Σύλλογος  Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών  Ν. Χανίων
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΦοροτεχνικώνΕλευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
ΔΝΣΗ: Β. ΚΟΡΝΑΡΟΥ 30 – ΧΑΝΙΑ * Τηλ. 28210-71581, fax 28210-36470
* e-mail: logistesxanion@yahoo.gr
Προς:
- Υπουργό, Αναπληρωτή και Υφυπουργό  Οικονομικών
- Βουλευτές Ν. Χανίων
- Πανελλ. Ομοσπ. Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελμ. (ΠΟΦΕΕ)
Κοινοποίηση:
- Προϊστάμενη  ΑΒ’ Δ.Ο.Υ. Χανίων
-  Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Δυτικής Κρήτης.
- Ομοσπ. Επαγγελματιών Βιοτ. & Εμπόρ Ν.Χανίων (ΟΕΒΕΝΧ)
- M.M.E. -  taxheaven.gr 

Θέμα:  «Ε9: Μια ιστορία καθημερινής τρέλας.»
Κύριοι του Υπουργείου,
Εκπροσωπώντας – ως Διοικητικό Συμβούλιο - ,  τα μέλη του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Ν. Χανίων  σας ενημερώνουμε τα κάτωθι:
Οι συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτέχνες - μέλη του Συλλόγου μας – οι οποίοι επισκέφθηκαν την ηλεκτρονική διεύθυνση που τους υποδείξατε  με τα …. καταιγιστικά email σας, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η περιουσιακή κατάσταση των πελατών τους δεν απεικονίζεται σωστά στην εφαρμογή που υπάρχει στην ανωτέρω διεύθυνση. Σας υπενθυμίζουμε ότι ως συντάκτες των σχετικών Ε9, η περιουσιακή κατάσταση των πελατών μας  βρίσκεται αναλυτικά σε όλα τα Ε9 που έχουν :
α) υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και των οποίων τα αντίγραφα έχουμε  στην διάθεσή μας ή
β) υποβληθεί ηλεκτρονικά στην υπηρεσία σας και μπορείτε να τα δείτε στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.gsis.gr/...root/enter.gsis)
Θα παρακαλούσαμε  για την άμεση αποκατάσταση της περιουσιακής κατάστασης των πελατών μας σύμφωνα με τις έως σήμερα υποβληθείσες δηλώσεις, ειδάλλως ο Σύλλογος θα ενημερώσει τα μέλη του και αυτά τους πελάτες τους, ώστε να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για παραβίαση και αντιποίηση των προσωπικών τους στοιχείων.
Αν δεν προβούμε σε αυτήν την διαδικασία υπάρχει πιθανότητα να θεωρηθούμε υπαίτιοι της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η διαδικασία σύνταξης «περιουσιολογίου» μέσω των δηλώσεων Ε9, ενώ η πραγματικότητα γνωρίζετε καθαρά ότι είναι εντελώς διαφορετική.
Επίσης σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο απενεργοποιήσετε την ανωτέρω υπηρεσία (https://www.gsis.gr/...root/enter.gsis) η οποία δείχνει όλες τις μέχρι τώρα υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 , και συνεπώς την πραγματική περιουσιακή κατάσταση, των πελατών μας, τότε αυτό αυτόματα θα θεωρηθεί από μέρους σας αποδοχή της ευθύνης για την απώλεια δεδομένων.
Η αποκατάσταση της περιουσιακής κατάστασης των πελατών μας θα πρέπει να  γίνει άμεσα καθότι εκκρεμούν διαδικασίες αποδοχής κληρονομιάς, μεταβίβασης ακινήτων , κλπ , Σε περίπτωση που οι ανωτέρω διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν λόγω μη έκδοσης των πιστοποιητικών της σωστής περιουσιακής κατάστασης τους , σας ενημερώνουμε ότι θα αξιωθούν πιθανές αποζημιώσεις όπου αυτές προβλέπονται.
Είναι υποχρέωσή σας να ενημερώσετε εγγράφως τους πολίτες της Χώρας μας για τον κίνδυνο που διατρέχουν και να αναλάβετε ως πράττουν οι άξιοι, τις ευθύνες σας.
Κύριοι,
Δεκαεπτά χρόνια για ένα κενό Ε9.  Έφτασε ο καιρός που ο καθείς πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Κατανοώντας την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει, πιθανότητα από λάθος πολιτικές προσταγές, θα σας προτείναμε:
α) Να μην κλείσει το σύστημα διόρθωσης των υποβεβλημένων Ε9 έως ότου είστε βέβαιοι ότι η εικόνα του περιουσιολογίου είναι σωστή.
β) Να μην μπλοκάρετε τις μεταβιβάσεις ακινήτων από  μια βάση δεδομένων που γνωρίζεται ότι δεν είναι σωστή.
γ) Να επισπεύσετε τις διαδικασίες κατάργησης του καρκινώματος που ακούει στο όνομα Ε9, αντικαθιστώντας το πλήρως με την βάση δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου.
Ωστόσο όμως, επειδή χάριν – ξανά -  εσφαλμένων πολιτικών επιλογών, καθυστερεί η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και επειδή χρειάζεστε το Ε9 μονάχα για να φορολογήσετε την ακίνητη περιουσία (ελπίζουμε με συνετό και δίκαιο τρόπο) τότε αφήσετε επιτέλους του Φοροτέχνες Λογιστές να καταχωρήσουν τα δεδομένα στην βάση, μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα του … Φωτός (σ.σ. της ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου) δίδοντας τους τις εξής προϋποθέσεις:
γ1) Χάρτες του συστήματος Ε9: Χωρίς σωστούς ηλεκτρονικούς χάρτες δεν μπορεί να γίνει σωστή καταχώρηση.
γ2) Χρόνο υποβολής των δηλώσεων: Χρειαζόμαστε  ένα σοβαρό χρόνο καταχώρησης αυτών των δεδομένων με σεβασμό στο δικαίωμα ανθρώπινων ωραρίων εργασίας. Δεν είναι καθόλου ντροπή να δοθεί ακόμα και ένα έτος ή και δύο, αν γι’ αυτήν την παραχώρηση επιτευχθεί  το επιθυμητό αποτέλεσμα.
γ3) Χρόνος ανεβάσματος δεδομένων στην Βάση: Πρέπει να βελτιωθεί τεχνικά η βάση δεδομένων ώστε όταν αναρτούνται τα στοιχεία να μην «σέρνεται» το δίκτυο, εικοσαπλασιάζονταν τον χρόνο καταχώρησης, «παίζοντας» με τα νεύρα ακόμα   και των πιο ήρεμων του επαγγέλματος μας.
Να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στις εταιρείες λογισμικού ώστε εμείς οι λογιστές, με αυτόματο και γρήγορο τρόπο να ανεβάσουμε τα αρχεία. Δώστε αυτές τις απλές δυνατότητες, σε χιλιάδες λογιστές να καταχωρούν και να ανεβάζουν στοιχεία ταυτόχρονα και τότε θα διαπιστώσετε επιτέλους, αν θέλετε,  την χρησιμότητα μας .
γ4) Χρήμα για το κόστος εργασίας αλλά συνδεδεμένο απόλυτα και με σχετική Ευθύνη: Θα πρέπει να αναλάβετε το κόστος καταχώρησης αυτών των δεδομένων  με το οποίο θα πληρωθούν οι λογιστές φοροτέχνες  για την εργασία τους.
Θα ήταν προτιμότερο να βαρύνει το ίδιο το κράτος από το κονδύλιο που είναι προορισμένο για να φτιαχτεί αυτό το γεφύρι της Άρτας που ακούει στο όνομα «Ε9 – Περιουσιολόγιο».
Μην δώσετε κανένα ευρώ πια, σε εταιρείες κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα, όπως καλά γνωρίζεται πως έγινε στο παρελθόν.
Πληρώστε τους λογιστές οι οποίοι θα φτιάξουν το Ε9 του κάθε πελάτη τους με ΕΥΘΥΝΗ. Και όταν λέμε ευθύνη εννοούμε ότι θα είναι υπεύθυνοι για την ορθή μεταφορά των στοιχείων που τους εδόθησαν και για τα οποία θα κρατούν αντίγραφα στο γραφείο τους. Όταν βάζετε εταιρείες απρόσωπες να καταχωρούν δεδομένα πολιτών αυτή η ευθύνη εξανεμίζεται. Αντίθετα ο λογιστής έχει άμεση σχέση με τον πελάτη του και η ευθύνη της ορθής καταχώρησης είναι πια ξεκάθαρη. Απαραίτητη κρίνεται η υποχρέωση των πελατών να παραδίδουν αντίγραφα των εγγράφων ή τίτλων ιδιοκτησιών τους στον λογιστή, ώστε να αποφεύγονται ευθύνες σε αυτόν,  οι οποίες δεν του αναλογούν.
Και αν υπάρχει αδυναμία ρευστότητας του κράτους για να πληρώσει ας κάνει σχετικές εκπτώσεις στους φόρους των λογιστών οι οποίες θα μεταφέρονται στα έτη μέχρι της εξαντλήσεως τους.
γ5) Χρήση απεριόριστη του διαδικτυακού περιουσιολογίου του πελάτη από τον λογιστή φοροτέχνη. Η απεριόριστη χρήση θα φτάνει στο σημείο της έκδοσης οποιαδήποτε εγγράφου που αφορά την δηλωμένη περιουσία του . Έτσι κι αλλιώς ο λογιστής είναι εξουσιοδοτημένος από τους πελάτες τους με τους σχετικούς κωδικούς των κλειδαρίθμων. Ο λογιστής θα φτάνει ακόμα και στο σημείο της έκδοσης του πολυπόθητου εκκαθαριστικού των φόρων της ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ). Σε καμία περίπτωση με την πολιτική που ακολουθείται, δεν ολοκληρώσετε ως Κράτος με τις Εταιρείες «αναδόχους» σας το έργο του «περιουσιολογίου» πιο γρήγορα από τους Λογιστές Φοροτέχνες.
Κλείνοντας την επιστολή μας θα διαπιστώσετε ότι όλες οι προϋποθέσεις ορθής ενεργοποίησης των λογιστών ξεκινά από το γράμμα «Χ» : «Χάρτες», «Χρόνος». «Χρήμα», «Χρήση».
Χωρίς αυτά τα «χ» σας προτείνουμε να βάλετε ένα γενικό «Χ» σε όλα.
Μ  ε     ε  κ  τ  ί  μ  η  σ  η
εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών
Φοροτεχνικών Ν. Χανίων
Πρόεδρος: Σταυρουλάκης Κων/νος , Αντιπρόεδρος: Πατινιωτάκης Ιωάννης, Γραμματέας:      Μπατάκης Διομήδης,    Ταμίας: Τσιριντουλάκης Ανδρέας,    Μέλος: Παπαδάκης Ιωάννης
 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

 

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2018 Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

NEWSLETTER

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email(1): info@pofee.gr

Email(2): pofee@otenet.gr

 

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στην λίστα παραληπτών των ενημερωτικών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.