λογιστής, είναι μόνο αυτός που έχει άδεια Λογιστή – Φοροτεχνικού από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Με όλη την στήριξη του Λογιστή-Φοροτεχνικού και την αναγνώριση της σημασίας του «χέρι-χέρι» επιχείρησης και Λογιστή, οι δύο κορυφαίοι των Συνομοσπονδιών κ.κ Γιώργος Καββαθάς και Γιώργος Καρανίκας, και στους χαιρετισμούς τους και στις απαντήσεις τους, τόσο στον κο Υπουργό όσο και στον Διοικητή του ΕΦΚΑ, υπογράμμισαν τα οφέλη στην επιχείρηση και στη δουλειά του Λογιστή από την απλούστευση των διαδικασιών και την ανάγκη διαλειτουργικότητας όλων των εμπλεκόμενων ψηφιακών εφαρμογών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ κ. Χρήστος Χάλαρης, ο οποίος στη εισαγωγή της παρουσίασης αλλά και στο κλείσιμο, εστίασε επαρκώς  στη σημασία της στενής συνεργασίας του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών με τον Οργανισμό  και στη σημαντική συμβολή τους στη διεκπεραίωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Στη συνέχεια παρουσίασε και ανέλυσε με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία τη μέχρι σήμερα ηλεκτρονική αναβάθμιση του e-ΕΦΚΑ και το θετικό αντίκτυπο που είχε και θα έχει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, των ασφαλισμένων και των εργοδοτών. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι έχουν θεσπιστεί ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν αποκλειστικά την καλύτερη εξυπηρέτηση των Λογιστών – Φοροτεχνικών, μέσω ειδικής καρτέλας στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Σε αναφορά του Προέδρου της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., κ. Βασίλη Καμπάνη, για την ανάγκη πρόσβασης των λογιστών στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ να είναι σαν αυτή των δικηγόρων, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ κ. Χάλαρης ανέφερε ότι από την Παρασκευή 26 Μαρτίου βγήκε εγκύκλιος που το διασφαλίζει. Επίσης αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας που αφορά την αυτόματη ηλεκτρονική τροποποίηση των ΑΠΔ, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του καλοκαιριού.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., προλόγισε την εκδήλωση με αναφορά σε προτάσεις και θέσεις της Ομοσπονδίας τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας, όσο και διαχρονικά. Επέδωσε δε στους εισηγητές ένα πλήρες θεματολόγιο που θα απαντηθεί από τις υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της ανάγκης καλύτερης συνεργασίας του κλάδου με τον e-ΕΦΚΑ, ο κ. Χάλαρης, αφού αναφέρθηκε σε αντίστοιχη αποτελεσματική πρακτική κατά τη θητεία του στην ΗΔΙΚΑ με τον ιατρικό σύλλογο για την συνταγογράφηση, έδωσε το έναυσμα της εφαρμογής και στη συνεργασία με την Π.Ο.Φ.Ε.Ε., και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια καλή συνεργασία την οποία θα μπορούσαμε να θεσμοθετήσουμε στο επίπεδο ομάδας από τη δική σας την πλευρά»,  ενώ χαρακτήρισε την δράση αυτή λέγοντας «ότι η ομάδα θα μπορούσε να λειτουργεί λίγο και σαν πρεσβευτής των νέων υπηρεσιών. Άρα νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα. Έτσι και αλλιώς η σημερινή εκδήλωση είναι ακριβώς μία ευκαιρία»  

Ακολούθησε παρουσίαση των νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών από τα στελέχη του e-ΕΦΚΑ, ως ακολούθως:

  • Εγγραφή/Επανεγγραφή – Μεταβολή – Λήξη Ασφάλισης Φυσικών Προσώπων από την Προϊστάμενη του Τμήματος Προσδιορισμού Εισφορών
  • Εγγραφή/Επανεγγραφή Φυσικών Προσώπων Μελών Ν.Π. από την Προϊστάμενη του Τμήματος Ασφάλισης Μη Μισθωτών
  • Απογραφή Φυσικού Προσώπου - Εργοδότη στο Μητρώο Εργοδοτών από την Προϊστάμενη Τμήματος Μητρώου
  • Ασφαλιστική Ικανότητα Εμμέσων Μελών από την Προϊστάμενη Διεύθυνσης Ασφάλισης
  • Υπηρεσία «Ραντεβού» από την Προϊστάμενη του Τμήματος Ανάπτυξης και Συντήρησης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών

Οι εισηγητές και οι συμμετέχοντες  προϊστάμενοι των υπηρεσιών του Οργανισμού, απάντησαν σε ερωτήματα της αρμοδιότητάς τους. Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο κος Γιώργος Χριστόπουλος, Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., κάνοντας σημαντικές παρεμβάσεις όπως το προγραμματισμένο ζήτημα της υπογραφής από τον πιστοποιημένο Λογιστή-Φοροτεχνικό όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων στα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, στο ΕΡΓΑΝΗ, στον ΟΑΕΔ κλπ, με ανάλογη εφαρμογή που ισχύει στην εξουσιοδότηση και υπογραφή για τις φορολογικές υποχρεώσεις και δηλώσεις.



Παρακολουθήστε το απόσπασμα από τον χαιρετισμό του
Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη:

 

Παρακολουθήστε απόσπασμα από την ομιλία του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη:

 

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr