Προς την:
Ανεξάρτητη ΚΙνηση Οικονομολόγων Ελλάδας
Αθήνα 18 Σεπτεμβρίου 2007

Αν και γνωρίζουμε ότι πάντα ο συντάκτης κάποιου άρθρου ή επιστολής εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις, κάτι που συνηθίζεται να επισημαίνετε κατά την δημοσιοποίησή της στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο - και όχι απαραίτητα την θέση ή την άποψη της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας στην συγκεκριμένη περίπτωση - πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να αναρτήσετε στην ιστοσελίδα σας όλο το κείμενο της παρούσας επιστολής μας με την οποία επιθυμούμε να απαντήσουμε - διορθώνοντας τις ανακρίβειες που αποτυπώνονται σε κάποιο σημείο επιστολής του κ. Χρ. Ισαακίδη με ημερομηνία 13/09/2007 που αναφέρεται στην Ομοσπονδία μας.

Αναφέρει ο συντάκτης της επιστολής: « 2) Είναι δυνατόν ένας ολόκληρος σύλλογος μια ολόκληρη ομοσπονδία να συντάσσεται με ένα κόμμα; Πως αύριο οι κύριοι αυτοί θα κατέβουν στις εκλογές του Ο.Ε.Ε. διεκδικώντας την ψήφο του οικονομολόγου; Τι θα πουν; Ότι είναι ανεξάρτητο σχήμα όπως μας λέγανε μέχρι τώρα; Ξεχνούν το παράδειγμα μιας άλλης συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΠΟΦΕΕ που συντάχθηκε με την Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές του Ο.Ε.Ε. έχοντας πιστέψει αφελέστατα ότι έτσι θα έλυναν χρόνια προβλήματα του χώρου; Βέβαια το μόνο που κατάφεραν ήταν να οδηγήσουν την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στην περιθεριωποίηση και στην εγκατάλειψη κάθε αγωνιστικού διεκδικητικού πλαισίου απέναντι στα προβλήματα των συναδέλφων. Η μόνη λύση για να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του λογιστή είναι να υπάρχει μια ενιαία ισχυρή Ανεξάρτητη Πανελλήνια Ομοσπονδία που θα διεκδικεί και δεν θα συναλλάσσεται. Η Ομοσπονδία αυτή θα δρα στα πλαίσια του Ο.Ε.Ε. στο οποίο θα εκπροσωπείται με πρόσωπα και σχήματα πραγματικά ανεξάρτητα. Πως όμως να γίνει αυτό όταν ο ένας πάει με την Ν.Δ. και ο άλλος με το ... ;»
Μας είναι άγνωστοι οι λόγοι που τον οδηγούν να λέει ανακρίβειες και να επιτίθεται χωρίς φανερό λόγο και αιτία στην μοναδική Ομοσπονδία των Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών - Φοροτεχνικών, (όμως όλα γίνονται πιο ξεκάθαρα αν αναλογιστούμε ότι περίπου σε τρεις μήνες θα έχουμε εκλογές στο Ο.Ε.Ε.), όταν γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ότι:
1.- Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. ποτέ δεν συντάχθηκε με κανένα κόμμα και η ανεξαρτησία της από κόμματα είναι αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής - από την ίδρυσή της το 1994 - για την εκλογή του Δ.Σ. της από ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο με εφαρμογή της απλής αναλογικής.
2.- Στις προηγούμενες εκλογές του Ο.Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2004 το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στις 11/10/2004 εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 8 Οκτωβρίου 2004 αποφάσισε να μην στηρίξει κανένα συνδυασμό και καμία παράταξη στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου και να αποδεσμεύσει τους συναδέλφους από την παράταξη Οικονομολόγοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες (Ο.Ε.Ε.) να ενταχθούν σε όποια παράταξη επιθυμούν.»
3.- Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αποδέσμευσε τα μέλη της και ήταν επόμενο κάποια εξ αυτών να συμμετέχουν στις εκλογές του Ο.Ε.Ε. σε αρκετές παρατάξεις είτε σαν μέλη της παράταξης είτε συνεργαζόμενοι.
4.- Το τι αποτελέσματα είχε για τον κλάδο γενικότερα και για την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. ειδικότερα η άμεση (δηλαδή η συμμετοχή τους σε κάποιο ψηφοδέλτιο) ή έμμεση (δηλαδή με την ψήφιση συγκεκριμένων μελών κάποιας παράταξης για να εκλεγεί στην Κ.Δ.) συμμετοχή των συναδέλφων μας είναι κάτι που θα το κρίνουν κυρίως τα μέλη της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., τα οποία είχαν την δυνατότητα να το κάνουν κατά την εκλογή του νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας τον Δεκέμβριο του 2006. Μην λησμονούμε ότι και ανεξάρτητοι συνδυασμοί δέχθηκαν να ενισχύσουν με την ψήφο των εκπροσώπων τους κομματικούς συνδυασμούς που κατέχουν σήμερα την Προεδρία της Κ.Δ..
5.- Πιστεύουμε ότι σε τελική ανάλυση χάνεται η έννοια της λέξης «ανεξάρτητος» και θα πρέπει να αντικατασταθεί με την λέξη «συνεργαζόμενος» μετά την όποια σύμπραξη για την διεκδίκηση της Προεδρίας της Κ.Δ. είτε αυτό αφορά μια ολόκληρη παράταξη είτε ένα πρόσωπο που συμπράττει με μια κομματική παράταξη είτε αυτή λέγεται ΔΗ.ΚΙ.Ο. είτε ΠΑ.Σ.Κ.Ο. εκτός εάν η «μετεκλογική συνεργασία» κάθε φορά με διαφορετική παράταξη συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως «ανεξαρτησία». Αλήθεια που «κατέληξε» η ψήφος του «ανεξάρτητου» συντάκτη της επίμαχης επιστολής στις προηγούμενες εκλογές του Ο.Ε.Ε. ;
6.- Το αν η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είναι σήμερα στην περιθωριοποίηση ή όχι το γνωρίζουν καλύτερα οι συνάδελφοι που ανήκουν στις 38 Ενώσεις Μέλη μας και στις 5 υπό ένταξη Ενώσεις και δεν περιμένουν να το πληροφορηθούν μέσα από μια επιστολή παραμονές Βουλευτικών Εκλογών και προπαραμονές εκλογών στο Ο.Ε.Ε..
Βέβαια είναι απίθανο να ερμηνεύεται - από κάποιους - σαν περιθωριοποίηση:
o η διπλή πρόσκλησή μας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να σχολιάσουμε το πρόγραμμά του και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την Οικονομία (μερικές εκ των οποίων μπήκαν στις προεκλογικές εξαγγελίες του) στο πλαίσιο των συναντήσεων του με τους κοινωνικούς εταίρους και τους εκπροσώπους της «αγοράς»
o η πρόσκληση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και η συμμετοχή εκπροσώπου μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την συζήτηση για την τροποποίηση του Ν.2190/20.
o η συμμετοχή της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στις δύο επιτροπές λογιστικών βιβλίων και στην επιτροπή για τις αλλαγές στον Κ.Β.Σ. και τον φορολογικό νόμο.
o η υιοθέτηση της αιτιολογημένης πρότασης μας από την Επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης για ένταξη των Λογιστών - Φοροτεχνικών στο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών, μέτρο 2.11.2.
o η πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου με την παρουσία εκπροσώπων όλων των Πολιτικών Κομμάτων και της Κυβέρνησης, Υπηρεσιακών παραγόντων των αρμοδίων για το Επάγγελμα μας Υπουργείων και εκατοντάδων Συναδέλφων από όλη την Ελλάδα.
7.- Ναι ο κλάδος των Λογιστών - Φοροτεχνικών έχει ανάγκη την ενότητα γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και απαιτείται να κινούμαστε διεκδικητικά αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε την συνδικαλιστική ενότητα του κλάδου των Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών - που εκπροσωπούμε - με αυτή των Λογιστών που ταυτόχρονα είναι και μέλη του Ο.Ε.Ε.
Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. μέσα από τα όργανά της είναι καθημερινά κοντά στα προβλήματα ΟΛΟΥ του κλάδου και με παρεμβάσεις ζητά και πετυχαίνει λύσεις σε πολλά από αυτά καθώς είναι πολλοί οι επαγγελματικοί κλάδοι - μέλη ή μη του Ο.Ε.Ε. - που διεκδικούν «κομμάτι από την πίτα» που μας ανήκει, ενώ στις διεκδικήσεις μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και «εσωτερική αντιπαλότητα» εκ μέρους συναδέλφων που ανήκουν σε άλλους συνδικαλιστικούς φορείς που περιέχουν ένα ακαθόριστο «μίγμα» επαγγελματιών και μη, οι οποίοι φοβούνται ότι κάθε επιτυχία της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. τονίζει την δική τους αχρωμάτιστη και ανούσια δράση ή αδράνεια και επιθυμούν - μάταια - την περιθωριοποίησή της.
Φτάνει πια, ας διδαχθούμε επιτέλους από τα λάθη μας και ας πάψει να μας ενδιαφέρει ποιος προσφέρει περισσότερο. Ο Κλάδος έχει ανάγκη όλα τα συνδικαλιστικά του στελέχη.
8.- Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είναι ο ΜΟΝΟΣ εκπρόσωπος του κλάδου των Ελευθέρων Επαγγελματιών, δρα ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές επιρροές, έχει θέσεις, προτάσεις και απόψεις και διεκδικητικό πλαίσιο και όποιος επιθυμεί μπορεί να τα πληροφορηθεί από την ιστοσελίδα μας.
9.- Σχετική με την προάσπιση της ανεξαρτησίας της από τα κόμματα με στόχο την σθεναρή διεκδίκηση των δικαιωμάτων του κλάδου είναι η παράγραφος 10 του άρθρου 18 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας που ορίζει ότι : «..Μέλος του διοικητικού συμβουλίου που υποβάλλει υποψηφιότητα στις Βουλευτικές εκλογές και στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου, παραιτείται από οποιαδήποτε θέση κατέχει στα όργανα της ομοσπονδίας.»
10.- Το τι στάση θα τηρήσει η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και τα Μέλη της αυτή την φορά στις εκλογές του Ο.Ε.Ε. έχει αποφασισθεί ομόφωνα από το Δ.Σ. και επικυρώθηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων Μελών της. Διαδικασία δημοκρατική που δεν επιδέχεται αμφιβολίες από κανέναν.
Είναι δε αναγκαίο να επισημανθεί ότι
o άλλος είναι ο στόχος όταν μια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία δημιουργεί παράταξη για την συμμετοχή στις Εκλογές του Ο.Ε.Ε. στο οποίο ανήκουν πολλά Μέλη της και έχει βαρύνουσα θέση στην διαμόρφωση των συνθηκών του Επαγγέλματός τους και
o άλλος όταν μια ομάδα ατόμων - μέλη «ανεξάρτητης» παράταξης - σε ένα «πολυσυλλεκτικό επαγγελματικά» Ο.Ε.Ε. δημιουργούν μια Ομοσπονδία για την προσέλκυση «ψηφοφόρων» που θα τους στηρίζουν στις μετέπειτα εκλογές του Ο.Ε.Ε. χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζουν τον «τελικό αποδέκτη» της - πέρα από κάθε αμφισβήτηση - «ανεξάρτητης» ψήφου τους.

Καθώς κανένα Μέλος του παρόντος Δ.Σ. δεν συμμετείχε στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές δηλώνουμε ότι δεν μας αφορά το υπόλοιπο κείμενο του συντάκτη.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

 

Πανίδης Ι. Αβραάμ Πατέλης Γ. Νικόλαος

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr