Δελτίο Τύπου

Αθήνα: 3/7/09

Θέμα:
Απολογισμός της συνάντησης του Προεδρείου της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με τον Υφυπουργό κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΠΕΖΑ στις 03/07/09 με θέμα την, από κοινού, αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά την επεξεργασία του Ε9.

 

Αν και είναι σύνηθες τα Δ.Τ. να είναι ολιγόλογα όταν πρόκειται για συναντήσεις Συνδικαλιστικών Οργάνων με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο. εντούτοις όταν πρόκειται για συνάντηση για ένα τόσο  επίκαιρο θέμα όπως αυτό των προβλημάτων στην επεξεργασία των δηλώσεων του Ε9 για τον υπολογισμό του Ε.Τ.Α.Κ., συνάντηση  που έγινε μετά από πρόσκληση και όχι κατόπιν αιτήματός μας (αλλά μετά την αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας στις 29/06) είναι απαραίτητο να γίνουν γνωστές οι απόψεις που κατατέθηκαν και από τις δύο πλευρές προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το Προεδρείο της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αναγνωρίζοντας την βαρύτητα της συνάντησης καθώς εκπροσωπούσε τον Κλάδο των χιλιάδων Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών - Φοροτεχνικών απόφυγε να  δεσμευτεί για τις τελικές αποφάσεις του Κλάδου, ενημερώνοντας την Πολιτική Ηγεσία ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί από την Γενική Συνέλευση των Μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. που, συμπτωματικά, είχε προγραμματισθεί εδώ και μήνες για τις 04/07/09 στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο. ήταν παρόντες ο Υφυπουργός κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ και οι Γενικοί Γραμματείς κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ - Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΡΤΙΔΗΣ,  ενώ την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. εκπροσώπησαν οι κ.κ. ΑΒΡΑΑΜ ΠΑΝΙΔΗΣ - Πρόεδρος του Δ.Σ., ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΕΛΗΣ - Γενικός Γραμματέας, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ - Α' Αντιπρόεδρος, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - Β' Αντιπρόεδρος,  και ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ - Πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε. Αττικής.

Η Πολιτική Ηγεσία αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του εγχειρήματος για την δημιουργία «περιουσιολογίου» με χρήση των στοιχείων που περιείχαν τα Ε9 των φορολογουμένων και επεσήμανε ότι τα όποια προβλήματα προέκυψαν αφ' ενός γιατί το Ε9 δεν είχε σχεδιασθεί για να «δίνει» αντικειμενικές αξίες - και ως εκ τούτου οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. δεν έλεγχαν την ακρίβεια της μεταφοράς των δεδομένων από τους τίτλους κυριότητας - και αφ' ετέρου η χρήση  μη ενημερωμένων χαρτών (από το εξελιγμένο κατά τα άλλα πρόγραμμα που ανέλαβε την ταυτοποίηση των ακινήτων) από τους οποίους απουσίαζαν είτε η αρίθμηση των οικοδομικών τετραγώνων είτε η ονομασία των οδών που το προσδιόριζαν (καθώς χρησιμοποίησε τους ίδιους παλαιούς χάρτες που έχει και η Δνση Φορολογία Κεφαλαίου για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών που όμως γίνεται με την προσωπική παρουσία του φορολογούμενου στο αντίστοιχο τμήμα της Δ.Ο.Υ. που υποδεικνύει που ακριβώς βρίσκεται  το ακίνητο που μεταβιβάζεται).

Επίσης ήταν κοινή διαπίστωση ότι η συμπλήρωση ενός πολύπλοκου εντύπου που απαιτεί ανάγνωση πολυσέλιδων  εγκυκλίων και την κατανόηση νομικών και πολεοδομικών όρων είναι έργο δύσκολο για όποιον το επιχειρήσει χωρίς να έχει τις απαιτούμενες γνώσεις ιδίως όταν πρόκειται για ενδείξεις απαραίτητες για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας και εξ αυτής του Ε.Τ.ΑΚ. .

Αυτό οδήγησε στην ανάγκη για ηλεκτρονική τροποποίηση ή συμπλήρωση κάποιων σημείων.

 

Οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Συνάδελφοι ζητώντας διευκρινήσεις ή απαντήσεις σε ανάλογα ερωτήματα:

  • Γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο περιεχόμενο της επιστολής με την ατυχή αναφορά σε «λάθη ή παραλείψεις» όταν η Γ.Γ.Π.Σ. και η Δνση Φορολογίας Κεφαλαίου που ασχολούνται εδώ και ένα χρόνο με τον υπολογισμό του Ε.Τ.Α.Κ. φαίνεται ότι γνωρίζουν τι πραγματικά φταίει για την αδυναμία υπολογισμού των «αντικειμενικών αξιών» των ακινήτων ;
  • Ποιος ευθύνεται για τον «εύκολο» συνειρμό ότι τα έντυπα που συμπληρώθηκαν από Συναδέλφους είχαν λάθη παρά τις δεκάδες ανθρωποώρες που επένδυσαν για την μελέτη των εγκυκλίων, την παρακολούθηση εξειδικευμένων και ακριβών σεμιναρίων και την εκμάθηση χειρισμού ειδικών προγραμμάτων που έτρεχαν μόνον πάνω σε τεχνολογικά προηγμένους υπολογιστές που αναγκάστηκαν να αγοράσουν;
  • Πως είναι δυνατόν να μην τονίσουμε με όλη την δύναμη της «φωνής μας» και με κάθε τρόπο ότι είναι αδύνατον οι νόμιμοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Λογιστές - Φοροτεχνικοί που έχουν υποβάλλει σωστά τα έντυπα του Ε.Τ.ΑΚ. - που απαιτούν την συμπλήρωση και των φύλλων υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών μετά από έλεγχο από τις Δ.Ο.Υ. - για εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα για δύο συνεχόμενα χρόνια να έχουν κάνει λάθος - οι ίδιοι Συνάδελφοι - κατά την συμπλήρωση ισόποσων χιλιάδων, πολύ απλούστερων, εντύπων Ε9 ;
  • Ποιος ευθύνεται για την άρνηση των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. να υλοποιήσουν απόφαση του Υπουργείου τους για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων που έλαβαν επιστολή αλλά δεν είχαν Internet ή είχαν αδυναμία στην χρήση του εξειδικευμένου προγράμματος στο www.e-9.gr και τους προέτρεπαν να πάνε να βρουν Λογιστή ;
  • Ποιος ευθύνεται για τα αδικαιολόγητα παράπονα, σχόλια ή και υπονοούμενα που άκουσαν οι Συνάδελφοι από τους πελάτες τους που βιάστηκαν να αμφισβητήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους; Συνάδελφοι που δουλεύουν νόμιμα και υπεύθυνα και εύλογα αξιώνουν από την Πολιτεία κάποια στιγμή έναν «καλό λόγο» για τους συνεργάτες της.
  • Ποιος ευθύνεται τελικά - άσχετα αν το κείμενο υπήρχε σε εγκύκλιο του Νοεμβρίου του 2008 - για την μη πραγματική κατανομή των ευθυνών τουλάχιστον σε κάποια ανακοίνωση που θα μπορούσε να δοθεί στην δημοσιότητα ;
  • Ποιος θεώρησε τελικά εφικτό εν μέσω καλοκαιριού και σε περίοδο αδειών στις Δ.Ο.Υ. και στα γραφεία μας να θέσει ταυτόχρονα σε ενάμιση εκατομμύριο οικογένειες χρονικό περιθώριο 15 ημερών για εναρμόνιση των δεδομένων του Ε9 με τα επιθυμητά στοιχεία για τον υπολογισμό του Ε.Τ.Α.Κ. χωρίς σίγουρα να είναι στην πρόθεση του Υπουργείου η επιβολή προστίμων ;
  • Ποιος τελικά θα καλύψει το κόστος των χιλιάδων ανθρωποωρών που απαιτούνται για τον έλεγχο εκατομμυρίων δικαιωμάτων τόσο εκ μέρους των φορολογούμενων όσο και από την πλευρά αυτών που θα υλοποιήσουν τις διορθώσεις ;
  • Ποιος επιτέλους θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη να βάλει φραγμό στους 10.000 πάρεργα απασχολούμενους που δηλώνουν «λογιστές» οι οποίοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να ενημερωθούν σωστά, καθώς δεν υπογράφουν - εύλογα - τα έντυπα που συντάσσουν μεταφέροντας όμως έτσι την ευθύνη των λαθών τους ή των παραλείψεών τους στους φορολογούμενους που κακώς τους εμπιστεύθηκαν και επιπλέον τους έδωσαν αφορολόγητο εισόδημα χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης ;

 

Όμως επιπλέον επισημάναμε και τα ακόλουθα:

Αναγνωρίζουμε ότι η Γ.Γ.Π.Σ. ανέλαβε ένα γιγαντιαίο έργο και προσπάθησε να το φέρει σε πέρας με την μικρότερη δυνατή «απασχόληση» των φορολογούμενων καθώς δεν θέλησε την ηλεκτρονική επανυποβολή του Ε9 για όλα τα ακίνητα με συμπλήρωση και των στοιχείων που ήταν χρήσιμα για τον υπολογισμό του Ε.Τ.ΑΚ. όμως όχι για το αρχικά σχεδιαζόμενο «περιουσιολόγιο».

Έτσι παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των στελεχών του ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο. το αποτέλεσμα τελικά ήταν αντίθετο καθώς αναστάτωσαν τουλάχιστον τους μισούς ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα - και ειδικά τις επαρχίας - ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι πιθανότατα και όσα Ε.Τ.ΑΚ. στάλθηκαν, μηδενικά ή χρεωστικά, να έχουν εξαχθεί από λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία.

Όμως ποιος και γιατί να ελέγξει ένα «μηδενικό» εκκαθαριστικό του Ε.Τ.ΑΚ. που κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε υποβολή τροποποιητικού Ε9 με πιθανό πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης;

Θεωρούμε ειλικρινή την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, εν τούτοις το πρόβλημα που δημιουργούν το 1.500.000 ειδοποιητήρια είναι υπαρκτό και οι αρκετές χιλιάδες «διορθώσεις» που ήδη έγιναν μέχρι σήμερα ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ όλες σε σωστά στοιχεία αλλά «αποδοχή» των λανθασμένων «υποχρεωτικών» επιλογών που επιβάλλουν οι ελλιπείς χάρτες προκειμένου να «ξεμπερδέψει» κάποιος προσωρινά και υπό την πίεση του χρονοδιαγράμματος των 15 ημερών.

Όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του Ε.Τ.ΑΚ. θα υποβληθούν εκατοντάδες χιλιάδες τροποποιητικά Ε9 - εντός των προβλεπόμενων 60 εργάσιμων ημερών - προκειμένου να υπολογισθούν ποιο σωστά οι αντικειμενικές αξίες. Και τότε θα πάνε αναγκαστικά ΟΛΟΙ στις Δ.Ο.Υ. μαζί με τα συμβόλαια και τους τίτλους.

Όσον αφορά δε τις ανακοινώσεις και τα έγγραφα από Ενώσεις Μελών μας ή μη επισημάναμε ότι το περιεχόμενο δικαιολογείται πλήρως από την ψυχολογική πίεση που ασκήθηκε από τις χιλιάδες φορολογούμενους που απαιτούσαν την άμεση αποστολή των «διορθώσεων» (;;) για τα λάθη που δεν κάναμε. Και πώς να δώσεις να καταλάβουν όλοι αυτοί ότι συχνά κάνουν λάθη και αυτοί που καταχωρούν τα Ε9 στο σύστημα υπολογισμού του Ε.Τ.ΑΚ. ;

Πόσοι όμως ήρθαν από το γραφείο για να δουν με τα μάτια τους ότι υπήρχαν διαφορές  ακόμη και μεταξύ Ε9 που είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά και της «εικόνας» που εμφάνιζε η εφαρμογή www.e-9.gr ; Οι πιο πολλοί τηλεφωνούσαν με παράπονα και ερωτήσεις και έδιναν τον κωδικό τηλεφωνικά καθώς όλοι οι Συνάδελφοι διαθέτουν Internet.

Όμως η μία ώρα της συνάντησης (15.30 - 16.30) δεν αρκούσε ούτε για να απαριθμήσουμε απλά τις περιπτώσεις που αντιμετωπίσαμε μόνον οι παρόντες, που όμως εκπροσωπούσαμε χιλιάδες Συναδέλφους που ασκούν νόμιμα το Λειτούργημα του Λογιστή - Φοροτεχνικού.

Στο τέλος μεταφέραμε στην Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο. την ελπίδα μας ότι στο μέλλον θα υπάρχει διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τον Κλάδο μας πριν την υλοποίηση σχεδιασμών ή νομοσχεδίων του Υπουργείου καθώς η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έχει αποδείξει κατ' επανάληψη ότι έχει υπεύθυνη άποψη να καταθέσει για όλα τα αντικείμενα που άπτονται της εργασίας των Συναδέλφων.

 

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γενικός Γραμματέας

Πανίδης Ι. Αβραάμ                                                     Πατέλης Γ. Νικόλαος

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

 

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2018 Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

NEWSLETTER

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email(1): info@pofee.gr

Email(2): pofee@otenet.gr

 

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στην λίστα παραληπτών των ενημερωτικών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.