Ο Λογιστής - Φοροτεχνικός

ΑΘΗΝΑ: 02/07/2009

Κύριε Υπουργέ

Κύριοι Βουλευτές

Κύριε Πρόεδρε της C.F.E.

Κυρίες και Κύριοι

Συνάδελφοι  - Συναδέλφισσες

 

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σας καλοσωρίζει      στην σημερινή μας εκδήλωση και ευχαριστεί τον καθένα ξεχωριστά για την παρουσία του.

Μαζί σας θα προσπαθήσουμε να βρούμε διέξοδο στις ανησυχίες μας προσπαθώντας να σας κάνουμε κοινωνούς των προβληματισμών μας ενώ είμαστε στην διάθεσή σας να απαντήσουμε και στις δικές σας απορίες που ίσως δημιουργηθούν εδώ - σήμερα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα εύκολα.

Ποιος είναι σήμερα ο ρόλος του Λογιστή - Φοροτεχνικού; Ποιος θα είναι ο ρόλος του αύριο; Έτσι όπως ασκείται σήμερα, στην Ελλάδα, είναι ένα «κλειστό» ή το μόνο «ορθάνοικτο» επάγγελμα; Tα ερωτήματα αυτά μας απασχολούν όχι μόνο σαν άτομα και Επαγγελματίες αλλά και σαν εκπροσώπους Συνδικαλιστικής Οργάνωσης.

Λέμε ότι πολλά πράγματα αλλάζουν στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας όμως ταυτόχρονα και αναγκαία αλλάζει και ο ρόλος του Λογιστή - Φοροτεχνικού. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Λογιστής - Φοροτεχνικός οφείλει να πάψει να βλέπει τον εαυτό του ως Λογιστή «καταστιχογράφο».

Σήμερα ο Λογιστής - Φοροτεχνικός - για τα Ελληνικά δεδομένα - καλείται να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης για την χρήση υπηρεσιών του Λογιστή, του Φοροτεχνικού όσο και του οικονομικού συμβούλου της επιχείρησης, ενώ παράλληλα ο ίδιος είναι  επιχειρηματίας και ανεξάρτητος Ελεύθερος Επαγγελματίας.

Ταυτόχρονα καλείται ως  επιστήμονας να βοηθήσει την επιχείρηση και τον επιχειρηματία, αλλά και κάθε άλλο παράγοντα της οικονομικής ζωής του τόπου, να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της οικονομικής μονάδας, αλλά και να «ελέγξει» τα αποτελέσματα των αποφάσεων αυτών στην πορεία.

Τα τεκταινόμενα των 3-4 τελευταίων χρόνων στο χώρο των επιχειρήσεων (φορολογικοί έλεγχοι, συνάφεια, περαίωση, τραπεζικός δανεισμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, προγράμματα Ε.Ε., «επενδύσεις» κ.λπ.), έδειξαν ότι η επιχείρηση, ο επαγγελματίας και κάθε άλλο «οικονομικόν ον» σήμερα, δεν χρειάζεται μόνο απλά και μόνον έναν άνθρωπο για να ενημερώνει τα βιβλία και να υπολογίζει τον Φ.Π.Α.. Χρειάζεται έναν Οικονομικό και Φοροτεχνικό σύμβουλο και το ρόλο αυτό καλείται να παίξει ο Λογιστής - Φοροτεχνικός ή ο Φοροτεχνικός - Λογιστής.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας αποδέκτης και ερευνητής των αναγκών της καθημερινότητας και του αύριο του Επαγγέλματος μας αποφάσισε να διοργανώσει αυτήν την συνέντευξη για να δώσει την δυνατότητα σε όλους όσους συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην διακυβέρνηση αυτού του τόπου ότι πρέπει να  ασχοληθούν σοβαρά με την οριοθέτηση του Επαγγέλματός μας, ως προς το ποιοι μπορούν να το ασκούν σήμερα αλλά και ποιοι θα το ασκούν στο άμεσο μέλλον.

 

Κύριε Υπουργέ

Κύριοι Βουλευτές

Πρόεδρε της C.F.E.

Κυρίες και Κύριοι

Συνάδελφοι  - Συναδέλφισσες

Η συμβολή του Κλάδου μας στην Ελληνική κοινωνία είναι μεγάλη. Ίσως μεγαλύτερη από την σημασία που του αποδίδει η Ε.Ε. σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο

Η πάταξη της φοροδιαφυγής «περνάει» μέσα από την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ κατοχύρωση του Επαγγέλματός μας

Η πάταξη της εισφορο-διαφυγής, επίσης, «περνάει» μέσα από την οριοθέτηση του Επαγγέλματός μας

Η καταπολέμηση της ανεργίας μέσα από την δυνατότητα δημιουργίας 30.000 νέων θέσεων εργασίας εξαρτάται από το πότε θα οριοθετηθεί το Επάγγελμά μας.

Σήμερα η παραοικονομία στον Κλάδο μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 40% των λογιστικών εργασιών που εκτελούνται - βάσει των λόγων παλαιότερου Υπουργού Οικονομικών γίνονται από εν ενεργεία ή συνταξιούχους  υπαλλήλους του δημοσίου και εργαζόμενους του ιδιωτικού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα με ανάλογη εμπειρία.

Οι Λογιστές Φοροτεχνικοί που απασχολούνται σαν «ελεύθεροι επαγγελματίες» είναι περίπου 25.000 βάσει των στοιχείων που έχουμε ενώ οι κάτοχοι Αδείας που έχουν δηλώσει - στο Ο.Ε.Ε.- ελεύθεροι επαγγελματίες είναι περίπου 15.000. Κατά συνέπεια αυτοί που ασχολούνται πάρεργα  είναι περίπου 10.000. Και εάν λάβουμε υπ'  όψιν ότι κάθε Φοροτεχνικό Γραφείο απασχολεί κατά μέσο όρο  δύο εργαζόμενους (ανασφάλιστους στην περίπτωση των «αόρατων» γραφείων) τότε καταλαβαίνεται ότι δημιουργούνται 10.000 θέσεις απασχόλησης αυτοαπασχολούμενων ανέργων νέων επιστημόνων και επιπλέον 20.000 θέσεις ΝΟΜΙΜΗΣ και  ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΗΣ εργασίας χωρίς να «οδηγούμε» κανέναν στην ανεργία και ταυτόχρονα περιορίζουμε το 2ο αφορολόγητο εισόδημα αυξάνοντας τα φορολογητέα έσοδα.

Από την εποχή που στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν ο κος Δρυς «φωνάζουμε»  και λέμε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περνάει μέσα από την κατοχύρωση του Επαγγέλματός μας. Και ναι μεν η Πολιτεία φρόντισε να ψηφισθεί ένας νόμος και ένα Προεδρικό διάταγμα αλλά η εφαρμογή τους έμεινε στα συρτάρια των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. μαζί με τις υπουργικές αποφάσεις γιατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι.

Καταθέτουμε συνέχεια, με υπομονή και επιμονή, την άποψή μας ότι η φοροδιαφυγή είναι στην μη απόδοση του ΦΠΑ, και εάν συλλάβετε την φοροδιαφυγή στο Φ.Π.Α. τότε θα αποκαλυφθεί και το εισόδημα.

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει ;

Έλεγχο, καθημερινό προληπτικό έλεγχο στην διακίνηση των εμπορευμάτων και στο Φ.Π.Α..

Όμως το πρόβλημα που εντοπίζουν όλοι οι Υπουργοί είναι ότι δεν «περισσεύει» κανένας Υπάλληλος στις Δ.Ο.Υ. για έλεγχο.

Όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι υπάλληλοι των ΔΟΥ από τον μήνα Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο ασχολούνται με την παραλαβή  των δηλώσεων, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι μήνες διακοπών και από τον μήνα Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο ασχολούνται με τις παραγραφές των υποθέσεων εισοδήματος και κεφαλαίου (οδηγώντας στην ανάγκη συνεχών παρατάσεων των χρήσεων που παραγράφεται το δικαίωμα ελέγχου που καταργούν κάθε προσπάθεια δημιουργίας φορολογικής συνείδησης).

Είναι άμεσα επιτακτική η ανάγκη  πιστοποίησης των Φοροτεχνικών - Λογιστικών Γραφείων. Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έχει έτοιμη πρόταση την οποία θα προωθήσει για διαβούλευση ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο.

Εάν λειτουργήσει πλήρως η e-D.O.Y. και πιστοποιηθούν οι νόμιμοι Φοροτεχνικοί - Λογιστές (δεν εννοούμε κάποιο τύπο Ιso) και τους ανατεθούν οι ενάρξεις, μεταβολές, διαγραφές στο Μητρώο,  όπως και η υποβολή των πάσης φύσεως δηλώσεων μέσω internet και Taxisnet, τότε θα αποδεσμευτούν πανελλαδικά εκατοντάδες  υπάλληλοι για να ασχοληθούν με τον προληπτικό έλεγχο εντός και εκτός του γραφείου τους.

Διαβάσαμε τελευταία στον έντυπο τύπο ότι μόνον σε λίγους  ελέγχους που έκανε η Υπ.Ε.Ε. στις δηλώσεις εισοδήματος και στο Φ.Π.Α. ανακάλυψε φοροδιαφυγή αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ. Έτσι εύκολα μπορεί να υποθέσει ο καθένας ποια θα είναι τα αποτελέσματα συνεχών ελέγχων και διασταυρώσεων.

Πιστεύουμε ότι οι Ελληνικές Επιχειρήσεις δεν αντέχουν νέους φόρους ούτε αναπροσαρμογή των συντελεστών σε παλαιά επίπεδα καθώς από δημόσια χείλη επιβεβαιώθηκε ότι παρά την μείωση των συντελεστών είχαμε αύξηση του καθαρού φόρου από τις εταιρίες.

Με την πάταξη ή την μείωση της φοροδιαφυγής θα ανακουφισθούν οι νομοταγείς επιχειρήσεις που πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που στηρίζεται στις μειωμένες τιμές λόγω φοροδιαφυγής και παρακράτησης του Φ.Π.Α. ενώ ταυτόχρονα θα καλυφθούν άμεσα τα ελλείμματα με την  αύξηση της είσπραξης από τον Φ.Π.Α..

Κατά συνέπεια η οριοθέτηση και ουσιαστική κατοχύρωση του Επαγγέλματος μας και η «πιστοποίηση» των νόμιμων Φοροτεχνικών - Λογιστικών Γραφείων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Όμως σήμερα το Επάγγελμα μας το εποπτεύει (έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών) το Ο.Ε.Ε.

Ένα καθαρά Επιστημονικό Επιμελητήριο με 70-80 χιλιάδες Μέλη.

Μέλη του, όμως είναι, Δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι των Δ.Ε.Κ.Ο. και γενικά του ευρύτερου δημοσίου τομέα, Ορκωτοί Λογιστές - Ελεγκτές, ιδιωτικοί Υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων και οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Λογιστές - Φοροτεχνικοί. Ένα εντελώς ανομιογενές σύνολο.

Με κλάδους συγκρουόμενων συμφερόντων με το επάγγελμά μας όπως είναι:

  • οι Υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών (Εφοριακοί) που εποφθαλμιούν το αντικείμενο μας είτε εν ενεργεία (καλυπτόμενοι από συγγενικά πρόσωπα) είτε ως συνταξιούχοι
  • οι Ορκωτοί Λογιστές Ελεγκτές με τις εταιρίες τους οι οποίες προσφέρουν παράνομα και υπηρεσίες που ανήκουν εκ του νόμου στον Κλάδο μας, μέσω των - μη ελεγχόμενων από κανένα -θυγατρικών εταιριών τους. Σημερινό φαινόμενο το οποίο συνεχώς επεκτείνεται.
  • Οι υπάλληλοι των τραπεζών που χρησιμοποιούν την θέση τους για να πιέσουν τις επιχειρήσεις να αναθέσουν σε αυτούς ή σε μέλη των οικογενειών τους την τήρηση των βιβλίων τους

 

Δεν είναι δυνατόν οι παραπάνω κλάδοι οι οποίοι και έχουν την διοίκηση στα χέρια τους να αποφασίζουν για τις τύχες του Eπαγγέλματός μας. Ενός Επαγγέλματος που ασκούν νόμιμα χιλιάδες που δεν έχουν το δικαίωμα να είναι Μέλη του Ο.Ε.Ε. και να συναποφασίζουν για ότι αφορά το Επάγγελμά τους.

Το μόνο που ενδιαφέρει την εκάστοτε διοίκηση είναι τα έσοδα από τις εκδόσεις και τις ανανεώσεις των Αδειών  του Λογιστή - Φοροτεχνικού. Λαμβάνουν ακόμη και μη σύννομες αποφάσεις συνδέοντας την ανανέωση με το δικαίωμα θεώρησης στοιχείων στην Δ.Ο.Υ. Βάσει όλων των οικονομικών απολογισμών τα έσοδα του Ο.Ε.Ε. σε ποσοστό πάνω από 60% στηρίζονται στον Κλάδο μας.

 

Δεν είναι δυνατόν ένα επιμελητήριο αυτής της μορφής να διαχειρίζεται το Επάγγελμα μας. Όσο θα εξαρτιόμαστε άμεσα από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε) δυστυχώς αυτή θα είναι τύχη μας.

Ένα επάγγελμα εκτεθειμένο σε κινδύνους, οι οποίοι προέρχονται από τους νόμους οι οποίοι ψηφίζονται και είναι εις βάρος του επαγγέλματος μας και εναντίων των οποίων αγωνιζόμαστε μόνοι μας και πολλές φορές έχουμε και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) απέναντι μας, αλλά και νόμους και εγκυκλίους οι οποίοι σε καθημερινή βάση κάνουν ποιο δύσκολη και «επικίνδυνη» την άσκηση του επαγγέλματός μας και την ζωή μας .

Και δυστυχώς σε ένα μη οριοθετημένο επάγγελμα εισέρχονται, τα τελευταία χρόνια και οι Τράπεζες με τις θυγατρικές τους που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες ή «υποκλέπτουν» αντικείμενα που εκ του νόμου ανήκουν στους κατόχους Αδείας Λογιστή - Φοροτεχνικού όπως είναι ο υπολογισμός των μισθοδοτικών καταστάσεων. Ποιος μπορεί να τις απαγορεύσει ή θα τις ελέγξει αν  συστήσουν Α.Ε. για να παρέχουν Φοροτεχνικές υπηρεσίες ;

 

Όλες αυτές οι αντίξοες συνθήκες έχουν σφυρηλατήσει την θέληση μας, σαν Διοίκηση, να οριοθετήσουμε και να κατοχυρώσουμε το Επάγγελμα μας δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις καθορίζοντας εκ νέου:

  • Τι γνώσεις και τι εκπαίδευση θα πρέπει να έχει κάποιος που μπαίνει στο επάγγελμα μας ;
  • Τι εμπειρία (προϋπηρεσία) θα απαιτείται ;
  • Ποιες και πόσες θα πρέπει είναι οι κατηγορίες των Τάξεων εάν κριθεί αναγκαίο να υπάρχουν;
  • Ποιος θα είναι εξουσιοδοτημένος από την πολιτεία να διαχειρίζεται το Επάγγελμα μας ;
  • Ποιος φορέας θα μπορεί να αποφασίζει για εμάς ΑΛΛΑ μαζί με μας.

 

Σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης το Επάγγελμά μας το διαχειρίζονται τα ομοιο-επαγγελματικά Φοροτεχνικά Επιμελητήρια και τα Ινστιτούτα Φοροτεχνικών.

Στην Ελλάδα δυστυχώς το Επάγγελμα μας το διαχειρίζεται ακόμη το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Ένας καθαρά επιστημονικός φορέας αποδείχθηκε ότι και δεν μπορεί και δεν θέλει να συγκρουσθεί με τις «δυνάμεις» που έχουν τελματώσει το επάγγελμά μας εδώ και 12 χρόνια.

Πιστεύουμε, ως εκ τούτου, ότι ήρθε η ώρα, η ώρα του δικού μας Κλαδικού  Φοροτεχνικού Επιμελητηρίου. Εδώ θα χρειαστούμε την τεχνογνωσία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας μας και την δυναμική  που διαθέτει. Εμείς σαν διοίκηση αλλά και ο κλάδος όλος θα αγωνιστεί για να αποκτήσει το δικό του Κλαδικό Φοροτεχνικό Επιμελητήριο.

Ίσως βέβαια και η Πολιτεία πεισθεί ότι άλλους σκοπούς υπηρετεί το Ο.Ε.Ε. και άλλους θα κληθεί να υλοποιήσει το Φοροτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και ότι το ένα δεν καταργεί το άλλο καθώς οι ρόλοι που πρέπει να εκτελέσει το καθένα είναι διαφορετικοί.

Στο γκάλοπ που διενήργησε η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με την I.C.A.P. και την ευγενική χορηγία της EUROBANK EFG, σε δείγμα 1.600 Συναδέλφων από όλη την Ελλάδα 9 στους 10 Αδειούχους Λογιστές - Φοροτεχνικούς δεν είναι ευχαριστημένοι από την αδράνεια του Ο.Ε.Ε. (ακόμη και αυτοί που είναι μέλη του) και ζητούν την ίδρυση Φοροτεχνικού Επιμελητηρίου.

Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο και άμεσο,  ότι θα συναντούμε πολλά εμπόδια και ειδικά από αυτούς που σήμερα μπορούν και  παρα-οικονομούν από το Επάγγελμα μας, όμως είμαστε διατεθειμένοι όλοι - Διοίκηση και Ενώσεις - να μην χάσουμε ούτε στιγμή από το βλέμμα μας και την πορεία μας τον στόχο μας.

 

Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω πάλι για την παρουσία σας ελπίζοντας ότι μετά την σημερινή σας ενημέρωση θα αλλάξει ουσιαστικά η θεώρηση σας για τα τεκταινόμενα στον Κλάδο μας και θα είστε αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή προς όφελος του Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των φορολογούμενων.

 

Ο Πρόεδρος

του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Αβραάμ Πανίδης

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email(1): info@pofee.gr

Email(2): pofee@otenet.gr