ΠΡΟΣ

Τoν Υπουργό Εσωτερικών
κ. Μαυρουδή Βορίδη

Κοινοποίηση

Τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδoς
κ. Δημήτριο Παπαστεργίου

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2023

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 082

Θέμα:  Αίτημα επαναλειτουργίας της πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τετραγωνικών ακινήτων προς τους ΟΤΑ

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Θέλουμε προκαταβολικά, για άρση παρερμηνειών να υπενθυμίσουμε ότι η δήλωση της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους, δεν αποτελεί δηλωτική υποχρέωση του Λογιστή – Φοροτεχνικού, που είναι εξουσιοδοτημένος στην ΑΑΔΕ. Λόγω όμως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στο να συμπληρώσουν σωστά τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων αλλά και τους κενούς και μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους, ειδικά από κατοίκους εξωτερικού και από Έλληνες της ομογένειας με ακίνητα στην Ελλάδα, απευθύνονται σε συναδέλφους Λογιστές – Φοροτεχνικούς για την διεκπεραίωση της δηλωτικής αυτής υποχρέωσης.

Επί του παρόντος, αυτή η δήλωση γίνεται στους εκάστοτε Δήμους, και πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες, καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.

Για τη διευκόλυνση τόσο των πολιτών, αλλά και των Δήμων, και στα πλαίσια της ψηφιοποίησης των συναλλαγών των πολιτών με τους Δημόσιους Φορείς, θεωρούμε απαραίτητη την μόνιμη επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ (https://tetragonika.govapp.gr/), που ανέπτυξε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ταυτόχρονα να επανέλθουν αναδρομικά σε ισχύ οι ρυθμίσεις του άρθρου 66 του ν.4830/2021, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν.4915/2022, και να καλυφθούν αναδρομικά από πρόστιμα για αδήλωτα εμβαδά και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν εκτός πλατφόρμας και καθ΄ όλα τα προηγούμενα μεσοδιαστήματα διακοπής της λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ. 

 

 

  Με εκτίμηση,
για το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
 
 
 Ο Πρόεδρος     Ο Γενικός Γραμματέας
 Καμπάνης Βασίλειος Χριστοφοράκης Δημήτριος

 

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr