Διάλογοι με πρόσωπα: Ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Βασίλης Καμπάνης σε μία συνέντευξη «εκ βαθέων» με τον Γιώργο Χριστόπουλο

Ο κόμβος Taxheaven, αφουγκραζόμενος την ανησυχία του κλάδου για τις εξελίξεις που αφορούν στο επάγγελμά μας, επανέρχεται στις προγραμματισμένες συζητήσεις μέσα από την εκπομπή «Διάλογοι με Πρόσωπα», με θεσμικά όργανα του κλάδου.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν διακόψουμε για τον Αύγουστο, στην τελευταία εκπομπή, έγινε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για «Τα προβλήματα των λογιστών-φοροτεχνικών όπως συζητήθηκαν και τέθηκαν «στο στρογγυλό τραπέζι» με τρεις βουλευτές» και συνομιλητές από την πλευρά των συναδέλφων λογιστών – φοροτεχνικών.

Ο νέος προγραμματισμός περιλαμβάνει εκτός των άλλων σημαντικών συζητήσεων πυκνή παρουσία της ΠΟΦΕΕ και ενισχυτικά για συλλογική συνδιαμόρφωση νέων απόψεων με τη σειρά «Γνωρίστε τις πενήντα Ενώσεις και τους Συλλόγους της ΠΟΦΕΕ και άλλους συλλόγους εκτός της Ομοσπονδίας». Άλλωστε τον τελευταίο καιρό ενδυναμώνουν την παρουσία τους διάφορες ομάδες και Σύλλογοι με διαχείριση ζητημάτων του Λ/Φ.

Το σκηνικό του κλάδου εφεξής φαίνεται να είναι σε διαρκή κινητικότητα, με την ΠΟΦΕΕ και τις Ενώσεις της να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους, με φόντο τα ανοιχτά θέματα που έχουν διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο και στη φορολογική διοίκηση.

Σήμερα η εκπομπή «Διάλογοι με ΠΡΟΣΩΠΑ» φιλοξενεί τον πρόεδρο της ΠΟΦΕΕ και γνωστό σε όλο τον κλάδο μας συνάδελφο Λογιστή - Φοροτεχνικό Βασίλη Καμπάνη.  

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ δεν απέφυγε τα δύσκολα ακόμη και αν προκλήθηκε να απαντήσει για τα κακώς κείμενα ζητήματα.

Τον ρωτήσαμε για τα ανοιχτά θέματα που παραμένουν άλυτα και γιατί δεν έτυχαν της απαραίτητης κατανόησης από τα αρμόδια Υπουργεία και την Φορολογική Διοίκηση.  
Βάλαμε «επί τον τύπον των ήλων» στο επίμαχο ζήτημα για τα αίτια που έχουν προκαλέσει εύλογα κόπωση και δικαιολογημένη στέρηση περαιτέρω υπομονής των συναδέλφων Λογιστών-Φοροτεχνικών στον αντίποδα της σκληρής δοκιμασίας.

Μιλήσαμε πιο ειδικά πάνω στις πάγιες θέσεις των Ολομελειών μετά και την προ 7μήνου εντολή της εκλοαπολογιστικής ΓΣ στο νέο Δ.Σ.

Απαντώντας ο πρόεδρος τόνισε ότι τα ανοιχτά ζητήματα δεν είναι συντεχνιακές προσδοκίες για προσωπικά ωφελήματα. Μιλάμε για τα περισσότερα γνωστά ζητήματα. Είναι υπομνήματα που η ΠΟΦΕΕ με τις Ενώσεις της τα έθεσε και τα θέτει θεσμικά και τεκμηριωμένα κατ' επανάληψη και ζήτησε να επιλυθούν όταν μάλιστα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Επαναλάβαμε το γνωστό ερώτημα που ο Βασίλης Καμπάνης έχει θέσει και «βροντοφώναξε» και στη Βουλή κατά την εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας σε συζητήσεις νομοσχεδίων.
«Αφού ο νομοθέτης έχει εντάξει το ρόλο και το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού στα εμπιστευτικά επαγγέλματα δημοσίου συμφέροντος, γιατί του λείπουν οι αυτονόητες και επιβεβλημένες συνθήκες και προϋποθέσεις που όλοι γνωρίζουμε ότι  ζητάει επίμονα μέσω των θεσμικών οργάνων και της ΠΟΦΕΕ) προκειμένου να μπορεί να υπηρετήσει το πιστοποιημένο έργο που του έχει ανατεθεί με την επαγγελματική  υπευθυνότητα, χωρίς δυσκολίες και εξουθενωτικές συνθήκες διακινδυνεύοντας τη ψυχική και σωματική υγεία του;» 

Η πανδημία έδειξε την ικανότητα του Λ/Φ να διαχειρίζεται τις δυσκολίες του επαγγέλματος με ευελιξία και αποφασιστικότητα.

Ζυγίσαμε τα πράγματα πάνω στην εγνωσμένη διαπίστωση ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού έδειξε ότι η κατάρτιση και η εμπειρία των επαγγελματιών Λ/Φ του κλάδου μας, συνέβαλαν ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τις αλλαγές και να προσαρμόζονται στις καταστάσεις με ευελιξία και αποφασιστικότητα.

Ο ρόλος του λογιστή θα αναβαθμιστεί επί τα βελτίω:

Με δεδομένα αυτά και με το γεγονός ότι με την εξέλιξη της οικονομίας συνδυαστικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μοχλό στη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας, ρωτήθηκε ο έμπειρος Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Βασίλης Καμπάνης πως βλέπει το μέλλον του επαγγέλματος μας και αν πιστεύει ότι ο ρόλος του λογιστή θα αναβαθμιστεί επί τα βελτίω.
Και βέβαια τον ρωτήσαμε αφού λάβει υπόψη ότι ο νομοθέτης στον νόμο 3842/2010, κατέταξε το επάγγελμα του Λ/Φ, στα εμπιστευτικά επαγγέλματα δημοσίου συμφέροντος και ότι επί πλέον ρητά στον ίδιο νόμο ο νομοθέτης παραγγέλλει στην πολιτεία και στη φορολογική διοίκηση τους λόγους για την αξιοποίηση του και αναβάθμισή του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Αν δεν εισακουστεί πλέον η ΠΟΦΕΕ πως σκέπτεται ο πρόεδρος Καμπάνης και το ΔΣ να δράσει;

Και εδώ θα δείτε τι απάντησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με δεδομένο ότι στο ΔΣ αναπροσαρμόζεται  η στρατηγική, με φόντο τα ανοιχτά θέματα που έχει διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο και στη φορολογική διοίκηση και πως θα τα διαχειριστεί από δω και πέρα.  

Στο επίμαχο ζήτημα που είναι τα myDATA:

Ο Βασίλης Καμπάνης ανακεφαλαίωσε τις πάγιες θέσεις της ΠΟΦΕΕ και που βρισκόμαστε τώρα.

...τα μηδενικά όρια για υπογραφή του λογιστή:

Στο θέμα αυτό δεν έλειψε η επισήμανση ότι βασικός κρίκος της αλυσίδας σε όσους εμπλέκονται στη δύσκολη διαδικασία εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, έχει καταστεί σαφές, ότι δεν είναι άλλος από τον λογιστή.

Η ΠΟΦΕΕ, έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις στον αρμόδιο Υφυπουργό και στον Υπουργό και πρώτα στο Διοικητή της ΑΑΔΕ σχετικά με τη μεγαλύτερη δυνατή κατοχύρωση του επαγγέλματος του λογιστή. Μιλάμε για την αποσύνδεση του ορίου υπογραφής από την υποχρέωση χαρακτηρισμού εξόδων myDATA.

Γιατί αν δεν λυθεί το ζήτημα της υποχρέωσης υπογραφής όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων με κυρίαρχο αυτό των ηλεκτρονικών βιβλίων, από τον κατά νόμο υπεύθυνο Λ/Φ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, υπενθυμίζοντας τα τεκμηριωμένα έγγραφα και ιδιαίτερα αυτό που έστειλε στις 29 Μαρτίου (φέτος).

...τα καυτά ζητήματα της ατζέντας:

Πως θα απουσίαζαν από τη συζήτηση τα γνωστά αιτήματα. Όχι βέβαια. Εκτενή αναφορά θα δείτε παρακολουθώντας την συνέντευξη:

→ Για την ασθένεια λογιστών – φοροτεχνικών με την πρόσφατη κατάθεση αναθεωρημένου σχεδίου διάταξης για νομοθέτηση,

Όχι «παρατάσεις». Για το επίμαχο ζήτημα της υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος:

(Τελική επίλυση με αυστηρή νομοθετική διάταξη (οι δύο πρώτοι μήνες για καθολική ετοιμότητα της Φορολογικής Διοίκησης, με όλες τις αποφάσεις και εγκυκλίους και ανέβασμα εισοδημάτων και φόρων. Να ακολουθεί για τέσσερις μήνες η απρόσκοπτη λειτουργία των εφαρμογών και να μη χρειάζονται παρατάσεις).

→ Για την καθιέρωση ενδεικτικού ελάχιστου κόστους για όλες τις εργασίες και υπηρεσίες που παρέχει ο λογιστής - φοροτεχνικός (αδειούχος από το Ο.Ε.Ε.), στα πλαίσια της πρόβλεψης του νομοθέτη για το δημόσιο συμφέρον (τόσο για εξωλογιστικές, στα πλαίσια κοινωνικών μέτρων μέσω πλατφορµών, κ.λπ., όσο και για τις προβλεπόμενες στην άδειά του από το Π.Δ. 340/1998 και άλλες σχετικές διατάξεις).

→ Για τα πρόστιμα: Απαίτηση των λογιστών φοροτεχνικών αλλά και κατ’ επέκταση της επιχειρηματικότητας, είναι να μην επιβάλλεται κανένα πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής (διορθωτικής) δήλωσης γενικά όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων, τελών και φόρων εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.  

→ Για τον συντονισμό του χρόνου λειτουργίας των ηλεκτρονικών εφαρμογών από τα διάφορα Υπουργεία, ώστε να μην συμπίπτουν με τις πολλαπλές παράλληλες δηλωτικές υποχρεώσεις των λογιστικών γραφείων και θεσμοθέτηση ειδικής συμβουλευτικής «ομάδας παρατηρητηρίου» από την αγορά, με συμμετοχή σε αυτή πρωτίστως λογιστών – φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.

→ Για τη θεσμοθέτηση με Υπουργική Απόφαση σε εισήγηση και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κοινής διαρκούς επιτροπής από στελέχη της ΑΑΔΕ - Υπ. Οικονομικών, του ΟΕΕ και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε..

...και άλλα κρίσιμα θεσμικά θέματα:

Είδαμε στην τελευταία συνεδρίασή σας αποφάσεις με κρίσιμα θέματα.

Όπως η σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Ενώσεων,

- Ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες προετοιμασίες για Καταστατική Συνέλευση με στόχο να πραγματοποιηθεί εντός του 2023,

- Ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Θα ήθελες να μας τα αναλύσεις; Δείτε όλη τη συζήτηση με τον πρόεδρο της ΠΟΦΕΕ και τις απαντήσεις στο video

Στη συζήτηση θα δείτε και τι λένε για τον Βασίλη Καμπάνη δύο θεσμικοί παράγοντες. Είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο δάσκαλος και στενός συνεργάτης του κλάδου Ορκωτός ελεγκτής Κώστας Νιφορόπουλος.

 


Το παρόν αποτελεί αναδημοσίευση. Διαβάστε το πρωτότυπο στο Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/61089/dialogoi-me-proswpa-o-proedros-ths-pofee-basilhs-kampanhs-se-mia-synenteyxh-ek-baoewn-me-ton-giwrgo-xristopoylo

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr