ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό
κ. Χρήστο Τριαντόπουλο

Αθήνα, 19 Μαΐου 2022

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 012


Θέμα: Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19


Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σας κοινοποιεί αυτούσια επιστολή της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Θεσσαλονίκης σχετικά με την Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η Ένωση αναφέρει:


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/15-10-2021  καθιερώθηκαν τα υποχρεωτικά tests διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Ο εργοδότης έχει δικαίωμα πρόσβασης στο ανωτέρω ιστορικό, μέσω του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να προβαίνει σε έλεγχο και οριστικοποίησή του, με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α' 75) με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19». Η εργασία αυτή είναι επίπονη τόσο για τις επιχειρήσεις – εργοδότες όσο και για τους συνεργάτες τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς.

Μέχρι τον Φεβρουάριο η υποβολή αν και παρουσίαζε αρκετές δυσκολίες, εφαρμόζονταν κανονικά μέχρι που με δελτία τύπου του υπουργείου αναβλήθηκε η υποχρέωση υποβολής για τις εβδομάδες αναφοράς από 07/02/2022 και μετά.

Με νέο δελτίο τύπου την Κυριακή 15/05/2022 επανέρχεται η υποχρέωση υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης για τις εβδομάδες που είχε παραταθεί με έναρξη την Δευτέρα 16/05/2022 χωρίς όμως να ορίζεται καταληκτική ημερομηνία. Την ημέρα της έναρξης των υποβολών αυτών με νέο δελτίο τύπου ορίζεται πως η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης θα γίνεται από τους εργοδότες μόνο για τους εργαζόμενους που είχαν υποχρέωση για διαγνωστικό έλεγχο και δεν τον πραγματοποίησαν αδικαιολογήτως.

Επειδή μέχρι τον Φεβρουάριο που λειτουργούσε η αρχική διαδικασία, υπήρχε ενημέρωση στο Π.Σ. Εργάνη με το μητρώο των εμβολιασμένων, ανεμβολίαστων και νοσησάντων εργαζόμενων με τις δόσεις που είχαν γίνει, τις ημερομηνίες νόσησης καθώς και την τήρηση των προϋποθέσεων.

Επειδή η εν λόγω ενημέρωση έχει παραμείνει η ίδια χωρίς να ενημερωθεί με την τρίτη δόση.

Επειδή τα πιστοποιητικά νόσησης ενώ είχαν ημερομηνία λήξης στην συνέχεια παρατάθηκε η λήξη τους καθώς άλλαξε η διάρκεια ισχύς τους, χωρίς όμως να παρέχεται η πληροφορία αυτή από το Π.Σ. Εργάνη.

Επειδή ο έλεγχος τόσο από πλευράς εργοδοτών, όσο και από την πλευρά των Λογιστών – Φοροτεχνικών, με την πληροφόρηση που υπάρχει είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

Επειδή η μη υποβολή και η ανακριβής υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης επιφέρει σοβαρά οικονομικά πρόστιμα στους υπόχρεους.

Επειδή το εν λόγω μέτρο καθιερώθηκε ως ένα από τα μέτρα  προστασίας της διάδοσης του κορωνοϊού  και η αναδρομική εφαρμογή των υποβολών δεν εξυπηρετεί το σκοπό αυτόν πλέον.

Για τους παραπάνω λόγους σας παρακαλούμε κύριε Υπουργέ όπως καταργηθεί η εν λόγω υποχρέωση, ή τουλάχιστον να αναβληθεί έως ότου ενημερωθεί σωστά το Π.Σ. Εργάνη, ώστε να παρέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ             ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

 

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.


 

   
   

ο Πρόεδρος

o Γενικός Γραμματέας

Καμπάνης Βασίλειος

Χριστοφοράκης Δημήτριος

   

ο Α’ Αντιπρόεδρος

ο Β’ Αντιπρόεδρος

Νάκας Αστέριος

Σιδερίδης Αστέριος

   

ο Ταμίας

ο Αν. Γεν. Γραμματέας

Γρηγορίου Θωμάς

Πιστικούδης Παναγιώτης

   
 ο Εφ. Δημ. Σχέσεων

τα Μέλη

 Τσαμόπουλος Δημήτριος

Παπαδημητρίου Γεώργιος

 

Παρλάνης Δημήτριος

 

Θεοδόσης Γεώργιος

 

Τριανταφύλλου Ιωάννης

 

 

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr