Αθήνα, 20 Απριλίου 2016

 

Τρίτο Δελτίο Τύπου για το Ασφαλιστικό

 

Τίτλους τέλους βάζει στην υγιή Ελληνική επιχειρηματικότητα το σχέδιο νόμου που τελικά κατατέθηκε όπως ήταν το αρχικό και μάλιστα με αλλαγές που το κάνουν "χειρότερο" παρά τις διαμαρτυρίες όλων των Κλάδων των Επιστημονικών φορέων και των Επαγγελματικών Φορέων των Μικρομεσαίων.

Στα ακροτελευταία άρθρα του περιλαμβάνει και το «κερασάκι της τούρτας» που δεν είναι άλλη από την νέα φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις μεν στα χαμηλά εισοδήματα αλλά με άθροισμα εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές επιβαρύνει υπέρμετρα τα μεσαία εισοδήματα καθώς οδηγεί σε εξοντωτικά ποσοστά τα οποία μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές οδηγούν σε "δήμευση" εισοδημάτων καθώς η μείωση του εισοδήματος ξεπερνά το 60%.

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συντασσόμενη τόσο με τους υπόλοιπους Επιστημονικούς Φορείς όσο και με το ανωτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο της ,την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., συνεχίζει την διαμαρτυρία της και την αποχή της από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 6/5/2016, όπως αυτή διαμορφώθηκε τελικά στην σύσκεψη του Κλάδου στο Ο.Ε.Ε. και καλεί τα Μέλη της σε ετοιμότητα για περαιτέρω δράσεις όπως θα αποφασισθούν στην συνέχεια.

Τέτοιου είδους ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με ενοποίηση ταμείων σε τρία ταμεία και όχι σε ένα, όπως εδώ, ολοκληρώθηκαν μετά από χρόνια και πάντα μέσα από μακρά διαβούλευση , εδώ πάει να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες με «FAST TRACK», διαδικασίες και διαβούλευση(!!!) ΜΙΑΣ (1) ημέρας.

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. παραμένει στις μέχρι τώρα εκφρασμένες θέσεις της, τονίζοντας τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε κατάρρευση εσόδων και στα δύο σκέλη (φορολογικό και ασφαλιστικό) αλλά και υπερβολική αύξηση των ληξιπρόθεσμων. 'Άλλωστε έπρεπε να είναι γνωστή στην Κυβέρνηση (ή στους συμβούλους της) η θεωρία σχετικά με την καμπύλη Laffer.

Στο πρακτικό επίπεδο η διάταξη για πληρωμή (α) μισθών + (β) ασφαλιστικών εισφορών και (γ) ΦΜΥ , με την πληρωμή των εισφορών του ΙΚΑ προκαταβολικά μαζί με τους μισθούς, μέσω τραπεζών σε μια περίοδο που οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις πληρώνουν τους εργαζόμενους τους σε δόσεις, όσες από αυτές μπορούν, είναι πάρα πολύ δύσκολη στην πρακτική εφαρμογή της καθώς είναι πολλά θέματα που πρέπει να ληφθούν ή να υπολογισθούν πριν την έκδοση της αναγκαίας Υπουργικής απόφασης, γεγονός που αποδεικνύει την προχειρότητα της "σύλληψης" της σχετικής διάταξης (ενδεικτικά προβλήματα που περιμένουν λύση :ποιος θα πληρώνεται πρώτος αν δεν επαρκούν τα χρήματα που θα είναι σε έναν λογαριασμό ; Τι θα γίνει τον Ιούλιο που ίσως θα έχουμε διπλή καταβολή εισφορών και μετα καταβάλλονται οι εισφορές τον ίδιο μήνα; κλπ)

Με Φ.Π.Α. 23 (σήμερα) ή 24% αύριο, ασφαλιστικές εισφορές 26,95%, φορολογία στο 22% - 29% και προκαταβολή φόρου 100% και το τέλος επιτηδεύματος ας μας πουν από την Κυβέρνηση ή από το Οικονομικό Επιτελείο πως μπορεί να επιβιώσει μια επιχείρηση, να διατηρήσει τους εργαζόμενους, να πληρώνει τα δάνεια, τους φόρους της, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και τέλος αν της περισσέψει και τίποτα να θρέψει την οικογένεια του ο επιχειρηματίας. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος είναι ένας "ο πλήρης θάνατος του εμποράκου" και της Μικρομεσαίας Επιχείρησης που τον αντιπροσωπεύει.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. τέλος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια για τον διαχωρισμό στο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου (άρθρο 41 παρ.3), των αυτοαπασχολούμενων του Κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών σε Λογιστές Οικονομολόγους ή μη και ξανά τους Οικονομολόγους σε Μέλη και μη Μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Τονίζει δε προς όποιον λέει ότι «καίγεται» για την ενότητα του Κλάδου απέναντι σε κάθε κοινό πρόβλημα ότι είναι αναγκαία η αμφίδρομη υποστήριξη ΟΛΩΝ όσων ανήκουν στον Κλάδο γιατί κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις και όχι εξαιρέσεις. Ίσως πάλι αυτό να είναι μια ακόμη προσπάθεια της Κυβέρνησης να διαιρέσει τον Κλάδο στα δύο, αλλά τότε κερδισμένος δεν θα είναι σίγουρα ο Κλάδος.

Το "ΜΟΝΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ" δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει ένα σύνθημα κενό από νοήματα συναδελφικής αλληλεγγύης ανεξάρτητα από Πτυχίο.

Δεν είναι το σύνθημα ενός πολιτικού κόμματος είναι το αίτημα και ταυτόχρονα η εντολή ενός ολόκληρου κλάδου προς όλους όσους έχουν επιλεγεί να προασπίζονται τα συμφέροντα του.

Όσο αφορά σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού κ. Κατρούγκαλου αλλά και του δελτίου τύπου του ΟΓΑ σχετικά με το ότι ο κλάδος ευθύνεται για την μη πληρωμή του 100% των οικογενειακών επιδομάτων, η αποχή ουδόλως επηρέασε την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, διότι υπήρχε εξαίρεση για την συγκεκριμένη κατηγορία των φορολογουμένων από την έναρξη της αποχής γιατί το taxisnet άνοιξε καθυστερημένα.


το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

ο Πρόεδρος ο Γενικός Γραμματέας
Καμπάνης Βασίλειος Σταυρουλάκης Κων/νος
ο Α’ Αντιπρόεδρος ο Β’ Αντιπρόεδρος
Μουζάκης Αντώνιος Πάτσιας Χρήστος
ο Οικονομ. Επόπτης η Αν. Γεν. Γραμματέας
Καρκαντός Γεώργιος Τσιώρα Ανδρομάχη
ο Εφ. Δημ. Σχέσεων τα Μέλη
Χριστόπουλος Γεώργιος Πανίδης Αβραάμ
Πατέλης Νικόλαος
Γρηγορίου Θωμάς
Σιδερίδης Αστέριος
 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr