Ε.Φ.Ε.Ε.Α. - Ένας κρίσιμος απολογισμός του έργου των Λογιστών–Φοροτεχνικών για τη φετινή φορολογική περίοδο

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 104 34

ΤΗΛ.: 210 8224111-210 8834483 FAX: 210 8834484

http://www.efeea.gr

Απ. Αναγ. Πρωτ. Αθηνών 3352/18.10.1990 - Αρ. Κατ. 17619/19.12.1990

Αθήνα 3 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα:  Ένας κρίσιμος απολογισμός του έργου των Λογιστών–Φοροτεχνικών  για τη φετινή φορολογική περίοδο.

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.), με την ευκαιρία της λήξης της εφετινής περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, απευθύνεται στα μέλη της για να τα ευχαριστήσει και δημόσια, για όσα θετικά σχόλια με υπευθυνότητα και καλόπιστη κριτική έλαβε καθ’ όλη τη διάρκεια και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες.

Δεν θα παραλείψει όμως να απαντήσει και σε ελάχιστα πικρόχολα σχόλια «συναδέλφων», με χαρακτηρισμούς κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που το ανεύθυνο περιεχόμενό τους, μάλλον προδίδει ότι καμία σχέση θεσμικής συνεργασίας ή ένταξης έχουν με κάποια από αυτές, ή τουλάχιστον δεν ανήκουν στη οικογένεια των εγγεγραμμένων μελών της δικής μας Ένωσης.

Οι «συνάδελφοι» αυτοί εξέφρασαν με τον τρόπο αυτό τη «δυσαρέσκειά τους», επειδή οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις δεν εξασφάλισαν ή δεν πίεσαν το Υπουργείο Οικονομικών και τη Γ.Γ.Π.Σ., να δώσει άλλη μία παράταση, ενώ (για αυτούς) για τη «σιωπηρή» παράταση που θέλει το σύστημα ανοικτό μέχρι την προσεχή Κυριακή, φταίνε ή πρέπει να «ντρέπονται» οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και κυρίως η ΠΟΦΕΕ!

Πρώτα όμως θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλέγγυα αγωνία του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε.Α, που συνόδεψε και φέτος τη δουλειά όλων των Συναδέλφων, με πλείστες όσες δυσκολίες και προβλήματα αντιμετωπίσαμε.

Ένας απλός απολογισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος:

• 5,6 εκατ. δηλώσεις Ε1 (4,8 εκατ. ηλεκτρονικές και 800.000 περίπου χειρόγραφες. Οι ηλεκτρονικές 1,5 εκατ. περισσότερες από πέρσι).

• Το 85%, πέρασε μέσα από μας τους Λ/Φ και τα γραφεία μας. Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 15.000.000 καταχωρήσεις στο σύστημα (Ε1, Ε2, Ε3, καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης με πιστοποίηση φορολογητέας ύλης πάνω από 2,7 δις ευρώ κλπ).

Και όλα αυτά κάτω από «τη δαμόκλεια σπάθη» και το άγχος των νέων ευθυνών -που προσθέσανε οι διατάξεις του νόμου- έναντι της «αίολης», δυστυχώς, ακόμα πιστοποίησης του επαγγέλματος.

• Το σύστημα λειτούργησε, από την ημερομηνία που άνοιξε για τα φυσικά πρόσωπα, συνολικά 88 ημέρες.

• Μέχρι πέρυσι οι Εφορίες παραλάμβαναν και εκκαθάριζαν δηλώσεις από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο.

• Φέτος τον σημαντικό αυτό ρόλο (υποβολή και ταυτόχρονα εκκαθάριση) για τα δημόσια έσοδα, αναλάβαμε και φέραμε σε πέρας εμείς οι Λ/Φ σε λιγότερο από 3 μήνες, παράλληλα με όλες τις τρέχουσες και έκτακτες υποχρεώσεις δηλ. διόρθωση Ε9 προηγουμένων ετών, υποβολή ΦΠΑ, ΦΜΥ, αμοιβών τρίτων, ΑΠΔ, υποχρεώσεις σε Νομαρχίες κλπ..

Στη Αθήνα για πρώτη φορά στις 7 Μαρτίου 2012, εν όψει της έναρξης του συστήματος και για τον καλύτερο προγραμματισμό υποβολής όλων των φετινών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, 1.200 συνάδελφοι-Λ/Φ παρακολούθησαν την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. με την Γ.Γ.Π.Σ. με θέμα: «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2012 - Ο ρόλος του Λογιστή/Φοροτεχνικού και το νέο TAXIS Νet». Εισηγητές τα στελέχη της Γ.Γ.Π.Σ. και με παρόντα τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα κ.Χάρη Θεοχάρη καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, ενημέρωσαν τον κλάδο για όλες τις εφαρμογές του taxis net, τις νέες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις καθώς επίσης  συζητήθηκαν τα προβλήματα με τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι Λ/Φ.

Στη συνέχεια είχαμε να αντιμετωπίσουμε αμείλικτα τον χρόνο που μετρούσε αντίστροφα και την εύλογη απροθυμία των φορολογουμένων - να προσέλθουν έγκαιρα - που θορυβήθηκαν διαπιστώνοντας ότι σε σύγκριση με το περσινό εκκαθαριστικό τους, το φετινό είναι «φουσκωμένο». Όχι μόνο δεν είναι πιστωτικό ή μηδενικό, αλλά 8 στους 10 καλούνται να πληρώσουν τσουχτερό φόρο.

Σε συνεργασία με την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. δώσαμε στο υπουργείο και στην Γ.Γ.Π.Σ. να αντιληφθούν ότι όσες παρατάσεις ζητήθηκαν αφορούσαν πρώτα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων του συστήματος, που λόγω της φετινής αναπόφευκτης υπερφόρτωσης, ήθελε τους συναδέλφους με γερά νεύρα και υποχρεωτικά ξενύχτια.

Έτσι, φτάσαμε στην καταληκτική ημερομηνία τις 31 Ιουλίου 2012.

Το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε.Α., βλέποντας τον όγκο των δηλώσεων που είχαν ακόμη οι συνάδελφοι, ζήτησε και πάλι να πάρει θέση τόσο ο Υφυπουργός κος Γιώργος Μαυραγάνης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κος Χάρης Θεοχάρης.

Σημειώνουμε ότι ο κος Μαυραγάνης, έδωσε την τελευταία παράταση για 15 ημέρες μέχρι 31/7/2012. Και αν ακόμη ήθελε να δώσει άλλη ή μεγαλύτερη παράταση, (παρά το υπόλοιπο των δηλώσεων που είχε υπολογιστεί στις 31/7) συνάντησε ή θα συναντούσε την προαναγγελθείσα ρητή αντίρρηση της Τρόικας. Προφανώς ανέλαβε την ευθύνη της υποβολής χωρίς πρόστιμο ή συνέπειες μέχρι την Κυριακή 5/8/2012 και ζήτησε την κατανόηση του κλάδου των Λ/Φ με την αυτονόητη προσπάθεια να μείνουν ελάχιστες δηλώσεις που θα εξεταστούν ως εκπρόθεσμες ή όχι.

Καταλήγοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συναδέλφους ότι και η φετινή δουλειά δεν πρέπει και δεν θα πάει χαμένη.

Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει - και ασφαλώς περιμένουμε να το πράξει - να αναγνωρίσει το έργο που αναλάβαμε με υπευθυνότητα, καθώς εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με μετρήσιμο και αποτελεσματικό τρόπο και να κατοχυρώσει το ούτως ή άλλως «ανοιχτό» επάγγελμα που πρέπει να ασκείται από διαπιστευμένους -πιστοποιημένους Λ/Φ, με νόμιμα προσόντα.

Στους συναδέλφους που δεν τους εκφράζουν οι παραπάνω ενέργειες και αντιλήψεις μας, επιστρέφουμε τους «αξιοπρεπείς» χαρακτηρισμούς τους που με πικρόχολο τρόπο ανέβασαν στα διάφορα blogs.

Επιπλέον, τους θυμίζουμε ότι αυτοί, τους οποίους υβρίζουν ως εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου, είναι συνάδελφοι που δεν αμείβονται για τη δράση τους αυτή, και παράλληλα με τον φόρτο της δικής τους δουλειάς, ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο για να αποκτήσει την αξιοπιστία και το κύρος που δικαιούται το επάγγελμα, ακόμη και όταν «ικετεύουν» για έστω και μια ολιγοήμερη παράταση, προς όφελος όλων.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜ. ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΣΤ. ΟΜΑΔΑΣ

ΓΕΩΡΓ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr