ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΚΡΗΤΗΣ

1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΛΟΓΙΣΤΩΝ  – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΛΕΓΚΤΩΝ – ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΛΟΓΙΣΤΩΝ  –  ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ
4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
5. ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ
7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ – ΕΛ.  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Κρήτη  03/04/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου Επαγγελματικών Συλλόγων Λογιστών Φοροτεχνικών της Περιφέρειας Κρήτης συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ Αλεξιάδη. Στην συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν και βοήθησαν την προσπάθεια ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΦΕΕ  κ Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος της ΠΟΟΕΕΕ κ Κουκούνας Κωνσταντίνος με τον εκπρόσωπο της κ Θεοδωρακόπουλο Παναγιώτη. Παρευρέθηκαν και βοήθησαν  επίσης οι βουλευτές Ηρακλείου  κ Βαρδάκης Σωκράτης  και κ. Ηγουμενίδης Νικόλαος. Απουσίαζε για προσωπικούς λόγους ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ Κόλλιας.

Κατά την συνάντηση αυτή συζητήθηκαν επιλεκτικά θέματα από τα οποία εξάχθηκαν τα κάτωθι συμπεράσματα:
Α. Για το θέμα των υποβολών των Φορολογικών δηλώσεων
Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ότι θα δοθεί αρκετός χρόνος από την ημερομηνία που θα ανοίξει το σύστημα για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ώστε να υπάρχει άνεση και ασφάλεια. Υπολογίζεται περίπου τρίμηνο από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων. Επίσης για όσες μέρες το σύστημα τίθεται εκτός λειτουργίας θα παρατείνεται και η υποβολή. Εκπρόσωποι του Συντονιστικού ζήτησαν και την θεσμοθέτηση της διάρκειας υποβολής των δηλώσεων να είναι τρείς μήνες από την ημερομηνία ανοίγματος του αντίστοιχου συστήματος υποβολής του Taxis συν τις μέρες που για τεχνικούς λόγους αυτό υπολειτουργεί. Η πρόταση είχε ευρεία αποδοχή και ο βουλευτής κ Βαρδάκης ζήτησε να παρέμβει προσωπικά για την προώθησή της πρότασης αυτής.

Β. Για το θέμα της άμεσης συνεργασίας του Συντονιστικού Οργάνου Λογιστών Κρήτης με το Υπουργείο.                      
Με μεγάλη μας ικανοποίηση ορίσθηκε  πλέον  συγκεκριμένος σύμβουλος στο γραφείο  του Υπουργού που θα ασχολείται με τα θέματα που θα τίθενται από εμάς, όποτε του ζητηθεί.

Γ. Για το θέμα των προστίμων των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015
Για το θέμα αυτό μας απάντησε ότι  ταχτοποιείται νομοθετικά το θέμα  και δεν θα υποβληθεί πρόστιμο για τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στο επίμαχο διήμερο 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2015Δ. Για το θέμα των Ε.Λ.Π.
Για το θέμα αυτό μας ανέφερε ότι  είναι θετικός και έχει ταχθεί να είναι προαιρετική η εφαρμογή των Ε.Λ.Π. το 2015 και οι σχετικές εργασίες για το κλείσιμο των λογαριασμών,  όμως τον τελικό λόγο τον έχει ο Υπουργός κος Τσακαλώτος. Για το θέμα αυτό κλείστηκε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού κο Παπακωσταντίνου με τον Νίκο Πρινιωτάκη και με τον Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα το δώσει τελικά. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί με τους δανειστές το αργότερο μέχρι την Τρίτη, και εάν δεν επιτευχθεί η παράταση θα δοθεί διαφορετική λύση.

Ε. Για το θέμα των Συγκεντρωτικών.
Για το θέμα αυτό είναι σύμφωνος να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των συγκεντρωτικών 2014 ως  πληροφοριακού περιεχομένου και όχι για ελέγχους διασταυρώσεις και επιβολή προστίμων. Χαρακτηριστικά είπε: Δίνω προτεραιότητα στον έλεγχο για τις  λίστες (Λαγκάρτ) κλπ. και όχι αν ένα περίπτερο ή ένα μπακάλικο του ξέφυγε 1 τιμολόγιο. Ζητάει όμως και την παρέμβαση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων έτσι ώστε να διευκρινιστεί απόλυτα η χρήση των στοιχείων Μ.Υ.Φ. 2014. Ζητήθηκε και θα δοθούν εντός της εβδομάδας οι απόψεις για την Εφαρμογή των Μ.Υ.Φ. 2015-2016.

ΣΤ. Για το θέμα του Ασφαλιστικού
Για το θέμα αυτό τόνισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί από τον Αύγουστο του 2015 και υποχρεώνουν την Κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα δύσκολο πρόγραμμα  για το ασφαλιστικό. Θα προσπαθήσει να μην δημιουργηθούν προβλήματα και να είναι σε λογικά ανεκτά επίπεδα το σύνολο της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Του υπογραμμίσαμε την θέση  μας για το πλαφόν στο 50% (εισφορές και φορολογία) και παράλληλα του παραθέσαμε  στοιχεία  ειδικά στις ανανεώσεις των αδειών του λογιστή φοροτέχνη πού από 30.000 άδειες το 2014 ανανεώθηκαν 21.500 το 2016.

Ζ. Για την μηχανογράφηση των υπηρεσιών των Δ.Ο.Υ.
Για το θέμα αυτό ο κ  Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε στην πλήρη μηχανογράφηση των υπηρεσιών των Δ Ο Υ.  Χαρακτηριστικά είπε ότι  κλείνουν οι πόρτες των Δ Ο Υ για συναλλαγές και τοποθετήθηκε θετικά στην ψηφιακή υπογραφή του φοροτεχνικού σε κάθε συναλλαγή . Συμφώνησε στην θέση μας για την αντιμετώπιση των λογιστών από τους υπηρεσιακούς και στην αναβάθμιση του επαγγέλματος μας όπως ισχύει στην Ευρώπη.  Ζητήθηκαν οι απόψεις μας για το παραπάνω θέμα. Επιτυγχάνεται με την ηλεκτρονική ψηφιακή υπογραφή και το κλείσιμο των συναλλαγών πολιτών επιχειρήσεων με τις Δ Ο Υ.

Η. Για το θέμα των εκπρόθεσμων διακοπών.
Για το θέμα αυτό ο κ  Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι επιλύεται το θέμα των εκπρόθεσμων διακοπών με νομοθετική ρύθμιση χωρίς ημερομηνία λήξης για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Για την παρακολούθηση των όσων αναφέρθηκαν καθώς και για τα τόσα άλλα  θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας, το Συντονιστικό Όργανο Επαγγελματικών Συλλόγων Λογιστών Φοροτεχνικών Περιφέρειας Κρήτης θα ακολουθήσει την οδό που συμφωνήθηκε στο Β θέμα (όπως αυτό αναφέρθηκε πιο πριν) σε απόλυτη συνεργασία - όπως έπραξε και στην δράση τούτη -  με τα Ανωτεροβάθμια τους Συνδικαλιστικά Όργανα τα οποία ευχαριστεί για την παρουσία τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Ευχαριστεί επίσης τους Προέδρους των Περιφερειακών Τμημάτων Κρήτης  του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το ενδιαφέρον τους στα προβλήματα μας έστω και αν η Κεντρική Διοίκηση απουσίαζε τελικά από την συνάντησή μας. Γνωρίζουμε όμως την διάθεσή της να παρευρεθεί τελικώς δεν κατέστει δυνατό.

Τέλος η παρουσία των βουλευτών Ηρακλείου κ Βαρδάκη και κ. Ηγουμενίδη ήταν καθοριστική στην συνάντησή μας. Ευχαριστούμε και την συμβολή των βουλευτών Χανίων κ Μπαλωμενάκη  αλλά και του βουλευτή Λασιθίου κ Θραψανιώτη.

Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι μας.
Με εκτίμηση
ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr