ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ιουλιανού 42 – 46 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ.104 34

Τηλ.: 210-8253445 – FAX: 210-8253446

E – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Ιστοσελίδα: www.pofee.gr

ΑΠ. ΑΝΑΓ. ΠΟΛ. ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ. ΚΑΤ. 545/4787/94

Προς τον Πρωθυπουργό κο ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑ

Κοινοποίηση:

  • Υπουργό Οικονομικών κο ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
  • Υφυπουργό Οικονομικών κο ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ
  • Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε.
  • Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων
  • Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

Αρ. Πρωτοκ. Εξερχόμενου: 085

Αθήνα: 2 Νοεμβρίου 2012

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στον ημερήσιο τύπο και στα διάφορα site διαβάσαμε «διαρρεύσαν» προσχέδιο του νέου φορολογικού νόμου, χωρίς να μας έχει δοθεί, προηγουμένως, προκειμένου να εκφράσουμε τις απόψεις μας, δεδομένου ότι είμαστε ο Κλάδος εκείνος της κοινωνίας ο οποίος περισσότερο από κάθε άλλον εφαρμόζει, μελετά – προβληματίζεται και έχει συσσωρευμένη γνώση πάνω σε φορολογικά θέματα και εύλογα, μέχρι σήμερα, χρησιμοποιήθηκε ως σύμβουλος και συνεργάτης της Πολιτείας.

Με έκπληξη και μεγάλη ανησυχία παρατηρήσαμε ότι με αυτό το προσχέδιο αλλάζει η όλη δομή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου του κώδικα φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (Ν. 2238/1994) και αντί αυτού έχουμε ένα νέο σχέδιο – κείμενο φορολογικού νόμου, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το υφιστάμενο. Οι περισσότερες όμως διατάξεις (ίδιες ή τροποποιημένες) περιέχονται στο προσχέδιο που διαβάσαμε αλλά, ατυχώς, επιλέχθηκε μια εντελώς νέα δομή, η οποία κατά την γνώμη μας όχι μόνον δεν είναι απαραίτητη αλλά θα δημιουργήσει και τεράστια προβλήματα, παρά θα βοηθήσει στην λύση τους. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε την δομή ενός κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος ισχύει από το έτος 1994 μέχρι σήμερα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ειδικά ως προς την εφαρμογή και την ύπαρξη ενημέρωσης επί των αλλαγών.

Ιστορικά, αναφέρουμε ότι :

A) Με το ν.δ. 3323/1955 καθιερώθηκε στην Πατρίδα μας, μετά τον ν.1640/1919 «περί φορολογίας εισοδήματος καθαρών προσόδων», ο προοδευτικός προσωπικός φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και με το ν.δ. 3843/1958 ο αναλογικός φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων.

B) Μετά από 40 χρόνια, με τον ν. 2238/1994 κωδικοποιήθηκαν σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις των ως άνω νομοθετικών διαταγμάτων (3323/55 & 3843/58) και όσες άλλες φορολογικές διατάξεις ήσαν διάσπαρτες σε διάφορους άλλους μη φορολογικούς νόμους. Ο παραπάνω Νόμος 2238/1994 (Κ.Φ.Ε.) ισχύει από το έτος 1994 μέχρι σήμερα και έχει γίνει κτήμα όλων μας (και ιδιαίτερα της ελέγχουσας φορολογικής αρχής), παρά τις συχνές και μη απαραίτητες, πολλές φορές, τροποποιήσεις του.

Στην περίπτωση, κε Πρωθυπουργέ, αλλαγής στην δομή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) πιστεύουμε ότι η αλλαγή αυτή θα δημιουργήσει πολλά και ανυπέρβλητα προβλήματα παρά θα λύσει, με τεράστιο κόστος διαχείρισης τόσο στις Επιχειρήσεις και τον Κλάδο μας όσο και στη Φορολογική Διοίκηση. Στις δύσκολες ημέρες που περνάει η χώρα μας , έχει ανάγκη από ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο χωρίς αλλαγές στην δομή του που θα συμβάλλει όμως στην προσπάθεια και του Κλάδου μας για αλλαγές στην νοοτροπία μας και στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, η οποία κάμπτεται όταν δεν υπάρχει ένα πάγιο αλλά ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα και μάλιστα, συχνά, με αναδρομική ισχύ.

Πιστεύουμε κε Πρωθυπουργέ ότι θα μας δοθεί το προσχέδιο του φορολογικού νόμου για να εκφράσουμε υπεύθυνα, όπως πάντα, τις απόψεις μας, γραπτά και προφορικά.

Σε όλες τις, μέχρι σήμερα, απολύτως αναγκαίες δημόσιες διαβουλεύσεις ο Κλάδος μας ποτέ δεν έβαλε πάνω από το συμφέρον της Χώρας μας το δικό του όφελος, και αυτό γιατί είναι πιστεύω μας ότι δεν πρέπει για κλαδικά μικροσυμφέροντα να υποθηκεύουμε το μέλλον ΟΛΩΝ μας. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που «διέρρευσε» στον τύπο και συντάσσεται ερήμην του Κλάδου μας και των άλλων Φορέων της πραγματικής Οικονομίας, είμαστε σίγουροι ότι όχι μόνο δεν θα αυξηθούν τα προσδοκώμενα έσοδα του κράτους από την φοροδιαφυγή, αλλά αντιθέτως, έμμεσα , θα τα μειώσει καθώς θα δημιουργήσει περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος, ενώ εάν εφαρμοσθεί ο «διαρρέον» ενιαίος υψηλός φορολογικός συντελεστής με πρόσκαιρα, αναδρομικά, αποτελέσματα για το Ο.Ε. 2013 αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στα φορολογικά έσοδα για το Ο.Ε. 2014 καθώς, η αναδρομικότητα αλλαγής της φορολογίας, θα δώσει ισχυρά κίνητρα (ή άλλοθι) για φοροδιαφυγή.

Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι με το άρθρο 83 του νομοσχεδίου που «κυκλοφορεί» μεταφέρεται «στοχευμένα» ο φορολογικός έλεγχος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Δημόσιο στους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές (νόμιμους ελεγκτές) και στα ελεγκτικά γραφεία που είναι εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν. 3693/2008 παρά τις αντίθετες απόψεις που έχει εκφράσει τόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας όσο και η Ομοσπονδία μας.

Πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή του άρθρου 83, θα παραμείνει η φοροδιαφυγή σε υψηλά επίπεδα όπως είναι σήμερα, διότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον μικρό αριθμό των ορκωτών ελεγκτών (λιγότεροι από τους ελεγκτές των Δ.Ο.Υ., καθώς για 10ετίες ήταν ένα «κλειστό επάγγελμα») ούτε αντέξουν ακόμη ένα, και μάλιστα υψηλό, κόστος.

Επιπλέον θεωρούμε δεδομένο ότι ο Κλάδος μας είναι σε θέση να ανταπεξέλθει ευκολότερα (και με μικρότερο κόστος για τις επιχειρήσεις) στον μηνιαίο έλεγχο και στις προδιαγραφές που θέλει το Δημόσιο για την «έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης» (φορολογικό πιστοποιητικό) , διότι σήμερα υπάρχουν 40.000 Λογιστές – Φοροτεχνικοί (εκ των οποίων περίπου 27.000 Λογιστές - Φοροτεχνικοί είναι κάτοχοι Αδείας Α΄ Τάξης σύμφωνα με το μητρώο του Ο.Ε.Ε.) με εμπειρία όχι μόνον στην εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας (που τώρα πλέον άρχισαν να διδάσκονται και οι ασκούμενοι των ορκωτών ελεγκτών) αλλά και ικανότητα για φορολογικούς ελέγχους (αυτοί άλλωστε έκαναν την φορολογική αναμόρφωση των τελευταίων ετών) εφ’ όσον τους δοθεί η εξουσιοδότηση.

Εάν θέλετε να σταματήσετε την εφαρμογή της αδιέξοδης συνταγής της Τρόικας που αποδεδειγμένα μας οδηγεί βαθύτερα στην ύφεση με την επιβολή νέων φόρων και μειώσεις μισθών και συντάξεων, με πλήρη επίγνωση των λεγομένων μας καθώς είμαστε έτοιμοι να σας το αποδείξουμε, σας καλούμε να Πιστοποιήσετε, άμεσα, το Επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού και, θέτοντας τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες που θα τους κάνουν ανεξάρτητους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και με την παράλληλη θέσπιση ενός σύγχρονου Κώδικα Δεοντολογίας, να αναθέσετε σε Πιστοποιημένους Λογιστές – Φοροτεχνικούς την έκδοση της «έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης» εφόσον επεκταθεί προαιρετικά η εφαρμογή της.

Είμαστε στην διάθεση σας για να βοηθήσουμε την Πολιτική Ηγεσία με τις τεκμηριωμένες απόψεις μας για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που είναι η μάστιγα της Ελληνικής Οικονομίας.

Διατελούμε με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Πανίδης Ι. Αβραάμ Πατέλης Γ. Νικόλαος

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

 

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2018 Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

NEWSLETTER

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email(1): info@pofee.gr

Email(2): pofee@otenet.gr

 

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στην λίστα παραληπτών των ενημερωτικών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.