ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ε.Φ.Ε.Ε.Η.)

Μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών(Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

Μέλος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνιών και Εμπόρων Ηρακλείου (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η.)

ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΑΒΑΛΑ 21 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΛ  2810-360998  Fax  2810-211399 e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ενημέρωση των μελών ΕΦΕΕΗ

Κοινοποίηση ΠΟΦΕΕ

Αγαπητοί Συνάδελφοι ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕΗ συναντήθηκε με τον  Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας Κύριο Σταύρο Αρναουτάκη και του έθεσε μια σειρά από ζητήματα που μας απασχολούν ιδιαιτέρα αυτή την περίοδο . Επίσης του καταθέσαμε τις απόψεις μας για την πιστοποίηση τον λογιστικών φοροτεχνικών γραφείων και του παραδώσαμε σχετικό Υπόμνημα με βάση τις θέσεις της ΠΟΦΕΕ.Ο κύριος Υφυπουργός υποσχέθηκε να βοηθήσει για τα αιτήματα που του δοθήκαν και να διαβιβάσει προσωπικά στα αρμόδια υπουργεία τις προτάσεις μας .Εμείς θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε σε όσα θέματα αφορούν το επάγγελμα μας και σας καλούμαι να μας ενημερώνεται για όποιο θέμα η πρόβλημα αντιμετωπίζεται .

Συγκεκριμένα  το κείμενο των προτάσεων μας έχει ως εξής

Προς Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας

Αρναουτάκη Σταύρο

Αξιότιμε  Κύριε Υπουργέ,

Αφού σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας σε ένα από τα δυσκολότερα αλλά και πιο κρίσιμο για την Εθνική μας Οικονομία Υπουργείο, θεωρούμε καθήκον μας να σας ενημερώσουμε για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και βιώνουμε μαζί με τις επιχειρήσεις πελάτες των γραφείων μας . Θεωρούμε δεδομένη την δική σας παρέμβαση έτσι ώστε να προωθηθούν άμεσα  οι λύσεις σε αυτά που προτείνουμε πιστεύοντας ότι   συνδέονται με την λειτουργία των επιχειρήσεων .

1) Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3775/2009 οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των άρθρων του ν.3259/2004, 28 του ν.3697/2008,89 του ν.3746/2009 και 10 του ν.3763/2009 εφόσον δεν καταβάλουν  τουλάχιστον δυο συνεχόμενες δόσεις η περαίωση δεν είναι ισχυρή και οι υποθέσεις αυτές οδηγούνται προς τακτικό φορολογικό έλεγχο. Επειδή Κύριε Υπουργέ όπως  και εσείς πολύ καλά γνωρίζετε διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης παρουσιάζεται αδυναμία πληρωμής ορισμένων   δόσεων λόγω μη ύπαρξης ρευστότητας . Συνεπεία αυτών των δυσκολιών  είναι σήμερα  πολλοί επαγγελματίες να χάσουν την ρύθμιση αυτή ενώ και το δημόσιο σε μια πολύ δύσκολη για την Ελληνική Οικονομία  συγκυρία να μην εισπράττει αυτά τα έσοδα . Θεωρούμαι ότι  είναι αναγκαίο να  δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που έχουν  χάσει την ρύθμιση αυτή να επανέλθουν πληρώνοντας τις δόσεις που οφείλουν . Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι θα είναι εντελώς ανέφικτο οι χιλιάδες υποθέσεις αυτές να οδηγηθούν σε τακτικό φορολογικό έλεγχο σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών,  κάτι που απλά σημαίνει ότι για όσες υποθέσεις υπάρξει παραγραφή θα ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων που καταβληθήκαν .

2) Σύμφωνα με τη ΠΟΛ 1108/26/08/2009 τα νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση ΕΤΑΚ μετά την παρέλευση τριών μηνών από την λήξη ημερομηνίας υποβολής της συγκεκριμένης δήλωσης επιβάλλεται  αυτοτελές πρόστιμο αξίας 5.000 ευρώ το οποίο συμβιβάζεται κατά την διοικητική επίλυση της διαφοράς στα 3/5 αυτού . Για τους λόγους  που αναφέρουμε παραπάνω (οικονομική κρίση ρευστότητα) σας ζητάμε όπως και εδώ επανεξετάσετε την συγκεκριμένη απόφαση σας και επαναφέρετε το παλαιότερο καθεστώς με επιβάρυνση ανά μήνα καθυστέρησης πληρωμής του συγκεκριμένου τέλους ανάλογα πότε θα υποβληθεί η δήλωση. Είναι άδικο Κύριε Υπουργέ για τέλος 800,00 ή 1000,00  ευρώ η επιχείρηση να καλείται να πληρώσει πρόσθετο τέλος αξίας 5.000,00 ευρώ .

3)Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου    και στην συνέχεια με την ΠΟΛ 1133/02-10-2009 δόθηκε η δυνατότητα στους υπόχρεους για καταβολή ΦΠΑ να αποδώσουν το οφειλομενο ποσό του φόρου σε τρεις δόσεις προκαταβολοντας το 30% με την αρχική δήλωσης υποβολής . Στην συνέχεια όμως διευκρινίζεται ότι όσοι κάνουν χρήση  αυτής της ρύθμισης και για οποιοδήποτε λογο προκύψουν  διαφορές στο ΦΠΑ είτε από τακτικό η προσωρινό φορολογικό έλεγχο η από λάθος κατά την επεξεργασία στη δήλωση υποβολής του φόρου η οφειλόμενη  διαφορά θα καταβάλλεται στο τριπλάσιο χωρίς κανένα συμβιβασμό . Επειδή όμως οι υπόχρεοι που δεν θα κάνουν χρήση αυτή της ρύθμισης θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα   για συμβιβασμό επί των διαφορών που θα προκύψουν από κάθε ενδεχόμενο έλεγχο θα θέλαμε να επανεξετάσετε την συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου (η οποία αλώστε πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή τις επόμενες μέρες ) έτσι ώστε  για όσους κάνουν χρήση της τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ να ισχύουν τα ίδια  με αυτούς που συνεχίζουν να μην χρησιμοποιούν αυτή την ρύθμιση.

4)Ρυθμίσεις ΦΠΑ . Είναι γεγονός ότι στην αγορά υπάρχει ΦΠΑ που δεν έχει καταβληθεί  και αυτό εν πολλής οφείλεται και σε πραγματική αδυναμία λογο της υπάρχουσας οικομικης κατάστασης . Προτείνουμε λοιπόν  να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να κληθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ όσοι μέχρι σήμερα έχουν εκκρεμότητες και να αποδώσουν τον φόρο μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς πρόστιμο  η άλλες κυρώσεις . Πιστεύουμε πως θα υπάρχει ανταπόκριση και πως το δημόσιο θα εξασφαλίσει ένα μεγάλο μέρος από τον ΦΠΑ  που σήμερα δεν αποδίδεται και αυτό έχει αποδειχθεί και κατά το παρελθόν όπου ανάλογη ρύθμιση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης .

5) Αναλυτική Περιοδική Δήλωση ΙΚΑ . Μέχρι σήμερα υποβάλετε  κανονικά ανά τρίμηνο και μέχρι το τέλος του επόμενου μηνά από την λήξη του εκάστοτε τριμηνου.Το ΙΚΑ όμως πρόσφατα άλλαξε τον τρόπο υποβολής και ζήτησε να υποβάλετε  με βάση το τελευταίο ψηφίο του μητρώου κάθε επιχείρησης αρχίζοντας από τι Ν1 και από την 10η μέρα της λήξης του επόμενου μήνα του τριμήνου . Το σύστημα όμως  αυτό θα φέρει μεγάλη αναστάτωση ιδιαίτερα στα λογιστικά φοροτεχνικά  γραφεία αφού είναι πολύ δύσκολο μέσα σε 10 μέρες να ελέγχονται οι καταστάσεις και να είναι έτοιμη η υποβολή τους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να επιβαρύνονται με υπέρογκα πρόστιμα . Ζητάμε η ημερομηνία  υποβολής των ΑΠΔ να συνεχίσει να ισχύει όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

6)Πρόστιμα ΙΚΑ .Το ΙΚΑ  επιβάλει πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής ΑΠΔ έστω και για  μέρα που κυμαίνονται από 10% εως 30% των δηλωθέντων εισφορών που περιέχονται στην υποβαλλόμενη ΑΠΔ . Επειδή οι εισφορές δηλώνονται και μάλιστα καταβάλλονται κανονικά πριν την ημερομηνία υποβολής των ΑΠΔ  θεωρούμαι υπερβολικό και άδικο το ύψους του προστίμου που καταλογίζεται όταν καθυστερήσει   η κατάθεση της ΑΠΔ και γι αυτό ζητάμε την αντικατάσταση του με ένα εφάπαξ διοικητικό πρόστιμο πχ της τάξης των 200 ευρώ, και μόνο όταν η μη υποβολή της ΑΠΔ γίνεται σκόπιμα ή καθυστερεί πέραν του τριμήνου να επιβάλετε πρόστιμο τουλάχιστον όμως στο 5% των εισφορών που εμπεριέχονται στην δήλωση.

7) Τέλος σας διαβιβάζομαι την πρόταση της Ομοσπονδίας μας που αφορά στην πιστοποίηση των λογιστικών Φοροτεχνικών γραφείων που επιτελούς με την εφαρμογή της θα σημάνει και το τέλος της αναρχίας που επικρατεί σήμερα στον κλάδο αλλά θα διασφαλίσει με το τον καλύτερο τρόπο την σωστή τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας .

 

 

 

Με εκτίμηση για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΡΙΤΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ                                                   ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr