Δήλωση εισοδημάτων από φοροδιαφυγή

Οι έξυπνοι και οι βλάκες.

 

Η μεγάλη αδικία που γίνεται με την εφαρμογή του μέτρου αυτού ή με την ψήφιση του νόμου έγκειται στο διαφορετικό συντελεστή φορολογίας αναφορικά με αυτούς που έβγαλαν τα χρήματά τους έξω και μ’ αυτούς που τα κράτησαν στην Ελλάδα και τα είχαν κατατεθειμένα στις ελληνικές τράπεζες. Με την σκέψη μου αυτήν δεν θέλω να απαλλάξω όσους φοροδιαφύγαν και τα κράτησαν τα χρήματα τους στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως, θεωρώ ίδια τη βαρύτητα της φοροδιαφυγής ένθεν κακείθεν, δηλαδή, είτε τα χρήματα έμειναν στην Ελλάδα ή έφυγαν στο εξωτερικό.

Όμως, δεν είναι άδικο τα χρήματα που έφυγαν με εμβάσματα στο εξωτερικό και εξυπηρετούσαν τις ξένες τράπεζες, τις ξένες χώρες που ανήκουν οι τράπεζες αυτές ( Ελβετία, Λουξεμβούργο, κ.λπ.), να φορολογούνται με συντελεστή φορολογίας 15% χωρίς προσαυξήσεις και τα χρήματα που έμειναν στην Ελλάδα, στις ελληνικές τράπεζες, που χρηματοδοτούσαν τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις χρηματοδοτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων για υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, να τις φορολογείς με συντελεστή φορολογίας 30% χωρίς προσαυξήσεις; Δεν είναι οξύμωρο αυτό το γεγονός;

Αν υλοποιηθεί αυτή η διάταξη, τότε θα έχουμε φοροφυγάδες δύο «ταχυτήτων». Ουσιαστικά τιμωρούνται όσοι δεν ανέβασαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Κι εγώ προβληματίζομαι και λέω, μήπως χρήματα στο εξωτερικό έχουν βγάλει και οι πολιτικοί μας ή αρκετοί μεγαλοσχήμονες; Μήπως χρήματα στο εξωτερικό έχουν βγάλει όσοι εμπλέκονται σε μίζες και στη διαπλοκή; Μήπως θέλουμε να εννοήσουμε όσους είναι μέσα στη λίστα  Λαγκάρντ; Μήπως θέλουμε να εννοήσουμε όσους είναι μέσα στις τόσες λίστες που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών;

Τονίζω και πάλι ότι, δεν θέλω ευνοϊκή μεταχείριση για τους φοροφυγάδες. Όμως, Δεν θέλω όμως και διαχωρισμό σε τάξεις ανθρώπων, ούτε είμαι υπέρμαχος της μεροληπτικής μεταχείρισης αυτών που αφενός μεν, φοροδιέφυγαν, αφετέρου δε, έστειλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και σε εκείνους που φοροδιέφυγαν, αλλά κράτησαν τα χρήματα σε δικές μας τράπεζες. Πιστεύω πρέπει να εφαρμοστεί ο ίδιος συντελεστής φορολογίας και στις δυο περιπτώσεις, 15% για τα χρήματα του εξωτερικού, 15% και για τα χρήματα που είναι στις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση εμένα δεν μου αρέσει, θεωρώ ότι είναι εκ του πονηρού και κάποιοι είτε στο υπουργείο Οικονομικών ή στο Μαξίμου θέλουν να χαϊδέψουν «αυτιά», ειδικότερα μάλιστα «αυτιά» που μέχρι πρότινος μας κυβερνούσαν και που είχαν το πάνω χέρι στα Οικονομικά και πολιτικά δρώμενα της χώρας. Άρα δεν άλλαξε τίποτε. Πάλι ευνοούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι. Ο θυμόσοφος λαός λέει «Τι είχες Γίαννη, τι είχα πάντα» και φυσικά δεν έχει άδικο.

 

Πανίδης Αβραάμ

Λογιστής-Φοροτεχνικός

Πρόεδρος Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

 

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr