ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ιουλιανού 42 – 46 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ.104 34

Τηλ.: 210-8253445 – FAX: 210-8253446

Email: pofee@otenet.gr Ιστοσελίδα: www.pofee.gr

ΑΠ. ΑΝΑΓ. ΠΟΛ. ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ. ΚΑΤ. 545/4787/94

Αρ. Πρωτοκ. Εξερχόμενου 082

ΑΘΗΝΑ 12/10/2012

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ για την συμμετοχή του Ο.Ε.Ε. στην προσπάθεια στηλίτευσης του Κλάδου από το Υπουργείο Οικονομικών

Προς την Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε.

Κοινοποίηση:

 

  • Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

 

  • Ε.Σ.Ε.Ε.

 

  • Πρόεδρο του T.E.E.

 

  • Πρόεδρο της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων

 

  • Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

 

Δεν γνωρίζουμε αν κάποιος – οποιοσδήποτε από την Κ.Δ. – ανάγνωσε [όπως και θα όφειλε να κάνει ο τέως Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. ή έστω να αναθέσει την ευθύνη αυτή σε κάποιο άλλο Μέλος της Κ.Δ.] το σύνολο της μελέτης – πτυχιακής εργασίας που συνέταξαν με δικιά τους πρωτοβουλία μια καθηγήτρια και ένας προωθούμενος Οικονομολόγος (Μέλος της ΣτΑ του Ο.Ε.Ε. με την παράταξη της ΔΗΚΙΟ, ως μεταπτυχιακός φοιτητής) και ποιο είναι το παρασκήνιο που στην παρούσα χρονική στιγμή υποχρέωσε το Ο.Ε.Ε. να τον θέσει υπό την προστασία του και να βοηθήσει στην παρουσίασή της πτυχιακής του εργασίας που παρουσιάσθηκε από τα ΜΜΕ, εσκεμμένα, ως «... έρευνα δύο Αμερικανικών Πανεπιστημίων..».

Όμως γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο τέως Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. , ως νυν Γενικός Γραμματέας Υπουργείου, τελούσε σε αδυναμία άρνησης στην άνωθεν εντολή να βρει τρόπο να δημιουργήσει τον «επαγγελματία - φοροφυγά» της ημέρας καθώς κάθε ημέρα (ειδικά εκείνη την εβδομάδα) όσοι δημοσιογράφοι είναι σε «διατεταγμένη υπηρεσία» χρειάζονταν και έναν διαφορετικό «κατηγορούμενο» για να φέρουν σε σύγκρουση τις κοινωνικές ομάδες προκειμένου να αποδεχθούν ΟΛΟΙ οι φορολογούμενοι τα «αναγκαία» νέα φοροεισπρακτικά φορολογικά μέτρα που στραγγίζουν την αγορά χωρίς να δίνουν προοπτική ανάπτυξης.

Δεν μπορέσαμε να πάρουμε και εμείς στα χέρια μας την πλήρη μελέτη (άραγε το ΟΕΕ αν την έχει – έστω στα αγγλικά που συντάχθηκε - γιατί δεν την έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ;) και φυσικά καμία «αντιπροσωπευτική» ελληνική τράπεζα δεν δέχθηκε να μας δώσει στοιχεία για την διαστρωμάτωση της πελατείας της και κατά πόσο έδινε δάνεια που καλυπτόταν από εισοδήματα ατομικά ή οικογενειακά και εμπράγματες εγγυήσεις ή απλά και μόνον βάσει του επαγγέλματος του πελάτη.

Ως εκ τούτου θα μείνουν αναπάντητα τα εύλογα ερωτήματα μας που απευθύνουμε όχι μόνον στην Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε. και τους Συναδέλφους αλλά και προς όλους τους φορολογούμενους που δοκιμάζονται από τα υπάρχοντα και τα νέα μέτρα ενώ καθημερινά βομβαρδίζονται από «αποκαλύψεις» για νέες λίστες ή νέους επαγγελματικούς κλάδους φοροφυγάδων.

Το σημείο κλειδί των πορισμάτων της μελέτης είναι η σχέση πληρωμής υποχρεώσεων (πιστώσεων-δανείων) ως προς το δηλωθέν εισόδημα βάσει των στοιχείων που πήραν από την συγκεκριμένη τράπεζα (παρακάτω θα αποδείξουμε την αναξιοπιστία ακόμη και των τελευταίων στατιστικών δεδομένων της ΓΓΠΣ από την εκκαθάριση των δηλώσεων χρήσης 2009 – Ο.Ε.2010, όπως το αποδείξαμε όταν επί Υπουργίας του κ. Γ. Αλογοσκούφη – Καθηγητής και αυτός - είχε κατακλύσει τα ΜΜΕ με ανάλογα λανθασμένα στοιχεία προκειμένου να καταργήσει «αναίμακτα» το αφορολόγητο, τότε, των 10.000 €) και το έκαναν αναγωγή σε έναν αριθμό «Χ» ελευθέρων επαγγελματιών στοχοποιώντας κυρίως αυτούς που ασκούν Ελευθέριο Επάγγελμα.

Ζητάμε λοιπόν η Κ.Δ. να μας απαντήσει εγγράφως εάν οι συντάκτες της μελέτης έλαβαν ή όχι υπ΄ όψιν:

1) Το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα ή μόνον τα εισοδήματα των κωδικών 501-502;

2) Τα ποσά από συμμετοχές σε ΟΕ,ΕΕ,ΕΠΕ,ΑΕ ; (που δεν τα λαμβάνει υπ΄ όψιν ούτε και η Στατιστική της ΓΓΠΣ)

3) Το ότι παλαιά δάνεια μπορεί να πληρώθηκαν με νέα ή με πώληση περιουσιακών στοιχείων καθώς το 2009 η ύφεση μας έπληξε όλους; (534.290 φορολογούμενοι στους κωδικούς 781-782 δήλωσαν 14.697.304.000 € ή Μ.Ο. 27.445 ο καθένας). Ας ψάξει η ΚΔ ή ο μεταπτυχιακός φοιτητής του εξωτερικού την σημασία των κωδικών του Ε1.

4) Την μείωση των καταθέσεων των δανειοληπτών μεταξύ 1/1/09 & 31/12/09 για την αποπληρωμή των δανείων τους; (59.809 φορολογούμενοι στους κωδικούς 787-788 δήλωσαν 2.839.594.000 € ή Μ.Ο. 57.774 ο καθένας)

Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την επιστημονική κατάρτιση του συντάκτη της πτυχιακής εργασίας και του επιβλέποντος καθηγητή πιστεύουμε ότι παγιδεύτηκαν στα στοιχεία που τους δόθηκαν από την τράπεζα, καθώς η κάθε τράπεζα πριν το 2009 χρηματοδοτούσε όχι τα δηλωθέντα εισοδήματα στο Ε1 αλλά το όνομα του πελάτη και την περιουσιακή του κατάσταση σε ακίνητη περιουσία είτε ήταν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης είτε για την αγορά ακινήτων.

Και είναι ιδιαίτερα αφελές να πιστέψουν οι φορολογούμενοι ότι η «Χ» τράπεζα έδωσε πλήρη και αναλυτικά στοιχεία (προσωπικά δεδομένα) των πελατών της σε μεταπτυχιακό φοιτητή.

Εννέα φορές στις δέκα τα πορίσματα μιας πτυχιακής εργασίας ή μιας μελέτης κατά παραγγελία είναι αυτά που θέλει ο «πελάτης», έτσι το ΟΕΕ, αν και πιθανότητα δεν ήταν ο «πελάτης», ενήργησε σαν «δούρειος ίππος» και χρησιμοποίησε μια πτυχιακή (πιθανότατα) εργασία ενός μέλους της ΣτΑ (τι δωρεάν διαφήμιση αλήθεια και αυτή !!!) και αντί να χρηματοδοτήσει μια μελέτη για την φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιριών με τις offshore και την λειτουργία των καρτέλ στην Ελλάδα θεώρησε ευκολότερο να δώσει τροφή στα ΜΜΕ κατά των Μελών του και του Κλάδου που το συντηρεί οικονομικά εκδηλώνοντας έμπρακτα την «τυφλή εκτέλεση» των άνωθεν εντολών από τα κομματικά στελέχη που έχουν εκλεγεί στην Κ.Δ. ως διορισμένοι επικεφαλείς των κομματικών παρατάξεων που εκπροσωπούν και υποχρεούνται να υπηρετούν.

Τα «λόγια» που ειπώθηκαν και γράφτηκαν και για τον κλάδο μας δεν «μαζεύονται» εκ των υστέρων, επομένως θα ζητήσουμε από την δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ να ελέγξει όλα τα στοιχεία που έδωσε η τράπεζα και να τιμωρήσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής γιατί πολύ απλά οι μελέτες που δείχνουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής πρέπει να ελέγχονται άμεσα από την δικαιοσύνη.

Τελειώνοντας πρέπει να επισημάνουμε και τα δικά μας ευρήματα από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων από το site (www.gsis.gr) της Γ.Γ.Π.Σ. για το Ο.Ε. 2010 (χρήση 2009) σε αντιδιαστολή των πορισμάτων και των αναγωγών της πτυχιακής εργασίας.

1) Στον πίνακα Π3.10 διαβάζουμε ότι ο αριθμός αυτών που αποκτούν κατά κύριο λόγο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα είναι 345.077 άτομα ενώ στον πίνακα Ι με την ανάλυση για το πλήθος και το ποσό ανά κωδικό της δήλωσης Φ.Π. Ε1 αυτοί που συμπλήρωσαν τους κωδικούς 501-502 (εισόδημα από Ελευθέρια με Μ.Ο. εισοδήματος 18.429 € ) είναι 203.230 άτομα και 203.203 όσοι συμπλήρωσαν τους κωδικούς 517-518 (τζίρος από ελευθέρια επαγγέλματα). Κατά την άποψη μας ο σωστός αριθμός είναι 203.233 άτομα με ατομικές επιχειρήσεις.

2) Πιθανόν τα στατιστικά να υπολόγισαν και 141.844 άτομα που είχαν κατά κύριο λόγο εισόδημα ως ελεγκτές (κ. 503-504 με Μ.Ο. εισοδήματος 3.097 €), από διατροφή (κ.505-506 με Μ.Ο. εισοδ.3.640 €) αλλά και από εισόδημα άλλων πηγών που θεωρείται σαν Ζ΄πηγής (κ.507-508 με Μ.Ο. εισοδ. 2.650 €). Όμως όλοι αυτοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ελεύθεροι επαγγελματίες .

3) Στον πίνακα Π3.10 σε 345.077 έντυπα Ε1 (που η ΓΓΠΣ τους χαρακτηρίζει ως έχοντες εισόδημα από Ελευθέρια Επαγγέλματα) αναγράφει ότι έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα για την χρήση 2009 = 10.990.065.000 € (δηλαδή Μ.Ο. 31.848 € ή ανά μήνα 2.654 € μέσο όρο (μια που και η μελέτη αναφέρεται σε Μ.Ο. σκοπίμως και η ερμηνεία που δόθηκε από τα ΜΜΕ αποσιωπά την εύστοχη προφορική παρατήρηση του Μεταπτυχιακού Φοιτητή ότι υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν δάνεια και ιδίως αυτοί που έχουν χαμηλά εισοδήματα). Όμως στο σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος της Γ.Γ.Π.Σ. «παραβλέπει» να αθροίσει και τα ποσά που αναγράφει στην ίδια στήλη σαν «αυτοτελώς φορολογηθέντα ποσά» ύψους 1.332.639.000 € που διαμορφώνει τον Μ.Ο. ανά μήνα στο ποσό των 2.976 €.

4) Αν κάνουμε και εμείς, δικαιωματικά, μια αναγωγή του αριθμού αυτών που πραγματικά δήλωσαν εισόδημα από Ελευθέρια Επαγγέλματα με τον αριθμό όσων υπολογίζει η ΓΓΠΣ και την κατανομή ως προς τα λοιπά εισοδήματα έχουμε ότι 203.233 άτομα δήλωσαν συνολικό οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή ύψους 8.993.780.000 € ήτοι Μ.Ο. οικογενειακού ΜΗΝΙΑΙΟΥ εισοδήματος 3.687 €

Ας μας πουν λοιπόν οι μελετητές αν χρησιμοποιήσουν αυτά τα νούμερα ως προς το εισόδημα, μαζί με τα νέα δάνεια και τις πιστώσεις που δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αν καλύπτουν ή όχι της μηνιαίες ή ετήσιες δανειακές τους υποχρεώσεις (καθώς η κίνηση των πιστωτικών καρτών αφορά, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάλυψη καθημερινών αναγκών για την δουλειά και την οικογένεια.). Θα αναμένουμε με αγωνία και δικαιωματικά θα ερμηνεύσουμε μονομερώς την σιωπή τους.

Γνωρίζουμε ότι τα συμπεράσματά μας δεν θα «μπουν» σε κάθε ελληνικό σπίτι από την οθόνη της TV και ελπίζουμε στην δύναμη του internet αλλά διεκδικούμε από την Κ.Δ. το αυτονόητο: Να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ο.Ε.Ε. κάτω από την συνοπτική παρουσίαση της μελέτης το πλήρες κείμενο της επιστολής μας ώστε τα Μέλη του Ο.Ε.Ε. και ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να ενημερωθεί σφαιρικά.

Το αίτημά μας αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ μόνον των χιλιάδων Μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αλλά και των χιλιάδων Συναδέλφων που είναι Μέλη του Ο.Ε.Ε. ή πληρώνουν για Άδεια Λογιστή-Φοροτεχνικού και φυσικά των δεκάδων Συναδέλφων Μελών της ΣτΑ έτσι ώστε να αποκατασταθεί μερικώς η επιχειρηθείσα διαπόμπευση του Κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών με στόχο την αντισυνταγματική κατάργηση του αφορολόγητου και την φορολόγηση μας με 35%.

Η φοροδιαφυγή και στον Κλάδο μας υπάρχει όχι όμως από τους νόμιμα ασκούντες το επάγγελμα καθώς όλοι εμείς μπορούμε εύκολα να ελεγχθούμε καθώς η Γ.Γ.Π.Σ. γνωρίζει το πελατολόγιο μας.

Όμως ο παραλογισμός της φορολόγησης με 35% εισοδημάτων που δεν θα εισπράξουμε ποτέ (και η αξίωση να πληρώνουμε και ΦΠΑ 23% επί αυτών) λόγω της ύφεσης και των ιδιαίτερων σχέσεων που έχουμε με τους πελάτες μας, σε συνδυασμό με την μη έκπτωση όλων των λειτουργικών δαπανών μας και των πραγματικών επισφαλειών μας ίσως οδηγήσει Συναδέλφους σε αδιέξοδες αποφάσεις.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Πανίδης Αβραάμ Πατέλης Γ. Νικόλαος

Αν και δεν συμφωνούμε απόλυτα με όλα όσα μνημονεύει σχετικά ο Οικονομολόγος κ. Δ.Καζάκης είναι ανάγκη όλοι να διαβάσουν και την άποψή του όπως αναρτήθηκε στο internet.

«Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η μαύρη προπαγάνδα με όπλο την φοροδιαφυγή

Λύσσαξαν κυριολεκτικά με τους φοροδιαφεύγοντες ελευθεροεπαγγελματίες, που αποτελούν όπως μας είπαν την πηγή όλων των δεινών μας ως χώρα, η κ. ……., ο κ. ……., ο κ. …… και όλος ο υπόλοιπος συρφετός της διατεταγμένης …… δημοσιογραφίας.

Να πώς εμφάνισαν το θέμα στο χθεσινό τους δελτίο (…….., 18/9): «Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι οι έξι στους δέκα φορολογούμενους αυτής της κατηγορίας (των ελευθέρων επαγγελμάτων) δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ φόρο, γιατί δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο, έρχεται έρευνα ειδικών να αποκαλύψει το συγκλονιστικό μέγεθος της φοροδιαφυγής.» Μάλιστα οι εκπρόσωποι του πιο παρασιτικού και διεφθαρμένου επαγγέλματος σήμερα μας είπαν ότι δεν θα είχαμε μνημόνια, αν οι ελευθεροεπαγγελματίες πλήρωναν τους φόρους τους.

Αφορμή γι’ αυτήν την χυδαιότητα ήταν μια «μελέτη» μιας ομάδας οικονομολόγων εξ Αμερικής που παρουσίασαν στο Οικονομικό Επιμελητήριο στις 18 του μηνός. Επικεφαλής της μελέτης είναι η Μαργαρίτα Τσούτουρα, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο Νικόλαος Αρταβάνης. μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Virginia Tech. Πρόκειται δηλαδή για τις απόψεις μιας μικρής ομάδας οικονομολόγων της πανεπιστημιακής κοινότητας από τις ΗΠΑ. Το πόσο σοβαρές και αξιόπιστες είναι οι απόψεις αυτές, θα το δούμε παρακάτω.

Όμως, η είδηση γι’ αυτήν την «μελέτη» δεν παρουσιάστηκε έτσι.

Δείτε πώς εμφανίστηκε: «Δύο αμερικανικά πανεπιστήμια κατέληξαν μετά από επίπονη έρευνα στο συμπέρασμα που λίγο - πολύ αποτελεί κοινό μυστικό στη χώρα ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν περισσότερο. Στην κορυφή της λίστας: λογιστές, έμποροι, δικηγόροι, γιατροί, ξενοδόχοι και εστιάτορες. Συγκεκριμένα, για το 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυψαν από την εφορία εισοδήματα ύψους 28 δισ. ευρώ, η φορολόγηση των οποίων θα απέφερε στο Δημόσιο έσοδα της τάξης των 11 δισ. ευρ.» (in.gr, 19/9).

Προσέξτε διαστροφή των γεγονότων: η «μελέτη» μιας μικρής ομάδας οικονομολόγων, που την συνέταξε με δική της (;) πρωτοβουλία, μετατράπηκε σε πόρισμα δυο αμερικανικών πανεπιστημίων και μάλιστα μετά από «επίπονη έρευνα» που κατέληξε σ’ αυτό που θέλει ο συντάκτης της είδησης να αποτελεί «κοινό μυστικό στη χώρα». Εδώ δεν πρόκειται για ειδησεογραφία, αλλά για μαύρη προπαγάνδα.

Ας δούμε την περίφημη «μελέτη». Η ομάδα των «ερευνητών» συγκέντρωσε στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών από μια αντιπροσωπευτική τράπεζα στην Ελλάδα (στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.ά.) και τα ποσά που καταβάλλονται για τις δόσεις εξόφλησής τους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φορολογούμενοι αυτοί καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Μάλιστα, υπάρχουν κλάδοι όπως γιατροί, μηχανικοί κ.ά., στους οποίους το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο και φθάνει έως και το 155%. Οι ερευνητές υπολόγισαν με βάση τα δεδομένα αυτά ότι το 2009 το σύνολο των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκε από τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 28 δισ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό υπολογιστεί ένας συντελεστής 40%, τότε ο φόρος που δεν καταβάλλεται ανέρχεται σε 11,2 δισ. ευρώ.

Προσέξτε τι έκαναν οι καλοί «ερευνητές». Πήγαν σε μια μεγάλη «αντιπροσωπευτική» (το τι σημαίνει αυτό ένας Αλλάχ γνωρίζει) εμπορική τράπεζα, πήραν τα στοιχεία πληρωμής δανείων, καρτών, κοκ των ελευθέρων επαγγελματιών και ύστερα έκαναν αναγωγές με βάση τις φορολογικές δηλώσεις τους. Κι αυτό παρουσιάστηκε ως αξιόπιστη «μελέτη». Μάλιστα, πολύ καλά. Το ποσό αναχρηματοδότησης των δανείων με νέα δάνεια των ελευθέρων επαγγελματιών το υπολόγισαν; Τι θέλω να πω μ’ αυτό. Όταν ένας ελευθεροεπαγγελματίας εμφανίζεται να πληρώνει σε δανειακές υποχρεώσεις το 82% κατά μέσο όρο του δηλωθέντος εισοδήματός του, τότε πιθανόν να συντρέχουν δυο ενδεχόμενα: Είτε ότι δηλώνει πολύ λιγότερα ως εισοδήματα. Είτε ότι δανείζεται εκ νέου για να πληρώσει τις οφειλές για τις οποίες δεν διαθέτει εισόδημα.

Πόσους ελευθεροεπαγγελματίες γνωρίζετε που δεν τρέχουν κάθε μέρα από τράπεζα σε τράπεζα για να πάρουν νέα δάνεια, νέες πιστωτικές, να ανοίξουν νέους αλληλόχρεους, ή να βγάλουν νέα μπλοκάκια επιταγών για μεταχρονολογημένες ώστε να πληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές τους; Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν που να μην το κάνει σε μόνιμη καθημερινή βάση. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την εκτίναξη της ιδιωτικής πίστης όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί η «μελέτη» δέχεται και μάλιστα αξιωματικά ότι συντρέχει μόνο ο πρώτος λόγος; Από πού συνάγεται ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες δεν τρέχουν συνέχεια με νέα δάνεια, με νέες κάρτες, με νέους αλληλόχρεους, με μεταχρονολογημένες επιταγές, κοκ, να καλύψουν όπως-όπως οφειλές παλιότερων δανείων; Υπολογίστηκε αυτό το ενδεχόμενο στην «μελέτη»; Υπολογίστηκε το ποσοστό πληρωμής των παλιότερων δανείων όλων των ειδών με νέα δανεικά κάθε είδους; Είναι ή δεν είναι ο καθημερινός βραχνάς για κάθε ελευθεροεπαγγελματία το πώς θα βρει νέα δανεικά για να πληρώσει την τράπεζα; Όποιος ζει σ’ αυτήν την χώρα γνωρίζει πολύ καλά ότι για την συντριπτική πλειοψηφία σήμερα των ελευθεροεπαγγελματιών η πληρωμή των δανείων με νέα δανεικά είναι ο καθημερινός τους Γολγοθάς. Σε συνθήκες μάλιστα αυξανόμενης φοροεπιδρομής και οικονομικής συντριβής λόγω του καθεστώτος δουλοπαροικίας του χρέους που έχουν επιβάλει δανειστές και τρόικα.

Όμως, η συγκεκριμένη «μελέτη» δεν αναφέρει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι έγινε ένας τέτοιος υπολογισμός. Γι’ αυτό και για μένα η μόνη ωφέλεια της συγκεκριμένης «μελέτης» είναι το γεγονός ότι εκτιμά κατά προσέγγιση τον βαθμό υπερχρέωσης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο οποίος ανέρχεται στο 82% των δηλωμένων εισοδημάτων τους. Πράγμα που συνάδει απόλυτα με την πραγματικότητα που ζει ο ελεύθερος επαγγελματίας σήμερα. Τουλάχιστον για την μεγάλη πλειοψηφία των ελευθεροεπαγγελματιών. Όλα τα υπόλοιπα είναι αυθαίρετες μπαρούφες.

Πολύ φοβάμαι ότι οι «ερευνητές» ούτε καν πήραν υπόψη τους την παράμετρο της αναχρηματοδότησης του ιδιωτικού χρέους των ελευθεροεπαγγελματιών, γιατί πολύ απλά δεν είχαν στοιχεία να την υπολογίσουν, ή πολύ χειρότερα γιατί έπρεπε να υπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Μην αναρωτιέστε ποιες. Στη μελέτη προτείνεται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων είναι: Η πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε περιοχές και ομάδες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως και η θέσπιση τεκμαρτού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Προσέξτε αυτό το τελευταίο. Τεκμαρτός φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τι σημαίνει αυτό; Δεν με ενδιαφέρει τι δηλώνεις, ή πόσο τζίρο κάνεις, εγώ ως φορολογική αρχή εκτιμώ με δικά μου κριτήρια (όπως π.χ. δαπάνες, ή περιουσιακά στοιχεία) ότι το εισόδημά σου είναι τόσο και σε φορολογώ αναλόγως. Είναι τυχαίο άραγε ότι η συγκεκριμένη «μελέτη» εμφανίζεται σε μια περίοδο όπου ετοιμάζεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί – σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύει σκόπιμα το υπουργείο οικονομικών στον τύπο – το αφορολόγητο για τους ελευθεροεπαγγελματίες και προβλέπει νέα μεγαλύτερα φορομπηχτικά δεινά;

Φυσικά οι ελευθεροεπαγγελματίες είναι ο εύκολος στόχος. Μην νομίζετε όμως ότι η φορομπηχτική πολιτική εξόντωσης που εφαρμόζει η δοτή συγκυβέρνηση κατ’ επιταγή των μεγάλων αφεντικών, θα μείνει στους ελευθεροεπαγγελματίες. Απλά εφαρμόζουν την γνωστή τακτική των ναζί. Στοχοποιούν κοινωνικοεπαγγελματικές κατηγορίες για να διαιρέσουν την κοινωνία, για να στρέψουν τον μισθωτό και τον συνταξιούχο ενάντια στον ελευθεροεπαγγελματία με σκοπό να εξοντώσουν επιλεκτικά και κατά περίπτωση όλους, ολόκληρη την εργαζόμενη κοινωνία.

Είναι τυχαίο που καμιά «μελέτη» δεν ασχολείται με την φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων; Το 2009 το σύνολο των Νομικών Προσώπων, δηλαδή οι επιχειρήσεις που κάνουν φορολογική δήλωση, ανέρχονταν σε 221.363 και δήλωσαν συνολικά φορολογητέα κέρδη της τάξης των 16,7 δις ευρώ. Από αυτές οι 193 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (δηλαδή το 0,08% του συνόλου) δήλωσε φορολογητέα κέρδη της τάξης των 8 δις ευρώ (δηλαδή το 47,9% του συνόλου). Το 2010 το σύνολο των επιχειρήσεων που έκαναν φορολογική δήλωση ήταν 225.090 και δήλωσαν φορολογητέα κέρδη 15,1 δις ευρώ. Από αυτές οι 174 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (δηλαδή το 0,07% του συνόλου) δήλωσαν 7,1 δις ευρώ (δηλαδή το 47% του συνόλου).

Αν λοιπόν είναι έτσι τα πράγματα τότε ποιος θα μας εξηγήσει που βρέθηκαν τα 12,9 δις ευρώ που βγήκαν στο εξωτερικό ως τόκοι, μερίσματα, κέρδη για το 2009, ενώ το 2010 βγήκαν 11,3 δις ευρώ. Επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Πώς γίνεται να δηλώνουν όλες οι επιχειρήσεις το 2009 16,7 δις ευρώ φορολογητέα κέρδη και να βγάζουν στο εξωτερικό την ίδια χρονιά 12,9 δις ευρώ με την μορφή κερδών, μερισμάτων και τόκων; Ή το 2010 να δηλώνουν επίσημα 15,1 δις ευρώ και να βγάζουν στο εξωτερικό 11,3 δις ευρώ; Περιλαμβάνονται μήπως στα επίσημα φορολογητέα κέρδη, αυτά που εξάγονται; Όχι, βέβαια. Ποιοι τα βγάζουν έξω;

Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι η εξαγωγή αυτή γίνεται από άλλους και όχι από τις 193 ή 174 επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα κέρδη; Πώς γίνεται λοιπόν να δηλώνουν αυτές οι επιχειρήσεις 8 δις ευρώ φορολογητέα κέρδη το 2009 και να εξάγουν πάνω από 12,9 δις ευρώ; Πώς γίνεται να δηλώνουν το 2010 7,1 δις ευρώ φορολογητέα κέρδη και να εξάγουν πάνω από 11,3 δις ευρώ; Δεν αρκεί αυτό το στοιχείο για να κινητοποιηθεί το ΣΔΟΕ και γενικά οι φορολογικές αρχές; Και τέλος πάντων πόσο δύσκολο είναι να βρίσκονται υπό διαρκή φορολογική εποπτεία αυτές οι 200 κατά μέγιστο μεγάλες επιχειρήσεις της ημεδαπής και της αλλοδαπής;

Κι αν τόσο φανερά μπορούν να εξάγουν αφορολόγητα κέρδη στο εξωτερικό μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, φανταστείτε τι κάνουν υπογείως με υπερ- και υποκοστολογήσεις, με αδιαφανείς ενδοεταιρικές δοσοληψίες, με το εμπόριο ανάμεσα σε θυγατρικές και μητρική, κοκ. Γιατί καμιά κυβέρνηση, ούτε κανείς επίδοξος «ερευνητής» δεν έχει ασχοληθεί επισταμένως με το όλο θέμα για να μας καταπλήξει όλους με τα ευρήματα της έρευνάς του; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ευκόλως εννοούμενη.

Και για να τελειώνουμε με τους αγύρτες της δημοσιογραφίας και της οικονομικής. Με δήλωσή του ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπίδας Καλλίρης, εξ αφορμής της συγκεκριμένης «έρευνας» σχετικά με την φοροδιαφυγή, είπε ανάμεσα στα άλλα: «Πρέπει όμως επιτέλους να καλλιεργηθεί ισχυρή φορολογική συνείδηση στους πολίτες και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πάταξη της διαφθοράς με ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών αρχών. Για να αποκτήσει ο πολίτης αυτό που ευρέως ονομάζεται φορολογική συνείδηση πρέπει από τα μαθητικά του χρόνια και εμείς επιμένουμε σ’ αυτό να αποκτήσει φορολογική παιδεία.»

Δεν γνωρίζουμε τι αντιπροσωπεύει στα αλήθεια ο κος Πρόεδρος, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Δεν πάσχουμε από «φορολογική συνείδηση» ή «φορολογική παιδεία», ούτε από ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά από τίμια διακυβέρνηση και από ένα φορολογικό σύστημα που δεν υποδουλώνει τον φορολογούμενο. ….»

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

 

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2018 Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

NEWSLETTER

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email(1): info@pofee.gr

Email(2): pofee@otenet.gr

 

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στην λίστα παραληπτών των ενημερωτικών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.