ΑΘΗΝΑ 06-02-2012
Αρ.Πρωτ. Εξερχομένου 059
Προς τον
Αναπληρωτή Υπουργό  Οικονομικών Κο ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Κοινοποίηση:
•    Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Κο ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ
•    Υπουργό Οικονομικών Κο ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
•    Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Κο ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΑΧΙΝΙΔΗ
•    Υφυπουργό Οικονομικών Κο ΙΩΑΝΝΗ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ
•    Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κο ΦΙΛΙΠΠΟ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ με το αίτημα να κοινοποιηθεί σε όλους τους Βουλευτές
Προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς που στηρίζουν την  Κυβέρνηση :
•        Πρόεδρο του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  Κο ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
•        Πρόεδρο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κο ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑ
•         Πρόεδρο του ΛΑΪΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ Κο ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
Προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων :
•    Γενική Γραμματέα του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Κα ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
•    Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Κο ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
•    Πρόεδρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Κα ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
•    Πρόεδρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Κο ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ
Προς Φορείς:
•    Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
•    Ε.Σ.Ε.Ε.
•    Γ.Σ.Ε.Ε.
•    Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων
•    O.E.E.

ΘΕΜΑ: το ισχύον σύστημα υποβολής του Ε9 – το ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ – Ε.Τ.ΑΚ. & Φ.Α.Π. και ο Κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών .

Αξιότιμε κε Αναπληρωτή Υπουργέ,
Κατ’ ανάγκη δημιουργούμε γραφειοκρατία με το να επανερχόμαστε (για 3η φορά και ελπίζουμε τελευταία) προκειμένου να ενημερώσουμε την Πολιτική Ηγεσία της σημερινής Κυβέρνησης αλλά και όλα τα Κόμματα για αυτό που δείχνουν να αγνοούν ή να σας αποκρύπτουν εσκεμμένα ή αθέλητα κάποιοι. Παρακαλούμε αφιερώστε τον αναγκαίο χρόνο για την μελέτη του κειμένου που ακολουθεί προς ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας.
Η «σιωπηλή» μέθοδος που επιλέχθηκε για να δημιουργηθεί «δωρεάν» ένα αξιόπιστο (το αξιόπιστο και μόνον πρέπει να είναι το ζητούμενο) «περιουσιολόγιο» (καταγραφή της ακίνητης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων) είναι λανθασμένη.
Και δεν είναι λάθος το μηχανογραφικό σύστημα που σχεδιάσθηκε αλλά είναι λάθος η άποψη, εισήγηση ή απλά και η σκέψη ότι αυτό που προσπάθησαν (ανεπιτυχώς) πολλές Κυβερνήσεις και Πολιτικές Ηγεσίες από το 1995 μέχρι και το 2010 είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί – σωστά – μέσα σε ένα τρίμηνο (από 5/12/11 – 5/3/12) .
Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια δραχμές και Ευρώ τόσο από το Δημόσιο όσο και από τους φορολογούμενους, τόνοι χαρτιού και εκατομμύρια ανθρωποώρες και φτάσαμε στο τραγικό σημείο να μας ζητείτε «έμμεσα» να ΞΑΝΑ-καταχωρήσουμε στοιχεία εκατομμυρίων ακινήτων προκειμένου να είναι δυνατή η ορθή αποστολή του Ε.Τ.ΑΚ. για το 2009 και του Φ.Α.Π. 2010.
Και ΚΑΝΕΙΣ δεν τολμά να πει δημόσια για το ποιος πραγματικά φταίει που το Δημόσιο δεν έχει ένα αξιόπιστο εργαλείο για να καταρτίσει κοινωνικά δίκαιη φορολόγηση της ΜΕΓΑΛΗΣ ακίνητης περιουσίας (αν κριθεί αναγκαίο) με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε άδικα ημίμετρα ΕΜΜΕΣΗΣ φορολόγησης κατά μικροσυνταξιούχων και μισθοσυντήρητων και αυτοαπασχολούμενων (υποαπασχολούμενων ή εν δυνάμει ανέργων) που έκαναν το λάθος, την τελευταία 20ετία, να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι (που το πλήρωσαν ή το χρωστούν) με τον ιδρώτα τους.
Όμως οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί δηλώνουν ότι δεν έχουν την διάθεση να φορτωθούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν και ζητάμε επιτακτικά να διαχωριστεί η υποβολή του Ε9 -γνωστοποίηση των μεταβολών – στο 2010 και 2011 από την συμπλήρωση και όλων των ακινήτων για τα οποία ΗΔΗ έχουν υποβληθεί Ε9 όλα τα προηγούμενα έτη (Οριστικοποίηση Περιουσιακής Κατάστασης).
Η μη καταχώρηση των παλαιών μεταβολών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ του Κλάδου μας. Όλα τα Ε9 υπάρχουν είτε στις Δ.Ο.Υ. είτε στο αντίστοιχο τμήμα του Υπουργείου είτε κάπου στο Taxis.
Το αν «δουλεύει» ή κολλάει σήμερα το υποσύστημα του Taxis για το Ε9 μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για τους χρήστες του αλλά έχει μικρή σημασία για τους φορολογούμενους που ήδη πλήρωσαν για τα Ε9 που υποβλήθηκαν, και  αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη ότι  δεν επιθυμούν ούτε να ασχοληθούν ούτε να υποβληθούν σε πρόσθετο κόστος καθώς από ΚΑΜΙΑ διάταξη νόμου ΔΕΝ προκύπτει κάποια ανάλογη υποχρέωση ΤΟΥΣ ως προς την σύνταξη περιουσιολόγιου» και ειδικά εφόσον τα «απολεσθέντα» αγροτεμάχια είναι εκατομμύρια, καθώς δεν είχαν «αξία» για το Δημόσιο λόγω μη συμμετοχής στο Ε.Τ.ΑΚ. .
Ο Κλάδος καταθέτει προτάσεις για 15 χρόνια για την συγκέντρωση των στοιχείων και κάθε φορά καταλήγουμε να παρακαλάμε για παρατάσεις σαν να είμαστε εμείς οι υπόλογοι που «ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» καταγραφής των ακινήτων από τότε που σχεδιάσθηκε. Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στην Βουλή πρόσφατα ήταν αρκετά αποκαλυπτικές.
Οι πειραματισμοί πρέπει να σταματήσουν και «να μην μιλάμε σε αυτιά που δεν θέλουν να ακούσουν».
Εμείς δεν γνωρίζουμε τι επιθυμεί η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία αλλά γνωρίζουμε καλύτερα από όλους τα προβλήματα που θα παρουσιασθούν στην πράξη και μπορούμε να προτείνουμε λύσεις ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.

Σκεφτόμενοι αυτό το Δημόσιο Συμφέρον τα Μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στις 4/2/2012 αποφάσισαν ομόφωνα τα κάτωθι:
1.- Να ζητήσουν από την Κυβέρνηση
1.1.- να προχωρήσει στην ενημέρωση μέσω διαφημίσεων των φυσικών και νομικών προσώπων για την ανάγκη επανελέγχου και διόρθωσης ή συμπλήρωσης του «περιουσιολογίου» ακίνητης περιουσίας όπως αυτό αποτυπώνεται σήμερα στο Taxis. Τα αν αυτός ο έλεγχος πρέπει να γίνει ή όχι από τον Κλάδο μας είναι απόφασή σας.
1.2.- H προθεσμία για την υποβολή των Ε9 (2011 και 2012) με ταυτόχρονο έλεγχο του περιουσιολογίου να παραταθεί μέχρι 31/8/2012 καθώς είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να διορθώνονται αρχεία του Ε9 ταυτόχρονα ή παράλληλα με την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
1.3.- Το υπάρχον πρόγραμμα απαιτεί προσθήκες & βελτιώσεις όπως για παράδειγμα την δυνατότητα αυτόματης επανυποβολής του ίδιου ακινήτου αλλά με αλλαγή ιδιοκτήτη ή ποσοστού (συνιδιοκτήτες στο ίδιο Ε9 – ίδια οικογένεια)  
2.- Να προτείνει στους Συναδέλφους:
2.1.- Εφόσον υπάρχουν μεταβολές εντός του 2010 για τις οποίες δεν υπέβαλλαν ακόμη χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά το Ε9 να προχωρήσουν παράλληλα και :
2.1.1. - στην διόρθωση τυχόν λαθών ή ελλείψεων για ακίνητα όμως που είτε υπάρχουν ήδη στην ηλεκτρονική εφαρμογή είτε από παράλειψη του φορολογούμενου δεν καταχωρήθηκαν σε προηγούμενα Ε9.
2.1.2.- να γνωστοποιούν ΜΟΝΟΝ στους πελάτες που έχουν μεταβολές ότι πρέπει να  να προσέλθουν προσωπικά προς έλεγχο του «περιουσιολογίου» ακινήτων τους εντός εύλογου διαστήματος και εντός του εκάστοτε ισχύοντος χρονικού περιθωρίου με την επισήμανση ότι αλλιώς υποχρεούνται να προχωρήσουν σε καταχώριση μόνον των νέων μεταβολών και οι ίδιοι θα είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τυχόν αναγκαίες διορθώσεις του Ε.Τ.ΑΚ. ή Φ.Α.Π. στις Δ.Ο.Υ. .
2.1.3.- εάν παρέλθει η προθεσμία και εάν έχουν υποβληθεί τα Ε9 των χρήσεων 2005-2009 να προχωρούν στην «οριστικοποίηση» των περιόδων αυτών χωρίς κάποια άλλη ενέργεια προσθήκης «μη εμφανιζόμενων» ακινήτων.
2.1.4. - να ενημερώνουν προκαταβολικά και να διεκδικούν μια δίκαιη αμοιβή για την πρόσθετη εργασία όταν οφείλεται σε δυσλειτουργία του Υπουργείου Οικονομικών.
2.2. -  Εφόσον υπάρχουν μεταβολές εντός του 2011 να προχωρήσουν και στις ενέργειες 2.1.1. – 2.1.2. – 2.1.3. – 2.1.4.

Αξιότιμε Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,
Αν δεν υλοποιηθούν αντίστοιχα μέτρα με αυτά του περιουσιολογίου ο Κλάδος αδυνατεί να αναλάβει, εξ ολοκλήρου, το κόστος δημιουργίας του.
Σε κάθε περίπτωση ειδικά όμως σε περίοδο ύφεσης τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα αδυνατούν ΚΑΙ δικαίως δεν επιθυμούν να καταβάλλουν πρόσθετες αμοιβές για δουλειά που ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ να έχει ολοκληρώσει το Δημόσιο.
Για τις χαμένες ευκαιρίες δεν ευθύνονται ούτε οι φορολογούμενοι ούτε ο Κλάδος μας.
Και αν η «εικόνα» που έχετε είναι διαφορετική σύντομα θα αντιληφθεί όλη η Πολιτική Ηγεσία και θα πληροφορηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα και κάθε αρμόδιος φορέας αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν το εφαρμόζει:
    ότι το επιθυμητό – και ο σχεδιασμός χωρίς συζήτηση με αυτούς που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν - διαφέρει κατά πολύ από το εφικτό και αυτό σχεδόν πάντα συνεπάγεται υστέρηση εσόδων αλλά και άδικη φορολογική επιβάρυνση .
Λέμε ΟΧΙ σε άλλες χαμένες ανθρωποώρες στον βωμό μιας αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Δυστυχώς οι ελάχιστες εξαιρέσεις ανώτερων ή κατώτερων Στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών δεν αρκούν για να θεραπεύσουν την αρτηριοσκλήρωση δεκαετιών.

Σας υπενθυμίζουμε και ενημερώνουμε όλους τους παραλήπτες ότι προτείναμε ήδη τα κάτωθι:

1. - Θεωρούμε αναγκαίο η Πολιτική Ηγεσία σε συνεργασία με τα Υπηρεσιακά Στελέχη, και με την συνδρομή της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., αν μας ζητηθεί, να επανεξετάσει ποιος θα αναλάβει να καλύψει και ποιο κόστος σε σχέση με την σχεδιαζόμενη σύνταξη «περιουσιολογίου» ακινήτων (ή και κινητών).
2. - Τα προγράμματα των εταιριών πληροφορικής, που τα χρυσοπληρώνουμε, δεν συνεργάζονται με το πρόγραμμα του Taxis για την αυτόματη μεταφορά των δεδομένων του Ε9 (ποιος και τι φταίει ;) που ήδη καταχωρήσαμε στα προγράμματά τους και αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε επί ώρες στο σύστημα ακόμη και για ΕΝΑ (1) Ε9 εξαντλώντας τις δυνατότητές του.

Και επειδή μπαίνουμε σιγά – σιγά στην περίοδο υποβολής των πάσης φύσεως φορολογικών δηλώσεων επαναλαμβάνουμε (θα επανέλθουμε και αναλυτικά) το αίτημά μας: το Taxis να μπορεί να δεχθεί από ΣΗΜΕΡΑ κάθε είδους δήλωση φυσικού ή νομικού Προσώπου και όχι μια κατηγορία ανά διαστήματα, διότι είναι αδύνατον να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (30/6/2012), την αποστολή όλων των δηλώσεων για την χρήση 2011 ειδικά αν υπάρχουν οι προαναγγελθείσες αλλαγές στα έντυπα.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γενικός Γραμματέας

Πανίδης  Αβραάμ                                                         Πατέλης Γ. Νικόλαος

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr