ΑΘΗΝΑ 30-03-2010

Αρ.Πρωτ. Εξερχομένου 039

Προς

Τον Υπουργό Οικονομικών κο ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Κοινοποίηση:

  • Τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικών κο ΗΛΙΑ ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗ
  • Τον Γεν. Γραμματέα Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων κο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ  ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Θέμα: Τροποποίηση του άρθρου 17 του Νομοσχεδίου

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ  ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»

(Η διατήρηση σε ισχύ των ορίων που θέτει η παρ. 2 του άρθρου 38 του Ν.2873/2000

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ την προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής)

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Αν πρόθεση της Πολιτικής Ηγεσίας ήταν οι Πιστοποιημένοι Λογιστές - Φοροτεχνικοί να ασκούν υπεύθυνα και υπόλογα έναν ουσιαστικό φορολογικό έλεγχο ΣΕ ΟΛΕΣ τις φορολογικές δηλώσεις το κείμενο του Νομοσχεδίου ανατρέπει την βούληση αυτή καθώς στην πράξη το άρθρο 17 διατηρεί σε ισχύ, και δεν τροποποιεί, την παρ. 2 του άρθρου 38 του Ν.2873/2000 η οποία προβλέπει την ΜΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ δηλώσεων περίπου 970.000 επιχειρήσεων με βιβλίο εσόδων - εξόδων (Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αλλά και Ελεύθερων Επαγγελματιών [Ιατροί, Δικηγόροι κ.α.])  οι οποίες μάλιστα υποβάλλουν και δηλώσεις αυτοελέγχου χωρίς κανέναν  έλεγχο.

 

Κύριε Υπουργέ,

Αυτοί που επιθυμούν την συνέχιση ενός καθεστώτος που υποθάλπει την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή στην Ελληνική Οικονομία και στον Κλάδο μας είναι αυτοί που έχουν μια δεύτερη αφορολόγητη δραστηριότητα χωρίς καμία ευθύνη ως προς το Δημόσιο και έναντι των επιχειρήσεων.

Η Ομοσπονδία μας πιστεύει ότι ΤΩΡΑ που επιχειρείται ένα γενναίο βήμα για την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού μας συστήματος πρέπει να κλείσουν οι «πόρτες» στην παραοικονομία και την φοροδιαφυγή.

 

Δεν είναι δίκαιο να θεσπίζονται αυστηρότεροι και συγκεκριμένοι κανόνες συνυπευθυνότητας για τον Κλάδο - την οποία ούτως ή άλλως είχαμε - και συγχρόνως να ενισχύεται η παραοικονομία στον Κλάδο μας σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας.

Όχι άλλα ημίμετρα.

Προτείνουμε στο άρθρο 17 του παρόντος νομοσχεδίου να προστεθεί παρ.11 το περιεχόμενο της οποίας θα είναι:

     «11. Η παράγραφος 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 αντικαθίσταται ως εξής: 

2. Οι επιτηδευματίες, καθώς και οι κοινοπραξίες ή κοινωνίες επιτηδευματιών, κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου του π.δ. 186/1992, οι οποίοι :

α) τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. ή β) τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. υποβάλλουν τις κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.), αρχικές, συμπληρωματικές, τροποποιητικές, περιοδικές και εκκαθαριστικές, αφού προηγουμένως έχουν υπογραφεί και από λογιστή φοροτεχνικό, κάτοχο της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.»

 

Η αρχική μορφή της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 ήταν :

 

«2. Οι επιτηδευματίες, καθώς και οι κοινοπραξίες ή κοινωνίες επιτηδευματιών, κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου του π.δ. 186/1992, οι οποίοι:

α) τηρούν βιβλια τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. ή β) τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο έχουν πραγματοποιήσει ακαθάριστα έσοδα: αα) πάνω από εκατό εκατομμύρια (100.000.000) δραχμές, αν πρόκειται για εμπορική ή μικτή επιχείρηση, ββ) πάνω από πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) δραχμές, αν πρόκειται για επιτηδευματία που ασκεί εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, υποβάλλουν τις κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.), αρχικές, συμπληρωματικές, τροποποιητικές, περιοδικές και εκκαθαριστικές, αφού προηγουμένως έχουν υπογραφεί και από λογιστή φοροτεχνικό, κάτοχο της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.»

 

Κύριε Υπουργέ,

Είναι αβάσιμο να υποστηρίζει η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ότι στόχος της Φορολογικής Μεταρρύθμισης είναι το «κτύπημα» στην φοροδιαφυγή και να επιχειρείται, πολύ ορθά, η «εκμετάλλευση» ενός ολόκληρου Κλάδου που θα απελευθερώσει προσωπικό του Υπουργείου για ελέγχους και ταυτόχρονα να διατηρεί (ίσως όχι εν γνώσει της) διατάξεις για να συμπληρώνουν αφορολόγητα δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι το εισόδημά τους .

Αν το σχετικό άρθρο δεν αλλάξει (κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 παρ. 2) τότε το οικοδόμημα όχι μόνον δεν στηρίζεται σε γερά θεμέλια αλλά η ταυτόχρονη διατήρηση μιας «χαριστικής» διάταξης, που υποθάλπει την φοροδιαφυγή, θα διαβρώνει συνεχώς την Εθνική Οικονομία.

Ο Κλάδος θέλει και μπορεί να είναι αρωγός στην προσπάθεια για την ενίσχυση των Δημοσίων Εσόδων όμως ΠΡΕΠΕΙ να ενισχύσετε σωστά την άμυνά μας σε κάθε «απόπειρα» κατάργησης αυτής της αρωγής, άμεσα ή έμμεσα.

 

Διατελούμε με εκτίμηση

για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γενικός Γραμματέας

 

Πανίδης  Αβραάμ                                                           Πατέλης Γ. Νικόλαος

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr